חוזרים אל חלוצי האינטרנט
"אם האתר היה אוטו - הוא היה ענתיקה". "בכלל לא היו לי ציפיות". מקימי תפוז, וואלה, במה חדשה, הייד-פארק וישראבלוג מספרים איך הכל התחיל
לארז פילוסוף, ממייסדי אתר וואלה, דווקא היו ציפיות גבוהות מאוד מהאתר שהקים. "הרגשתי שמדובר במהפכה, והייתי בטוח שוואלה צריכה ויכולה להוביל את המהפכה בישראל. אחרי כמה חודשים החזון שלי התגבש והתחלתי להוסיף יישומיים כמו מדריך סרטים, צ'אט, מדריך תוכנות וכו'".

פילוסוף מספר כי תמיד האמין שתקשורת בין אנשים היא היישום הכי חשוב באינטרנט, ולכן השקיע רבות בדואר אלקטרוני. "עד היום היישום הכי חזק של וואלה הוא הדואר האלקטרוני - אני חושב שהחזון התגשם".
גם לגיא אליאב, מי שניהל את פורטל תפוז משנת 1999 וכיום מנהל את נענע ,10 יש חזון. "חזון זה מוצר, חזון זה שם, חזון זה מותג, חזון זה שיווק - הכל היה סביב התקשורת בין אנשים", הוא מספר בהתלהבות.
אליאב גם מציין את הסיבות הפרקטיות להפיכת תפוז מפורטל תוכן לפורטל שהתוכן שלו מגיע מהמשתמשים: "רצינו לספק כלים לגולשים שייצרו תוכן, כדי של־ חברה לא יהיו הוצאות תוכן - והיא לא תהיה תלויה בספק כזה או אחר".

אתר הפורומים הייד פארק הוקם בכלל כסוג של אתר חברים. "בשנת 1999 היו 20 משתמשים, רובם חברים שלנו. שידרנו קצת רדיו דרך האתר לחברים, וקלטנו שיש פה פוטנציאל", נזכר זיו ינוס, שעם ארנון שטרליד ייסד את האתר. "לאט לאט הצטרפו אנשים, ויום אחד נכנס בית ספר שלם בתל אביב - כל החבר'ה של י"ב נרשמו. זה היה מטורף".
ינוס לא מצטנע, ורואה בכך את הרגע שבו נולד הווב .2.0 "הייד פארק נתן במה לכולם באמצעים פשוטים שהשתכללו עם השנים, והוא צבר תאוצה אדירה. גם ההשקעה שלנו גברה - ארנון הפסיק לישון בלילה, וברבות הימים הצטרפתי גם אני למועדון הלילות הלבנים; סחבנו סרברים בגשם ואלתרנו מימין ומשמאל".
"אני חושב שאם האתר היה אוטו, הוא היה יכול לקבל רישוי של ענתיקה", צוחק בועז רימר, שהקים את אתר היוצרים במה חדשה, "ברגע שהאתר הפך לדינמי, כמו נפרץ הסכר, ומאות יוצרים חדשים הצטרפו מדי יום. לא ציפיתי שזה מה שיקרה".

רימר מספר שציפה שהבמה תהיה פרויקט אינטרנטי מינורי, "ולא תזעזע את אמות הסיפים של התרבות העברית ותתחיל את מה שהיום נקרא ווב 2.0
"לפעמים אני תוהה מה היה קורה אם הייתי הולך עם כל ההצעות שקיבלתי על מכירת האתר", מודה רימר בכנות, ופילוסוף חושף גם הוא כי יש בו חרטות. "פספסנו את עליית כוחו של החיפוש", הוא אומר ומסביר שפשוט לא היו להם הכלים להתמודד עם עלייתה של גוגל, דאז.
חבוט מספר כי אחת המסקנות העיקריות שיש לו מניהול ישראבלוג היתה להכיר במגבלות שלו ולגבש סביבו צוות לפרויקט הבא. "אני חושב שיכולתי לעשות מישראבלוג אתר גדול ומצליח עוד יותר, בעיקר בכיוונים העסקיים, אם הייתי מגבש סביבי צוות עובדים".

לחלוצי האינטרנט יש לא מעט המלצות למי שמעוניין להקים אתר משלו. "ההמלצה הכי חשובה היא התמדה", מסביר פילוסוף, "שינויים אמיתיים לוקחים זמן". לדעתו, "המנטליות הישראלית של 'אקזיט מהיר' היא קללה".
רימר מסכים איתו: "הייתי ממליץ לאנשים שמתחילים את דרכם בתעשיית האינטרנט לא לנסות לעשות 'כסף מהיר' - כי כדרכן של בועות רק מה שיש לו מהות נשאר, ורק מה שמגיע עם מניעים אמיתיים יכול לשרוד".