הקרב על דמי הקישוריות: הישראלים משלמים פי 5 מבאירופה
חברת הייעוץ ששכר משרד התקשורת: "יש להוזיל את שירותי הסלולר בישראל". אנליסטים: הפחתת דמי הקישוריות לא תשפיע על רווחיות חברות התקשורת
הירידה תגרע כמאה מיליון שקל מהרווח השנתי של כל אחת מהחברות, ולא תפחית מכושרן לחלק דיבידנדים בסכומים המקובלים כעת, כמיליארד שקל בשנה לכל חברה. הנזק העיקרי שעלולות החברות לספוג כתוצאה מהפחתת דמי הקישוריות, הוא שההפחתה תקל על כניסתם של מתחרים חדשים לשוק.
דמי הקישוריות הם התשלום הנוסף אותו צריך מנוי סלולר לשלם, כאשר הוא מתקשר למנוי מרשת אחרת. הרשת הסלולרית, אליה שייך מקבל השיחה, גובה דמי קישוריות תמורת השלמת השיחה והולכתה אל המנוי שלה. דמי הקישוריות עומדים היום על 25 אגורות לדקה.
משרד התקשורת שכר את שירותיה של חברת הייעוץ הבינלאומית ,NERA שהגישה דוח ראשוני המבוסס על דמי הקישוריות שנקבעו על ידי מדינות שונות באירופה. דמי הקישוריות הנמוכים ביותר עליה הצביעה חברת הייעוץ, נגזרים מההמלצה שפורסמה בשנה שעברה
על ידי האיחוד האירופי, ועל פיה צריכים דמי הקישוריות להיות נמוכים מ1- יורוסנט (כ5- אגורות.(
על פי ההערכות, צריכים מחירי השירותים הסלולריים בישראל להיות נמוכים מהמקובל באירופה, בשל הצפיפות המוגברת של האוכלוסיה, הניצולת הגבוהה של הרשת ושכר העבודה הנמוך יותר.
בעקבות ההנחיה של האיחוד האירופי, החלו כבר הפחתות בדמי הקישוריות בבלגיה ופולין. בריטניה הודיעה על הפחתה מדורגת של דמי הקישוריות עד לחצי פני לדקה (כ2.6- אגורות,( בשנת .2015 גם טורקיה, שאינה שייכת לאיחוד האירופי, הכריזה על הפחתה דרמטית של 50% בדמי הקישוריות ל3.13- אגורות, שהן כחמש אגורות ישראליות.
בשבועות הקרובים אמור משרד התקשורת לגבש את הצעתו להפחתת דמי הקישוריות ולנהל שימוע לחברות הסלולר, שבוודאי יערערו על ההחלטה.
על פי ההערכות, יבקש משרד התקשורת לקבוע דמי קישוריות מרביים של 5 אגורות לדקה. בעבר הצליחו חברות הסלולר לשכנע את משרד התקשורת לפרוס את הפחתת דמי הקישוריות על פני שלוש שנים, באופן שיאפשר להן להעלות את מחירי השיחות.