כפר-סבא: זירת הקרב של ענקי הקניונים
משפחות במעמד סוציו-אקונומי גבוה, תדמית חיובית ובני נוער שמוציאים מאות מיליוני שקלים בשנה. כך הפכה כפר-סבא לזירת קרב בין אילי הנדל"ן המסחרי נתן חץ - שהשתלט על קניון ערים - לבין חיים כצמן, שפתח במרחק של ק"מ אחד בלבד את מתחם G הענק
המלחמה היא על ליבם של אלפי בני נוער שמוצאים מדי שנה מיליוני שקלים על שופינג ומסעדות ומשפחות במעמד סוציו-אקונומי גבוה.

כל אחת מהקבוצות מבוצרת היטב בקניון ובקניין משלה בעיר, כאשר היקף ההכנסות של שתי החברות מהקניונים בעיר מוערך בלמעלה מ-100 מיליון שקל בשנה.
רבים מבני הנוער בעיר יזכרו את הקיץ הנוכחי ככזה שבו "חרשו" את מתחם G כפר-סבא החדש, הממוקם במזרח העיר.
כפר-סבא, המונה כ-83 אלף תושבים, מעולם לא סבלה מתדמית של עיר ספר, שבה בני נוער משועממים וחסרי מעש - נהפוך הוא. מדובר באחת הערים האיכותיות בישראל, המאופיינת ברמת חינוך גבוהה, בפעילות תרבותית עשירה, פעילות מגוונת של תנועות נוער וקונסרבטוריון עירוני בעל שם.
כ-40% מבני הנוער בעיר עוסקים דרך קבע בפעילות התנדבותית, ואחוז המתגייסים לצה"ל בה הוא הגבוה בארץ - כ-86%.
למרות שנראה כי בני הנוער בעיר עסוקים, נראה כי גם להם היה קשה להתעלם מהעובדה שבחודשים האחרונים קיבלה כפר-סבא תוספת מסחרית משמעותית, של עוד כ-50 אלף מ"ר של מסחר ו-150 בתי עסק במתחם G החדש של גזית גלוב.
כאשר 20 אלף מ"ר מתוכם נבנו כקומפלקס נפרד המוקדש רק לאופנה. שטחי המסחר הללו נוספו ל-15,500 מ"ר ו-130 שוכרים בקניון ערים של אמות - קניון ייחודי, פתוח בחלקו, החולש על הרחבה המרכזית בעיר.
פחות מקילומטר מפריד בין שני מרכזי הקניות, מה שנראה, על פניו, כמו תחילתה של מערכה עיקשת בין שתיים מחברות הנדל"ן המניב המובילות בארץ.
בגזית גלוב ובאמות משדרים עסקים כרגיל, ומסרבים להודות בפה מלא כי קיים חשש לכרסום הדדי בקהל הלקוחות מצד המתחרים.
בצעד של הבעת אמון, השבוע רכשה אמות את חלקה של קבוצת חבס בקניון ערים, תמורת 160 מיליון שקל. בכך הפכה החברה לבעליו הבלעדי של הקניון. כל אחת מן החברות מדגישה את היתרון היחסי שלה - אמות מציגה מרכז עם שטחי מסחר ומספר עסקים גדול במיוחד, בעוד בקניון ערים נאחזים במוניטין "הקניון הותיק בעיר" ובמיקומו במרכז העיר.
בשטח שני הצדדים משקיעים משאבים רבים במלחמה על הכיס של הצרכנים בעיר. במתחם החדש של גזית גלוב עובדים במרץ על "לילה לבן" לבני הנוער, שיתקיים בשבוע הבא ויכלול מופעי די.ג'י, מזרקות שוקולד של מקס ברנר ועוד הפתעות. בקניון ערים יקיימו בשבוע הבא הרקדה המונית בשיתוף העירייה, ומבטיחים בקרוב מתיחת פנים מפתיעה במיוחד לשטחי הקניון.
מתחם G כפר-סבא, שנפתח בכמה שלבים מאז ינואר השנה, משלב מתחם קניות פתוח המשתרע על שטח של כ-30 אלף מ"ר ומתחם אופנה סגור בשתי קומות, המשתרע על שטח של כ-18 אלף מ"ר וכולל כ-1,100 מקומות חניה עיליים ועוד 300 מקומות חניה תת-קרקעיים.
מנכ"ל גזית גלוב ישראל, רונן אשכנזי, לא מודאג מהמתחרים במרכז העיר. "אנחנו בכלל לא יושבים על אותה נישה", הוא אומר לעסקים.
ובכל זאת, מה מביא את הקבוצה להקים קניון דווקא בכפר סבא, באזור מזרח העיר וקרוב יחסית לקניון ערים?
"זיהינו שחלק לא מבוטל מתושבי השרון נוסעים למרכזי הקניות הגדולים בתל אביב", הוא מסביר. "מדובר באוכלוסייה המאופיינת ברמה סוציו-אקונומית גבוהה, בעלת הרגלי קנייה ברורים ואיכותיים. מהסקרים שערכנו לפני הקמת הקניון עלה מסר מאוד ברור:'תביאו לנו את תל-אביב לאזור השרון' - וזה מה שניסינו לעשות".
מיקומו של המתחם, בכניסה המזרחית לעיר ליד אזור התעשייה הפחות נגיש לתושבים, לא מטריד את אשכנזי. "כמו שעשינו בחו"ל עשינו גם כאן - אנחנו הולכים על קונספט אזורי", הוא מסביר.
"רדיוס ההשפעה שלנו הולך וגדל ומביא לקוחות מרעננה, הוד השרון, פתח תקווה ויישובי הסביבה ועוקפי כביש 6. אנחנו עובדים על רדיוס חשיפה של קרוב לחצי מיליון בני אדם, כך שכפר-סבא מהווה
המרכז , שחלק מבתי העסק בו סיימו להתמקם רק בימים האחרונים, פעיל כמעט 18 שעות ביממה - משעה 6 בבוקר ועד חצות ואפילו 01:00 בלילה , מה שמביא עד קרוב ל-30 אלף מבקרים מדי יום.
"יש כאן תמהיל חנויות, מסעדות ובתי קפה שמתאים לכל המשפחה", מסביר אשכנזי. בשל חופשת הקיץ בולטת נוכחותם של בני הנוער, המהווים כ-20% מהמבקרים. מהשעה 8 בערב מתחזקת נוכחות הנערים, בין היתר בשל הפאבים והמסעדות במתחם.
"אנחנו אוהבים את הנוער - הוא כוח קנייה גדול וקהל נאמן, שאנחנו מתחילים להרגיל אותו לבלות במתחם ולקנות את כל המותגים שהוא אוהב", אומר אשכנזי. לפי האומדן של גזית גלוב, ההכנסות מהקניון נאמדות ב-60 מיליון שקל בשנה.
קניון ערים, שהוקם בשנת 1994, ביסס את מעמדו כמרכז הבלתי פורמלי של העיר ונהנה מתפוסה מלאה.

בתי הקפה גדושים, וכך גם אולמות הקולנוע. הקניון אף זכה למעמד של המארח הרשמי של מופעי אמן ואירועי תרבות וספורט, מתוקף שבתו על הרחבה המרכזית ברחוב ויצמן, ליד בניין העירייה. נגישותו הפכה אותו למקום מפגש מיוחד למשפחות, והוא עמוס ברוב שעות היום בלא מעט עגלות תינוק, אופניים וילדים.
"יש כאן אוכלוסייה בעלת אוריינטציה צרכנית-תרבותית גבוהה", אומר מנכ"ל אמות, אבי מוסלר. באשר להשפעות המתחרים ממזרח, מוסלר לא מתרגש ובטוח במיקומו האטרקטיבי.
"פתיחת מרכז G השפיעה רק בשבוע הראשון", הוא אומר. "כמקובל בכל מקום חדש, אם היתה ירידה בפדיונות, היא היתה בהתאם להשפעה כללית על המשק, כתוצאה ממיתון כללי ולא מדבר נקודתי".
בקבוצה מתכננים קרב מול גזית?
"אנחנו לא בקטע של פייט", משיב מוסלר, "אנחנו חושבים שאנחנו לא צריכים לתת פייט עם משהו שהוא מוכח, עובד ובטוח".
"רק השבוע החלפנו 3שוכרים חלשים עם 3 חנויות מובילות, בדמי שכירות גבוהים משמעותית מהמקובל בשוק ומהמתחרים - מהסיבה שהחנויות והרשתות יודעות שהמיקום שלנו בלב העיר הוא מצוין, עם 950 מקומות חנייה על 15 אלף מ"ר מסחרי. זו עדיפות גדולה על פני אחרים".
למרות זאת, מוסלר מגלה כי באמות מתכננים לשדרג את הקניון ולצורך כך אף גייסו את האדריכל משה צור. "כמו תמיד עם הנכסים שלנו, אנחנו עם היד על הדופק - מתאימים את עצמנו לכל השינויים ולטרנדים שקיימים במרכזים מסחריים או בתמהיל השוכרים", הוא מסביר.