מעריב עסקים חושף: לאן הולכים הכספים האבודים?
מתוך 15 מיליארד שקל ששוכבים ללא דורש אצל הגופים המוסדיים - קיבל האפוטרופוס הכללי בשנת 2009 רק 5.2 מיליון שקל. שאר הכסף נמצא בידיהם של חברות הביטוח, הבנקים וקרנות הפנסיה, שממשיכים ליהנות מדמי ניהול. ההנחיות של הפיקוח על הביטוח, שאמורות לפתור את המצב, תקועות
המפקח הקודם על הביטוח, ידין ענתבי, ניסה לדרבן את חברות הביטוח בפתרון התעלומה. בטיוטת חוזר ששיגר לחברות הביטוח ב8- לספטמבר - 2009 חודשים ספורים קודם לפרישתו - דרש ענתבי מחברות הביטוח לגלות מרץ רב יותר באיתור בעלי הפוליסות.
הוא עשה זאת באמצעות מנגון של שכר ועונש: טיוטת החוזר נועדה להחמיר את כללי איתור בעלי הפוליסות, שנקבעו על פי הנחיות האוצר עוד באפריל .2003 הוראות קודמות אלה חייבו אף הן את החברות בניסיונות איתור, ואולם לא היה בהן תמריץ ממשי לאתר את הבעלים. זאת שכן עד לטיוטת החוזר, במקרה בו פוליסה לא נדרשה, חברות הביטוח המשיכו לנהל אותה ונגבו עבורה 0.25% דמי ניהול.
טיוטת ההנחיות החדשה פורסמה, לאחר שהתברר שאין גידול מהותי באיתור הכספים האבודים, ולפיה נדרשו החברות להפחית לאחר 6 חודשים את דמי הניהול הנגבים בגין פוליסות אלה - במקרה שהקשר עם העמיתים נותק - לשיעור אפסי של 0.1% לשנה.
בנוסף, ביקש ענתבי מהחברות להפעיל מנגנוני איתור נמרצים יותר, שכללו בין השאר הקמת מאגר מידע שיאפשר למבוטחים לאתר את הזכויות המגיעות להם, באמצעות הקשת מספר תעודת הזהות שלהם. הנחיות אלה היו בתוקף לגבי כל הגופים המוסדיים הפועלים בשוק ההון (כמו קרנות הפנסיה והגמל), ולא רק לגבי ענף הביטוח.
אלא שלאחר חילופי התפקיד, הממונה החדש עודד שריג, לא הפך את טיוטת ההנחיות הזו להנחיה מחייבת - למרות שבענף הביטוח אמרו אתמול כי הם היו דווקא מוכנים להרים את הכפפה. במכתב ששיגרה התאחדות חברות
"היינו מוכנים לשתף פעולה עם האוצר, אבל יש כאן בעיה חוקית בגלל החוק המונע שימוש במידע", הסביר בכיר בחברות הביטוח למעריב עסקים. "הצענו עוד לפני מספר חודשים לאוצר לפעול לתיקון החוק, אלא שדבר לא נעשה. מאז הטיוטה ששוגרה לפני כחצי שנה, לא שמענו דבר מהאוצר".
ללא קשר להתפתחות זו, שלשום הוגשה בקשה לתביעה ייצוגית בעילה דומה על ידי המועצה לצרכנות, נגד חברות הביטוח מגדל, כלל ביטוח, הפניקס ומנורה מבטחים. בתביעה, שהוגשה באמצעות עו“ד גיל רון, נאמר כי חברות הביטוח מחזיקות אצלם כספים שלא נדרשו, אבל בניגוד להנחיות האוצר - אינן פועלות לאתר את בעלי הפוליסות, או לחליפין להעביר את הכסף לאפוטרופוס הכללי כמתחייב בחוק. תשובתן של חברות הביטוח עדיין לא נמסרה.
על פי ההערכות, בשנים האחרונות היקף הכספים ללא דרישה הנמצא בחשבונות הבנקים, ענף הביטוח, קרנות הפנסיה והגמל, נאמד ב15- מיליארד שקל. אמש לא התקבלה תגובת האפוטרופוס הכללי בדבר אומדן הכספים ללא דרישה, שהגיעו אליו במהלך .2009
ממשרד האוצר נמסר בתגובה, כי שר האוצר והמפקח על הביטוח רואים חשיבות רבה באיתור כספים אבודים השייכים לחוסכים או למוטבים בחברות הביטוח, וכי המפקח אף פירסם בסוף 2009 טיוטת חוזר בנידון. "המפקח פועל מול משרדי המשפטים והפנים, על מנת להפוך את טיוטת החוזר לתקנות מחייבות", מסרו מהאוצר. "אנו מקווים להודיע בהקדם על השלמת המהלכים הללו".