השקעות תמורת קיצוץ שכר במגזר הציבורי
עיסקת החבילה: "האוצר הסכים להוסיף מאות מיליוני שקלים להשקעות - ודרש הורדת שכר במגזר הציבורי"
בפגישה שהתקיימה שלשום בלילה בין ראשי ארגוני המעסיקים, נציגי ההסתדרות וראשי אגף התקציבים באוצר, הגיעו הצדדים להסכמות, המהוות התקדמות משמעותית ב"עיסקת החבילה" (התוכנית המשותפת של המעסיקים, העובדים והמדינה למלחמה במשבר הכלכלי ולהאצת המשק).
המפגש התקיים במסגרת מה שהוגדר בהסכמים הקואליציוניים כ"שולחן העגול" - פורום מעסיקים-עובדים-ממשלה, שהמפגש הראשון שלו יתקיים לפני יותר משבוע ובו השתתפו שר האוצר יובל שטייניץ, נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש ויו"ר ההסתדרות עופר עיני.
לפי גורמים, "בפגישה הסכים האוצר עקרונית להגדיל את מסגרת ערבויות המדינה לביטוח סיכוני סחר חוץ ל-4 מיליארד שקל ולהגדיל את מכסת הפוליסות ב-50%; סוכם על הרחבת חוק חובת המכרזים גם לגופים נסמכים לממשלה כמו רשויות מקומיות".
"הקרן למפעלים בינוניים תוכפל בהיקפה מ-1.3 מיליארד שקל ל-2.6 מיליארד שקל, כשהלווים יהיו מפעלים עם מחזור של 15 עד 400 מיליון שקל במקום 22 עד 100 מיליון שקל, מה שמגדיל את מספר המפעלים
הזכאים להשתמש בקרן".
"כמו כן, הסכים האוצר עקרונית להגדלת תקציב המחקר והפיתוח של המדען הראשי ב-600 מיליון שקל עד מיליארד שקל נוספים, ולמענקי החוק לעידוד השקעות הון הניתנים על-ידי מרכז ההשקעות בתמ"ת - תקציב של 600 מיליון עד מיליארד שקל, לעומת אפס כיום. בנוסף, תגובש תוכנית לעידוד התיירות בתקציב של 250-230 מיליון שקל, שעיקרה שיווק והקמת בתי מלון חדשים".
עוד הסכים האוצר להצעת המעסיקים להשקיע 400 מיליון שקל בשיפור המבנים של מוסדות החינוך בשנה הקרובה (פי 10 מהתקציב המקובל), מה שאמור להוסיף מקומות עבודה, בעיקר בפריפריה.
עוד סוכם על שיפור הנגישות של עסקים קטנים ובינוניים למכרזים ממשלתיים. עם זאת, לא הושגה הסכמה לגבי הצעת המעסיקים וההסתדרות לאפשר למפעלים 4 ימי עבודה, ואת היום החמישי תממן הממשלה.
התוכנית דורשת תקציבים גדולים, ועדיין לא ברור מה יהיו המקורות שלהם. גורמים באוצר טוענים כי להם דווקא ברור מקור התקציבים - הם דורשים מההסתדרות להסכים להורדת שכר במגזר הציבורי ולהקפיא מצבת כוח האדם, וגם קיצוץ בתקציבים גדולים כמו זה של משרד הביטחון.