כך תרכשו קרקע חקלאית לקראת הפשרה
בדיקות בוועדות, תשלומי אגרות והיטלים ועלויות כספיות גבוהות. אבל כאשר ההפשרה מתממשת, הרכישה תניב לכם רווח של מאות אחוזים
◄ מהמרים על הפשרה: בועת הנדל"ן הגיעה גם לקרקעות החקלאיות
בטרם קונים קרקעות חקלאיות לקראת הפשרה, ישנה חשיבות רבה לבדיקה תכנונית, הן בוועדה המקומית והן בוועדה המחוזית. לדברי עו"ד נעמה שיף ממשרד משה, שוב ושות', ברוב המקרים לא מדובר ברכישת שטח קטן במרכז תל אביב שניתן לברר עליו, כי אם בשטחים פתוחים שחשוב לברר האם הם מיועדים להיות אזור חקלאי, שמורת טבע, פארק וכדומה.
"אנשים נוטים להניח הנחות שגויות לגבי קרקע אותה הם קונים בשטחים פתוחים, לא מבצעים בדיקה של המצב התכנוני ואף טועים בהערכת ההליך התכנוני הנדרש לצורך הפשרת הקרקע", מסבירה עו"ד שיף. חשוב לציין כי אם לא מתקיימת בדיקה תכונית מקדימה, יכול הרוכש למצוא את עצמו עם תוכנית הפשרה שנדחתה לאחר שכבר נשא בעלויות כספיות כבדות.
גם אם אושרה כבר התוכנית על השטח ויועדה לבנייה, יש לקחת בחשבון כי על פי החוק, יכולות הרשויות להפקיע עד 40% מהשטח לצורכי ציבור,
מבלי לפצות את בעל הקרקע. שכונת מגורים חדשה כוללת גם כבישים, מדרכות, גנים וכיכרות, שיופקעו באופן טבעי מבעלי הקרקע באזור.
בנוסף, יש להביא בחשבון כי קרקע חקלאית שהושבחה, וייעודה שונה מחקלאות למגורים, גוררת גם לא מעט תשלומי אגרות והיטלים. כך, למשל, רק תשלום היטל ההשבחה לרשות המקומית לבדו מגיע לגובה של 50% משווי ההשבחה.
בשנים האחרונות מורגשת התנגדות מסיבית של משרד איכות הסביבה, גופים ירוקים וארגונים חברתיים כמעט לכל תוכנית הפשרה. כל אלה מעכבים ואף מטרפדים חלק מתוכניות ההפשרה. חשוב לציין כי תכנון של שטחים גדולים (בני 100 דונם למשל) טומן בחובו עלות כספית מסיבית. אם הדבר לא נעשה במסגרת קבוצה, ברוב המקרים לאדם הפרטי אין אפשרות להוציא את הפרויקט לפועל. על כן, לא אחת מוצא עצמו אדם שרכש שני דונם מתוך שטח של מאות דונמים, ממתין שנים על גבי שנים.