אנלסיטים מעריכים: "ייתכן שנראה רפורמה דומה גם בארץ"

הבורסה בארץ הגיבה לרפורמה של אובמה בירידות חדות. האנליסטים מנסים להסביר: "לרפורמות בסדר גודל כזה יש נטייה לחצות גבולות" ומתריעים: "יש סבירות לא קטנה שבבנק ישראל יאמצו את המוטו של אובמה - פחות סיכונים, יותר יציבות". עם זאת, יש הטוענים: "לא צפויים זעזועים רגולטוריים דומים אצלנו"

יהודה שרוני, אמיר כידן ורותם סלע | 25/1/2010 7:14 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הרפורמה בבנקים של ברק אובמה, שהוכרזה בסוף השבוע האחרון והרעידה את המדדים בוול סטריט, הגיעה מהר מאוד גם לאחד העם בתל אביב. אתמול השילו מערכם המעו"ף ות"א 100 כ-‭2.3%‬ כל אחד, ומדד התל טק אף צנח ב-3.5%.

השאלה כעת היא מדוע הבורסה בתל אביב מושפעת בצורה כה דרמטית מהרפורמה שמבקש להנהיג אובמה, המיועדת להפקת לקחים מהמשבר האחרון. זאת בהינתן הנזק המצומצם באופן יחסי שספגו הבנקים בארץ בהשוואה לקריסות שאירעו בארה"ב בתקופת המשבר.

האנליסטים בארץ חלוקים בדעותיהם: אנליסט הבנקים של לידר, אלון גלזר, סבור כי מגבלות ההשקעות של אובמה על המערכת הבנקאית האמריקאית עלולות בהחלט להשפיע לרעה גם על המערכת הבנקאית הישראלית.
"הבנקים עלולים לסבול"

לדבריו, השפעות אלה עלולות לבוא לידי ביטוי בשני אופנים: האחד הוא מגבלות נוספות על ההשקעות של חשבונות ה"נוסטרו" (הפרטיים) של הבנקים וקביעת אחוז מקסימלי מההון שאותו ניתן להשקיע באפיקים מסוימים; והשני הוא ריתוק הון עצמי נדרש גבוה יותר בביצוע השקעות בעלות רמות סיכון גבוהות יותר (כמו שבעבר היה בפרשת ה-MBS בבנק הפועלים).

גלזר סבור, עם זאת, שהבשורה הטובה מבחינת הבנקים הישראליים היא ירידת רמת הסיכון בכל הנוגע להשקעותיהם בניירות ערך של מוסדות פיננסיים בארה"ב. "הערכתנו היא שקיימת סבירות לא קטנה שבבנק ישראל יאמצו את המוטו של אובמה - פחות סיכונים, יותר יציבות", אומר גלזר.

האנליסט אינו שולל אפשרות לגזירות נוספות על המערכת הבנקאית, כמו מגבלות בתחום ריכוזיות האשראי או מגבלות על הפעילות בתחום כרטיסי האשראי. "בשורה התחתונה אנחנו מעריכים כי הבנקים הישראליים עלולים לסבול מהשלכות החוקים החדשים של אובמה ושל יועצו פול ווקר‭,"‬ הוא מוסיף. לדבריו, על הבנקים יונחתו שינויים רגולטוריים נוספים שיגבילו

בעתיד את שיעורי התשואה על ההון.

אריאל קורינאלי, אנליסט ראשי ב-‭,Ubank‬ נוטה יותר לפקפק בהכרזותיו של אובמה. "יכול מאוד להיות שכמו ברפורמה שהוא ניסה לעשות במערכת הבריאות, הוא מכוון גבוה ויגמור יותר קרוב לרצפה", אומר קורינאלי, המאמין עם זאת שיש מקום לרפורמה במערכת הבנקאות האמריקאית.

האנליסט סבור כי הרפורמה של אובמה, האמורה להפריד במידת מה בין הבנקים הקמעונאים לשוק ההון, תוביל לשינוי מהותי במבנה השוק. "מוסדות פיננסיים ייאלצו להחליט ממה הם מעוניינים לעשות כסף. חלקם יכריעו כי הם מעוניינים להישאר בנקים קמעונאים, וחלקם יהפכו לבנקי השקעות או גופי השקעות".

כמו גלזר סבור קורינאלי כי ההשפעה על מערכת הבנקאות הישראלית לא צפויה להיות עמוקה או קריטית: "הרגולציה בישראל חזקה ומקיפה יותר מזו האמריקאית, כך שגם לנוכח התמורות שלהן אנו עשויים להיות עדים במערכת האמריקאית, לא צפויים זעזועים רגולטוריים דומים אצלנו". עם זאת, הוא מסתייג: "עשויים להיות שינויים מינוריים גם אצלנו".‬

"הבנקים הישראלים חשופים לבנקים זרים"

יובל בן זאב, אנליסט כלל פיננסים, סבור כי לכאורה ההשפעה על הבנקים הישראליים לא צריכה להיות מהותית, כיוון שהרפורמה לא חלה על בנקים ישראליים. "אבל הבנקים הישראלים חשופים לבנקים זרים דרך אחזקה באיגרות החוב שלהם, כך שהקטנת הסיכון שממנו הם סובלים עשויה להעלות את שווי איגרות החוב הללו",‬ הוא מוסיף.

גם בן זאב צופה רפורמה דומה בישראל: "לרפורמות בסדר גודל כזה יש נטייה לזחול ולחצות גבולות. ייתכן שנראה רפורמה דומה במהלך השנים הקרובות גם בארץ. ייתכן שהבנקים יוגבלו עוד יותר בלקיחת סיכונים, והרפורמה תכלול קביעת סייגים נוספים לאחזקות של הבנק בתיק ה'נוסטרו',‬ שמשמעותם גם פגיעה ברווחיות".‬

 את הירידות בישראל בעקבות הרפורמה של אובמה רואה בן זאב בפרספקטיבה גלובלית: "משקיע בקרן פנסיה או גוף השקעה בינלאומי אחר רואה את הירידות במניות הפיננסים האמריקאיות, ומוכר את התיק שלו לרוחב כל מגזר הפיננסים, בכל המדינות. במידה רבה יש בזה אמת כי העולם הרגולטורי, ולא רק הכלכלי, הוא עולם שיש בו השפעות הדדיות".

רפי גוזלן, אסטרטג המאקרו בלידר שוקי הון, התייחס אתמול בסקירתו השבועית למצב בשווקים. להערכתו, "הרפורמה המוצעת בבנקים בארה"ב תדע עוד עליות וירידות". בעיניו, נכון לעכשיו הרפורמה "מהווה בשלב זה תירוץ למימוש בשווקים". גוזלן נמנע מלהתייחס ל"רעידת האדמה" המסתמנת במגזר הבנקאות האמריקאי כטריגר היחידי למימושים בשווקים בעולם בימים האחרונים.

הוא מונה בנוסף גם את המדיניות המרסנת בסין מחשש להיווצרות בועת נכסים; את אי-הוודאות של הימים האחרונים סביב מינוי נגיד הבנק המרכזי בארה"ב, בן ברננקי, לכהונה שנייה; כמו גם את נתוני המאקרו המאכזבים, שהובילו לגל מימושים האחרון בארה"ב של נכסי הסיכון ואת החזרה לאיגרות החוב הממשלתיות והדולר.

הגורם המרכזי בעיניו שמסכן את שווי השווקים היה ונותר ההתמודדות העתידית עם הפחתת התמיכה הממשלתית, ש"היא זו שתקבע את המגמה בשווקים".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים