להתמודד עם החג: אירוח המשפחה לא חייב להפוך לגזירה כלכלית

אולי לא נעים לדבר על זה, אבל הארוחה מחר בערב עלולה לעלות למארחים שבינינו לא מעט. ביקשנו מכמה שפים שמתמחים בנושא להציע דרכים בהן ניתן לארח מבלי לרוקן את הארנק. ויש גם מתכון

nrg מעריב | 27/9/2011 17:19 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בכל חג אותו הדבר. עשרות סוגי תבשילים, דגים ברוטב, עופות ממולאים, גפילטע פיש ועוד, הופכים את שולחן החג למגוון עד שקשה לבחור וצפוף. העלויות מרקיעות שחקים, וכמו פזמון שוב חוזר המשפט הקבוע - "שוב הגזמנו''.

כדי לברר האם וכיצד אפשר להימנע מהפגיעה הקשה בכיס, פנינו לכמה מהשמות המובילים בתחום אשר מתמחים בבישול ארוחות גדולות תוך שמירה על הטעם האישי והאינטימי.

אסף בן חיון, שף הבית של מלון 'סיאסטה' שבאילת, רגיל לבשל מדי יום למאות אנשים. לדבריו, לצורת ההגשה יש משקל רב בהוצאות הארוחה: "במקום להגיש אוכל למרכז השולחן, תכננו ארוחה המורכבת ממנות אישיות. ארוחה כזו תאפשר דיוק רב יותר בהערכת הכמויות, לעומת ארוחה בה האוכל מוגש למרכז השולחן, והבישול בה נעשה 'לפי העין'"

לדבריו, סועד בודד צורך בממוצע מנת דג של כ-80-120 גרם בארוחה, 150-200 גרם בשר, והשאר תוספות כמו אורז, תפו"א וסלטים. כאשר מסתכלים על הנתונים באופן יבש, ניתן לחשב עלויות בקלות, וגם לצמצם אותן.

בנוסף, הוא מסביר, "לא חייבים לבחור את חומרי הגלם היקרים ביותר, ניתן להשתמש בחומרים טובים מאוד שעלותם נמוכה באופן משמעותי. לדוגמא, את דג הלוקוס, אריה הים היקר, ניתן להחליף בדג 'בורטולה' שהוא זול משמעותית ומזכיר בטעם שלו את הלוקוס".
 
ארוחת החג. לרוקן את הארנק?
ארוחת החג. לרוקן את הארנק? צילום: זוהר ומיכל

"גם בבשר קיימות חלופות - את נתחי הסינטה היקרים (100-140 שקל לק"ג) ניתן להחליף בבשר אסאדו (70 שקל לק"ג). מומלץ לבשל את הנתח בישול מוקדם על מנת להוריד את אחוז השומן ולאפות אותו בתנור, כך שיהפוך לקריספי ופריך. חלופה נוספת היא בחירה בשריר כתף, שעשוי להוות תחליף מצוין לרוסטביף".

3 סוגים של מנות עיקריות

אך החיסכון בא לידי ביטוי גם ב''קניות הקטנות'', דוגמת ירקות. ויקטור אושר, שף הבית של מלון 'לה פלאיה', מסביר כי בהכנת מרק בטטה ניתן להוריד עד כ-30% מכמות הבטטות הנדרשת ולעבות ולהסמיך בירקות מזינים וזולים יותר דוגמת גזר, דלעת וירקות כתומים אחרים.

"ירקות זולים אינם ''סלט זול'', אומר ויקטור בוקטרו, שף הבית של מלון "צל הרים" שבים המלח. "ההפך, בחירה במגוון של ירקות על פני ירק אחד יקר דוגמת זוקיני, יקטין את העלויות, יעשיר את טעמו של הסלט ואף יגוון אותו בצבעים וערכים תזונתיים

הנמצאים בירקות השונים".

אז איך מתכננים? "לשולחן ממוצע של 10 סועדים מומלץ להגיש שלושה סוגים של מנות ראשונות: מנה קרה דוגמת עלי גפן ממולאים", מציע בן חיון . "מנה חמה דוגמת ארטישוק ממולא בבשר, ואורז ומרק כמנה שלישית.

"לגבי המנות העיקריות - רצוי שתהיה מנה אחת של תבשיל בשרי (כ-2 ק"ג בשר) מנה אחת על בסיס עוף או פרגית, אפשר להוסיף פשטידות (גם בשריות) שעלותן זולה והן קלות להכנה. סלטים ותוספות דוגמת אורז, פסטה וירקות קלויים ישלימו את הארוחה ויהפכו אותה לעשירה ומגוונת".

ואיך אפשר בלי מתכון?

לסיום מציע בן חיון גם מתכון לחג, שיראה כיצד ניתן להציג מנה לתפארת מבלי לשבור תכנית חסכון.


מתכון לדג אפוי בתנור: (10 מנות)

מצרכים:
• 1,200 גרם דג 'רוטבש' מפולט.
לקרסט (מעטפת פריכה):
• אגוזי מלך קצוצים 90 גרם.
• שקדים קצוצים 90 גרם.
• פטרוזיליה 100 גרם.
• בזיליקום 50 גרם.
• שמן זית.
• שום כתוש.
• פירורי לחם.
• מלח, פלפל וכמון.

אופן הכנה:
מערבבים את מצרכי הקרסט לתערובת אחידה. מתבלים בעדינות את חלקו הבשרני של הדג בפלפל ומלח ומורחים את הקרסט ואת החלק עם העור מושחים בשמן זית. מחממים תנור ל-170 מעלות ואופים את הדג למשך כ- 20 דקות. מומלץ להגיש בצד רוטב לימון, שמן זית, פלחי תפוז והל.

שנה טובה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים