ועדת השרים לחקיקה אישרה את חוק הגמ"חים
הלחץ של יו"ר ועדת הכספים עבד - והצעת החוק אושרה. המשמעות: פעילות מתן הלוואות לנזקקים במגזר החרדי תוכשר כפעילות בנקאית, אבל לא יוטלו עליה המגבלות שמוטלות על פעילות הבנקים. בנק ישראל הודיע כי הוא מתנגד להצעה
מטרה ההצעה היא לשנות את חוק הבנקאות כך שפעילות מתן הלוואות לנזקקים במגזר החרדי תוכשר כפעילות בנקאית, אבל לא תוטל עליה הביקורת והמגבלות שמוטלות על פעילות הבנקים.
במהלך הדיון תקף גפני את הטענות לפיהן התנה את אישור חוק בנק ישראל בהעברת חוק הגמ"חים, ואמר: "העובדה שעד היום הגמחי"ם אינם מוגדרים בחוק היא כתם למדינה".
לדבריו, הגמחי"ם הם חלק ממורשת ישראל והם פועלים מאות שנים, ואין שום קשר ביניהם לבין חוק בנק ישראל. "כאשר נכנסתי לתפקידי לפני כשנה, נדהמתי לגלות שהגמחי"ם שקיימים לאורך כל ההיסטוריה, חלק ממורשתה המפוארת של עם ישראל,
פועלים בניגוד לחוק", אמר יו"ר הוועדה והוסיף: "אני לא מקבל את המשפט שאומרים ש'יהיה בסדר'. לא ייתכן שהמדינה לא תכיר רשמית בגמחי"ם שמטרתם הוא הסיוע לזולת. הגמחי"ם הם חלק בלתי נפרד מעם ישראל ומהערבות ההדדית".
גפני ציין כי כבר בפגישתו הראשונה עם הנגיד לפני חודשים רבים, ביקש ממנו להגיע לפיתרון שיסדיר את הנושא, אך הדבר לא צלח עד כה.
גם נגיד בנק ישראל הצהיר בדיון כי אין כל קשר בין שני החוקים. "הוצאנו הודעה שאנחנו בכלל מתנגדים לחוק הגמחי"ם", אמר פישר והוסיף כי "יש להגיע לפיתרון בנושא, מאחר ואנו מכירים בחשיבות הגמחי"ם ומנסים למצוא נוסחה שתהיה מקובלת על הצדדים".
הנגיד אמר כי התרומות לגמחי"ם אינם הבעיה, אלא הפיקדונות, והוא מקווה שיימצא פיתרון מאחר וחשיבות הגמחי"ם רבה.
כפי שפורסם הבוקר במעריב עסקים, גפני פעל בימים האחרונים לקדם את החוק, ובתמורה הבטיח לקדם את חוק בנק ישראל. כזכור, נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, מעוניין להעביר את החוק כמה שיותר מהר ואף התנה את המשך כהונתו בהעברת החוק שעליו עמלו במשך 13 שנה.
בתגובה לאישור החוק, הודיע בנק ישראל כי הוא מתנגד להצעה ואף הכחיש כי ישנה התנייה בהעברת שני החוקים (בנק ישראל והגמ"חים, ל.ד). "הבנק מכיר בחשיבותו של מוסד הגמ"ח בקהילה היהודית במשך מאות שנים. בנק ישראל מצדד בפיתרון במסגרת החוק, שיעמוד בקנה אחד עם חוקי הבנקאות בישראל", נכתב בהודעת הבנק.