בתוך עשור: מחירי הדירות בפלורנטין זינקו ב-65%
בלעדי: רוכשי הדירות בשכונה הדרום תל אביבית יכולים לחייך. מחיר ממוצע של דירה עלה בעשור האחרון מ600- אלף למיליון שקל. בשאר השכונות בתל אביב עלו מחירי הדירות "רק" ב-46%
החזון הזה טרם מומש במלואו, והתחושה עדיין לא כמו בניו יורק. אבל מבט של שנים אחורה על השכונה התל אביבית הכי מפורסמת בישראל, מראה כי למשקיע הנדל"ן ולרוכשי הדירות שהחליטו להשקיע בה לפני כמה שנים יש סיבה טובה לחייך.
מבדיקה שערכה החטיבה הכלכלית של מכון גיאוקרטוגרפיה ושהגיעה לידי מעריב עסקים, עולה כי מאז שנת 2000 ועד סוף 2009 זינקו מחירי הדירות בשכונה ב.65.8%- זאת לעומת זינוק מחירים של 46.3% במחיר הממוצע לדירה בשאר אזורי העיר.

דינמיקת מחירי הנדל"ן בפלורנטין הושפעה לאורך העשור מתנודת מחירי הדירות והשכירות במרכז העיר, וכמובן מהמצב הכללי במשק - אבל לא רק. היא גילמה בתוכה הבטחה נדל"נית, לצד משיכה של שוכרים צעירים, לא מעט בזכות סדרת הטלוויזיה הפופולרית "פלורנטין" ששודרה בין השנים 2001-1997.
"השכונה היתה הסמן הראן של פיתוח אזורי בדרום תל אביב", אומרת ד"ר רינה דגני, מנכ"ל גיאוקרטוגרפיה. "רק אחריה התפתחו מקומות כמו יפו ושכונות במזרח העיר דוגמת קריית שלום, שכונת שפירא ויד אליהו".
לדבריה, "במקביל לפיתוח המואץ של מגורים, התפתחו בה גם בתי קפה, מועדוני לילה ופאבים, שהפכו את השכונה למבוקשת בקרב הצעירים. אלה בחרו בה בשל המחירים הזולים יחסית של שכר הדירה, ובשל הנגישות הגבוהה למרכז העיר. עסקים רבים המיועדים לצעירים נכנסו לשכונה והחליפו עסקים ותיקים שצלעו מבחינה כלכלית".
בשנת 2000 עמד המחיר הממוצע המבוקש לדירה בתל אביב על מיליון שקל, בזמן שבפלורנטין עמד המחיר על 604 אלף שקל בלבד.
ב2004- נרשמה ירידה במחירי הנכסים בעיר, בין היתר בעקבות מיתון עמוק. המחיר המבוקש לדירה בתל אביב עמד על 1.02 מיליון שקל, ואילו בפלורנטין עמד המחיר על 640 אלף שקל. ב2007- חלה שוב ההתאוששות, והמחיר הממוצע לדירה בעיר הגיע ל1.068- מיליון שקל. בפלורנטין קפץ המחיר ל730- אלף שקל.
שנת 2009 סיכמה שנתיים של עליות מחירים, עם האטה נקודתית על רקע חשש ממשבר כלכלי. המחיר הממוצע לדירה בעיר עמד על 1.466 מיליון שקל, ובפלורנטין כבר הגיע למיליון שקל. לדברי דגני, דירות של 2-1.5 חדרים הוצעו למכירה בשכונה במחיר ממוצע של 880 אלף שקל, ואילו דירות של 3-2.5 חדרים הוצעו למכירה במחיר ממוצע של 1.036 מיליון שקל.
עליית מחירי הדירות והשכירות במרכז העיר, יחד עם שינוי פני השכונה, שמו אותה על המפה, וזו הפכה לאזור מגורים מבוקש. מנתוני גאוקרטוגרפיה עולה כי בתוך עשור השכונה כמעט והכפילה את מספר תושביה, שזינק ב.84%- כיום מתגוררים בשכונה כ7,000- תושבים, לעומת כ3,900- בשנת .2000
גודל הדירה הממוצע בשכונה - דירת 75 מ"ר (כ2.7- חדרים) יכול להעיד על המתגוררים בה. על פי הנתונים, כ21%- מתושבי השכונה בטווח הגילאים של ,44-35 ואילו כ33.7%- בטווח הגילאים .34-25 ילדים עד גיל 17 תתקשו למצוא בשכונה (רק 7%) מהסיבה הברורה שהשכונה אינה נתפסת כמקום סימפטי למשפחות עם ילדים.
כמחצית ממשקי הבית בשכונה בעלי הכנסה נמוכה מהממוצע, ורק 21% ממשקי הבית משתכרים מעל הממוצע במשק. מבחינת השכלה, כניסה של סטודנטים רבים לשכונה שינתה את תמהיל המתגוררים בה מבחינה זו 37% - מהם בעלי השכלה של 12 שנות לימוד, ואילו 45% מהם בעלי השכלה של 16-13 שנות לימוד.
"אני צופה שבשנים הקרובות תימשך המגמה של עליית המחירים בפלורנטין", מעריכה ד"ר דגני. לדבריה, "מכיוון שפלורנטין מתחילה להיות יקרה יחסית לאזור, ההשפעה שלה תגרום לפיתוח של מתחמים נוספים בדרום תל אביב, כמו האזור הצמוד לרחוב העלייה ורחוב הקונגרס - סביב אזור שוק עלייה לשעבר, שלגביו קיימת תוכנית גדולה לפיתוח וקידום מתחם השוק למגורים ומסחר.
לדבריה, "התוכנית תוביל לקידום של כל האזור עד התחנה המרכזית, כולל האזור שעד רחוב לוינסקי לכיוון התחנה המרכזית החדשה ואזור נווה שאנן".