ניצול ימי מחלה: מדריך לעובד

אם לא די בשלל המחלות המגיעות מדי חורף, השנה הצטרפה גם מגיפת שפעת החזירים, שעשויה לטרוף את הקלפים בשוק העבודה. למעסיקים יש חובות כלפיכם וכדאי לדעת אותם: כמה ימי מחלה מגיעים לכם, מה קורה אם נדבקתם בעבודה ומה קורה כשצריך להישאר בבית עם הילדים החולים?

רותם סלע | 27/10/2009 14:33 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
החורף הקרוב מאיים עלינו בצונאמי תברואתי. אמנם בכל חורף נדבקים אזרחי ישראל בקשת ארוכה של מחלות, משפעת ועד דלקת ריאות, אלא שעל פי התרחישים הפסימיים - בחורף הקרוב מאיימת להתפשט גם שפעת החזירים, שתתקוף מאות אלפים מתושבי ועובדי ישראל. מדובר באיום בריאותי המדיר שינה מעיני מומחי בריאות, עובדי רשויות המדינה, ואיך לא - גם מעיני המעסיקים.

כדי להיחשב
כדי להיחשב "חולה" צריך אישורים מתאימים צילום: Matt Musselman , CC BY
עבור הקבוצה האחרונה מדובר בהרבה יותר מדאגה כנה לעובדיהם. על פי חוקי ישראל והנחיות משרד הבריאות, על המעסיקים לספק לעובדיהם סביבת עבודה בטוחה, ובמסגרתה אף למנוע מעובדים שיש חשש כי נדבקו במחלה מלהגיע למקום העבודה ולאיים בכך על עובדים אחרים.

אי לכך, עובד אשר נדבק בשפעת החזירים או במחלה מידבקת אחרת ויש סיכוי שנדבק במחלה במקום העבודה, יכול לתבוע את המעסיק בגין הנזקים והסיבוכים שנגרמו לו - זאת במקרה שהמעסיק לא דאג להרחיק את החולה שעלול להיות מידבק, ולא דאג לביטחון העובדים.

חובות המעסיק וזכויות המועסק לא מסתיימות פה. יחד עם חברת חשבים לזכויות העובד בדקנו עבורכם מהם חובות המעסיקים שלכם לקראת החורף הקרוב.


אישור - רק מקופת חולים

מחלה, כמו מילואים, נתפסת כאירוע שאיננו מצוי בתחום אחריותו של העובד - והחוק איננו רואה אותו כמי שבכוחו לעצור את המחלה ולהפסיק את הפגיעה בפרודוקטיביות שלו. מתפיסה זו נובעות זכויות רבות ושונות, שמטרתן להבטיח כי אותו "אירוע טבע",‬ שאינו בשליטת העובד, לא יפגע בהכנסותיו ובביטחון התעסוקתי שלו.

כדי לזכות בסטטוס "חולה" יש להצטייד באישורים המתאימים מרופא. יש לדעת כי אישור המחלה חייב להיות מטעם קופת החולים שאליה משתייך העובד. למעשה, מעמדו החוקי של אישור מחלה שהנפיק רופא פרטי אינו "חזק" כמו מעמדו של אישור מרופא של קופת החולים שאליה העובד שייך. למשל, זכותו של המעביד להעמיד לבדיקה רפואית חוזרת עובד המצויד באישור של רופא פרטי, ובמקרה שהעובד לא מוכן לעשות זאת - הוא אף רשאי למנוע ממנו את התשלום בגין המחלה.

הבדלים אלה נובעים מן התקנות לתשלום בגין מחלה, שבהן נכתב במפורש

כי על המעביד חלה חובת תשלום בגין ימים אלה רק אם העובד המציא מסמכים המעידים על כך מטעם קופת החולים שלו. במסמכים צריכים להיות מצוינים שמו של העובד, מחלתו, תקופת היעדרותו מן העבודה בגין מחלה זו וכן שם הרופא וכתובתו. בכל מקרה, משפטני חברת חשבים מדגישים כי כדי לא להעמיד את עצמכם במצב שבו אתם תלויים בטוב הלב של המעסיק - מומלץ להקדים תרופה למכה ולהצטייד מבעוד מועד באישורים מקופת החולים בלבד.

מספר ימי המחלה שהעובד זכאי להם אינו אינסופי ועומד על יום וחצי על כל חודש עבודה, ועד 90 יום בשנה. המעסיק רשאי כמובן להעניק לעובד זכויות מעבר למינימום של יום וחצי, אך עם זאת, משפטני חשבים מדגישים כי על המעביד להיות מודע לכך שבמקרה שהנוהג יהפוך לקבוע, הוא חייב להמשיך בהטבה - ושלילתה עלולה להיות בבחינת הרעה מוחשית בתנאי העבודה. המשמעות: עובד שיתפטר יוכל לתבוע פיצויי פיטורים.

לתכנן את המחלה

אם היה יכול העובד "לתכנן" את לוח המחלות השנתי שלו, הרי שעדיף היה לו לקחת חופשת מחלה מרוכזת אחת ולא כמה ימי מחלה הפזורים על פני לוח השנה. הסיבה לכך היא שבגין היום הראשון לא זכאי העובד לפיצויי מחלה, בין הימים השני והשלישי הוא זכאי לפיצוי של ‭37.5%‬ משכר העבודה שלו, ומהיום השלישי ואילך הוא מקבל פיצוי בשיעור ‭75%‬ משכר העבודה שלו.

אי לכך, עובד המנצל את מלוא 18 ימי המחלה שהוא זכאי להם בשנה בשש "חופשות מחלה" בנות שלושה ימים, יקבל בממוצע פיצוי של ‭25%‬ מהשכר שלו על היעדרויותיו - בעוד עובד שהיה חולה פעם אחת במשך 18 ימים רצופים יקבל פיצוי של ‭66.6%‬ משכרו בגין כל יום. עם זאת, יש לציין כי מקומות עבודה רבים משלמים שכר עבודה מלא בעבור ימי המחלה מכוח הסכמים קיבוציים, צווי הרחבה, חוזים אישיים או נוהג.

מצד שני, ישנן צורות התנהלות אשר שוללות מן העובד את כספיו גם במקרה שברשותו אישור מחלה. כך, מטעמי חוק והיגיון בריא, עובד שקיבל שכר ממקום עבודה אחר בתקופה שבה נעדר בשל מחלה, אינו זכאי לפיצוי בגין מחלתו. בנוסף, בחשבים מציינים כי במקרה ששולמו לעובד כספים בגין תקופה זו, המעביד רשאי לנכות אותם משכרו העתידי או לדרוש כי יוחזרו.

מחלות של בני משפחה

במקרים מסוימים העובד יכול לצאת ל"חופשת מחלה" גם בעקבות מחלה של קרובי משפחה, בין אם מדובר בבן הזוג או בבת הזוג, הילד ואף ההורה. עובד זכאי לזקוף עד שמונה ימי היעדרות בשנה בגין מחלת ילד שטרם מלאו לו 16,‬ על חשבון תקופת המחלה הצבורה שלו - ובלבד שבת זוגו או בן זוגו עובד ולא נעדר מעבודתו בשל המחלה.

למעשה, נראה כי על פי תפיסתו של המחוקק, הורה הוא אדם בריא יותר ולפיכך ניתן לקזז את ימי השהייה שלו עם צאצאו החולה מימי המחלה שלו עצמו. מקרה קיצוני יותר נוצר כאשר ישנו עובד שהילד נמצא בחזקתו הבלעדית, או שהוא הורה יחיד; במקרה כזה זכאי העובד לזקוף בגין מחלת ילדו 12 ימי היעדרות בשנה - אלא שגם ימים אלה יורדים ממצבת ימי המחלה שלו, דבר שעשוי להותיר לו במצבים מסוימים רק שישה ימי מחלה לעצמו.

במקרים קשים יותר, כמו במקרה של ילד שחלה בסרטן או במחלה ממארת אחרת וגילו מתחת ל-18, זכאי ההורה גם ל-30 ימי מחלה בגין ימי המחלה הצבורים שלו או על חשבון ימי חופשתו. בחשבים מדגישים כי גם במקרה שמדובר בעובד שהוא הורה יחיד, הזכאות שלו מוכפלת ל-60 ימי מחלה. הטבה נדיבה זו היא זכותו של העובד על פי חוק, ובלבד שהוא עובד אצל אותו מעסיק במשך יותר משנה.

אותו ותק של העובד נזקף לזכותו גם במקרה שהוא הורה לילד הסובל מנכות. במקרים אלה הוא זכאי להיעדר מהעבודה לתקופה של עד 15 יום בשנה, על חשבון ימי החופשה או המחלה שלו - כל עוד בן זוגו לא משתמש גם הוא בזכות זו. עובד חד-הורי זוכה במקרה כזה למספר כפול של ימי מחלה.

המחוקק נדיב, לפעמים

המחוקק שמפגין נדיבות רבה כשמדובר בילדים הסובלים ממחלות או מנכויות, איננו מעניק את אותן זכויות כאשר מדובר בבני זוג או בהורים שנפגעו בשל מחלה. העובדה שמדובר בבגירים העומדים במידה רבה בזכות עצמם היא, ככל הנראה, ההיגיון המצוי בבסיס ההחלטה לאפשר לעובד לזקוף לא יותר משישה ימי היעדרות בשנה בגין מחלת בן או בת זוגו.

בנוסף, במקרה זה יוגדר בן הזוג כחולה רק אם הפך תלוי לחלוטין בעזרת הזולת לצורך ביצוע פעולות יומיומיות, כהגדרתן בחוק הביטוח הלאומי: "לבישה, אכילה, שליטה בהפרשות, רחצה וניידות עצמית בבית. התניה דומה קיימת גם במקרה של מחלה שתקפה את אחד ההורים. במקרים אלה רשאי העובד לזקוף עד שישה ימי היעדרות בשנה בגין מחלת ההורה, ובלבד שזה תלוי בו לחלוטין וכן שגילו עולה על 65 שנה.

הוראות חוק מחלת ילד, חוק פיצויי מחלה והספרים עבי הכרס של מומחי חשבים לא כוללים את אחת הדרכים הבדוקות והוותיקות שבעזרתן ניתן להימנע ממחלות חורף. מרק עוף בארוחת צהריים או כתחליף לארוחת הערב אמנם איננו כולל מרכיבים כמו תקנות או סעדים משפטיים - אך הוא עשוי לצמצם ואף למנוע את השימוש בחלקים גדולים מהטקסט שזה עתה קראתם. חורף נעים ובריא לכולם.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים