יום של מסכים אדומים בוול סטריט
היום פורסם כי הכלכלה האמריקאית צמחה ברבעון השלישי בקצב שנתי של 2.8%, נתון המשקף קצב עלייה קטן יותר בהוצאה הצרכנית וגירעון תקציבי גדול יותר. מדד הדאו ג'ונס יורד כעת ב-0.34%, מדד הנאסד"ק מאבד 0.55% מערכו ומדד ה-S&P 500 נחלש ב-0.23%

לפני פתיחת המסחר היום פורסם כי הכלכלה האמריקאית צמחה ברבעון השלישי בקצב שנתי של 2.8%, שיעור נמוך יותר מדיווחי הממשלה נכון לחודש שעבר, ונתון המשקף קצב עלייה קטן יותר בהוצאה הצרכנית וגירעון תקציבי גדול יותר.
ההערכה הנוכחית עומדת מול ההערכה הקודמת של הממשלה, שעמדה על קצב צמיחה שנתי של 3.5%. הירידה בקצב העליות בהוצאה הצרכנית הראתה כי ארצות הברית תלויה בתוכניות התמריצים הממשלתיות ליציאה מהמשבר הכלכלי הנוכחי.
תחזית הצמיחה תאמה לתחזיות המוקדמות של האנליסטים, שנעו בין 2.4% ל-3.5%. בהשוואה לנתון המקביל של 2008, הכלכלה התכווצה ב-3.8%, הנתון הגרוע ביותר מזה 7 עשורים.
ההוצאה הצרכנית, המהווה 70% מהכלכלה, עלתה בקצב של 2.9% לשנה, שיעור קטן מהתחזיות המוקדמות, שעמדו על צמיחה של 3.2%.
רווחי החברות בארה"ב ברבעון השלישי עלו ב-11%, העלייה הגדולה ביותר מאז הרבעון הראשון של 2004. העלייה בתוצרת החברות הגבירה את הרווחים על רקע הירידה ברמת השכר. עלות ההעסקה צנחה ב-5.2%, בעוד שהתוצרת לעובד עלתה ב-9.5% ברבעון השלישי, המהווה את קצב העלייה הגבוה ביותר מזה 6 שנים.
רמת המלאי של החברות צנחה בקצב שנתי של 133.4 מיליארד דולר, בשיעור גדול מהצפוי. עם זאת, הירידה היתה קטנה מנתוני השיא של הרבעון השני בו צנחו המלאים ב-160.2 מיליארד דולר. הירידה בכמויות המלאי הובילו להתאוששות דרך עלייה בייצור.
על פי הערכות האנליסטים, כלכלת ארה"ב צפויה לצמוח בקצב של 3% בשנה ברבעון הבא, הערכה המהווה נתון נמוך יותר מההערכה הקודמת. על פי ההערכות, הכלכלה צפויה לצמוח ב-2.6% בשנה הבאה, וב-3% בשנת 2011.
מבין מניות הדאו ג'ונס יורדת כעת מניית בנק אוף אמריקה ב-0.25%, אמריקן אקספרס נחלשת ב-0.53%, מניית בואינג מאבדת 1.63% מערכה, מניית בנק ג'יי פי מורגן צ'ייס צונחת ב-2.08% ומיקרוסופט יורדת ב-0.13%.
מנגד, מניית ג'נרל אלקטריק מתחזקת כעת ב-0.84%, אינטל עולה ב-0.3%, מניית ג'ונסון אנד ג'ונסון מוסיפה 0.53% לערכה, מניית חברת התקשורת איי טי אנד טי עולה ב-1.47% ומניית וול מארט מוסיפה 0.04%.
עוד התפרסם היום כי מחירי הבתים בארצות הברית עלו בחודש ה-5 ברציפות ורשמו עלייה רבעונית שנייה ברציפות, אך קצב הגידול ירד, והנתון הנוכחי נמוך מהתחזיות המוקדמות של האנליסטים.
על פי מדד מחירי הבתים של S&P של 20 האזורים העירוניים הגדולים בארצות הברית, מחירי הבתים עלו ב-0.3% בספטמבר לעומת החודש הקודם לו, לאחר עלייה של 1.2% בחודש שלפני כן. התחזיות המוקדמות של האנליסטים עמדו על עלייה ממוצעת של 0.8%. בהשוואה שנתית, מדד מחירי הבתים ירד ב-9.6% לעומת הנתון המקביל לפני שנה.
מדד המחירים ברבעון כולו עלה ב-3.1% לעומת הרבעון הקודם, ורשם עלייה דומה לעלייה מהרבעון שלפני כן. הירידה השנתית לעומת הרבעון המקביל אשתקד הגיע לקצב שנתי של 8.9%, זאת לעומת ירידה שנתית של 14.7% במחירי הבתים ברבעון הקודם, וצניחה שנתית של 19% ברבעון
"נרשם שיפור נרחב במחירי הבתים ברוב 6 החודשים האחרונים", אמר דייויד בליצר, יו"ר ועדת המדד ב-S&P. "עם זאת, העליות בחודש האחרון נמוכות יותר מחודשי הקיץ רגילים הידועים בתור חודשים חזקים".
מדד הביטחון הצרכני שפורסם היום (ג'), עלה במעט ל-49.5, לעומת 48.7 בחודש אוקטובר. התחזיות המוקדמות של האנליסטים צפו למדד של 47.7.
המדד, שהגיע לשפל היסטורי של 25.3 בחודש פברואר האחרון, רשם צמיחה רצופה של 3 חודשים לאחר חודש מרץ, על רקע סימנים להתייצבות הכלכלה. מאז חודש יוני המדד רשם עליות וירידות, על רקע שיעור האבטלה הצומח, המוביל לפגיעה בהוצאה הצרכנית.
מדד של 90 ומעלה מסמל ביטחון איתן. רמה של 100 ומעלה מסמלת צמיחה חזקה. על אף שהמדד לא תמיד חוזה הוצאה לטווח הקצר, הוא משמש כברומטר לרמות ההוצאה במהלך הזמן.