עורו, מו"לים ישראליים, כבר 2010 - ואתם ישנים

עד שנהפוך לעם הספר האלקטרוני, נסתפק ביוזמת האייפון של רם אורן

טל שניידר | 20/12/2009 7:33 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
עולם קוראי הספרות האנגלית נהנה כבר זמן רב מחוויה שלא קיימת, למרבה הצער, בישראל: שוק ספרים אלקטרוניים שוקק ובועט. זו הנאה צרופה לקחת את הקורא האלקטרוני ‏("קינדל", "נוק", סוני רידר ודומיהם‏) לטבע או לחוף הים, ללחוץ בקלילות "הורד" ולקבל תמורת מחירים נמוכים ‏(יחסית לחנויות‏) את הספר או המגזין שמתחשק לקרוא באותו הרגע.

זה יעיל לצאת לחופשה עם מלאי ספרים בקורא האלקטרוני, ולא לבזבז על כך מקום ומשקל במזוודה. והכי כיף לראות את הילד, רק בן 8, לוחץ ומוריד עוד ועוד ספרים וקורא ללא הגבלה.
השקת האייפון בישראל
השקת האייפון בישראל AFP

אמזון עשתה מהלך שיווקי נבון, וגבתה מחירי רצפה על ספרי ילדים פופולריים ‏(3 דולרים לספר בסדרה מצליחה, למשל‏). כך הביאה אינספור אמהות אלקטרוניות לידי התמכרות. איזה הורה לא ירצה לראות את בנו, ילדו היקר, מתחבר לספרות יפה והולך לישון עם הקינדל ומנורת לילה קטנה?

אך מה יקרה לזאטוט שקורא רק בעברית? מה יהא עליו, על אחיו, החברים, בני הדודים וההורים שלו? מי דואג להם במדינת ישראל לספרות אלקטרונית טובה? מי דואג להמיר רבי מכר שתורגמו לעברית, ספרות מקור ישראלית יפה וספרים שגדלנו עליהם?

ובכן, הילדים הישראלים, כמו גם הקוראים הבוגרים, יצטרכו להמתין בסבלנות. ובקצב של המו"לים הישראלים, הם יחכו עוד זמן רב. עם הספר יהיה העם האחרון לעיין בספר אלקטרוני.

למרות התסכול בשל העדר חומרה לספרות עברית, בתחום התוכנה יש כמה ניצנים מעניינים של פעילות בתחום. המרכז לטכנולוגיה חינוכית ‏(מט"ח‏), המו"לית הגדולה של ספרי לימוד ועיון, כבר העלתה את כל מדף הספרים שלהם לפורמט דיגטלי.

מנכ"לית מט"ח, גילה בן הר, מסבירה את
הפורמט העתידי של ספרי הלימוד: ספר דיגיטלי על גבי המחשב ‏(או הלוח האלקטרוני‏), כשבכל עמוד בספר ניתן לשבץ לינקים להרחבת העיון. באמצעות קישורים לקטעי וידיאו, פרשנות מוזיקלית או הפניות גיאוגרפיות ועיוניות, המורה יוכל להכין מראש מערך שיעור ובו חומרים מעשירים.

התלמידים יוכלו להרחיב אופקים בבית בעיון בספר הלימוד המקוון, להוסיף נדבכי אינטרנט משלהם ואף להעלות יצירות פרטיות שלהם. בן הר מודה בצער שמערכת החינוך בישראל לא ערוכה לקלוט את רמת הפיתוחים והיצירתיות של העמותה שלה ‏(מט"ח הנה מלכ"ר‏).

תארו לכם איך היו נראים הילקוטים אם לכל ילד היה בתיק קינדל, היכול להכיל עד 4,000 ספרים. "אנחנו נמכור, החל מספטמבר, את המתכונת הדיגיטלית של ספרי הלימוד", מבטיחה בן הר. "מי שיקנה ספר יקבל בחינם קוד כניסה לספר הדיגיטלי הזהה - וכדי לחסוך בנייר ולמען איכות הסביבה, כל מי שיקנה ספר דיגיטלי יקבל 50% הנחה".

גם רם אורן, בעל ההוצאה לאור קשת וסופר פופולרי, זיהה את השוק הפוטנציאלי, ומחר הוא עומד לחשוף את האופן שבו בחר להעלות חלק מספריו באמצעות אפליקציה לאייפון, תוך דילוג בינתיים על קורא דיגיטלי.

אבל רוב המו"לים מתקדמים לאט, אם בכלל. אחת מהוצאות הספרים הגדולות והחשובות בישראל, שהיא בעלים של זכויות יוצרים של כתבים חשובים, גילתה קשיחות רבה בכל הנוגע לספרים אלקטרוניים, כך נודע לעסקים.

יוזמות של חברות קטנות לפיתוחי תוכנה וחומרה לספרים אלקטרוניים בעברית נתקעות כל הזמן - בעיקר בשלב שבו הן נאלצות לקיים מו"מ מול המו"לים. בינתיים ניאלץ להסתפק ביוזמות מקומיות, ונמשיך לסחוב ערימות של ספרים לכל מקום.
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים