לא הכל כלול: כמה יעלה לכם לבטל את הטיסה לטורקיה?
בשל האירועים הדרמטיים והסלמת המתיחות בין ישראל לבין טורקיה החליטו אלפי ישראלים לבטל את הנופש במדינה. עם זאת, החוק אינו מחייב את סוכני הנסיעות, חברות התעופה וספקי השירותים, להחזיר את כל הכספים לצרכנים במקרה של ביטול
במועצה לצרכנות מסבירים, כי צרכנים ישראלים אשר תכננו לנסוע לטורקיה לא ידעו ולא יכלו לדעת מראש על האיום הפתאומי על ביטחונם. לפיכך, לא ניתן לצפות מהם שיסכנו עצמם ויקיימו את חוזי הטיסות למדינה בה נשקפת להם סכנת חיים. עם זאת מתברר כי גם אם קיום החוזה הפך מבחינה מעשית לבלתי אפשרי, החוק אינו מחייב את סוכני הנסיעות, חברות התעופה וספקי השירותים, להחזיר את כל הכספים לצרכנים במקרה של ביטול.
חוק הגנת הצרכן קובע כי במקרים בהם צרכנים ביצעו את העיסקה בדרך של מכר מרחוק לפני 14 יום או פחות, והשירות אמור להינתן בעוד למעלה מ-7 ימי עסקים, יכול הצרכן לבטל את העיסקה בעלות של 100 שקל או בעלות של 5% מערך העיסקה כולה.
כמו כן קובע החוק כי במקרים בהם לא ניתן לקיים את החוזה כתוצאה מאירוע מסכל, נתונה לבית המשפט הסמכות לקבוע כיצד לחלק את הנזק בין הצדדים לעיסקה. עם זאת במועצה לצרכנות מדגישים כי "על בית המשפט להחליט תחילה האם הסיכון לחיי האדם בטורקיה הוא אכן אירוע מסכל ואם כן, האם יש להשיב כספים, למי ובאיזה סכום", ומוסיפים כי "ניסיון העבר מלמד שבמקרים רבים ניתן להגיע להסכמות עם בעלי העסקים בדבר השבה חלקית או קבלת זיכוי לשימוש במועד מאוחר יותר, גם מבלי לפנות לערכאות משפטיות".
לדבריהם, "בעסקאות רבות אשר בוצעו דרך סוכני נסיעות, הכספים הועברו כבר לספקי השירותים בטורקיה, ולכן לא ניתן לחייב את סוכני הנסיעות להשיבם. מה גם שלא ברור אם יש לעוסקים בטורקיה אינטרס להשיב את הכספים. כל סוכן נסיעות הוא לקוח של חברות תעופה וספקי שירותים בחו"ל וככזה הוא יכול להתמקח איתם כדי להשיג את ההחזר המקסימלי".
"במקרים בהם הכספים טרם הועברו לספקים יש בידי סוכני הנסיעות את הכלים לצמצם את הנזק הנגרם לצרכנים", אומרים במועצה ומדגישים כי זאת גם חובתם החוקית.
"בשל גל הביטולים ייתכן מאוד שטיסות רבות יבוטלו בהיעדר ביקוש, ובכך יצומצם הנזק למארגני הטיסות והנופשונים, ובהתאם יהיה עליהם לצמצם את הנזק לצרכנים", מסכמים במועצה וממליצים ללקוחות לפנות ישירות אל העסקים ולבקש השבה של הכספים.
מנכ"ל המועצה לצרכנות, עו"ד אהוד פלג, קורא לצרכנים לגלות אחריות אישית ולא לסכן את ביטחונם ואת ביטחון משפחותיהם. במקביל קורא פלג לסוכני הנסיעות לגלות אחריות. "מוטלת עליהם החובה לעשות כל מאמץ כדי לסייע ללקוחותיהם לקבל החזר או זיכוי".
לעשות הכל כדי לעזור לצרכנים
גל וולקוביץ, עו"ד מהמחלקה המשפטית של ארגון אמון הציבור מוסיף, כי "מדובר בביטול שהוא בגדר כח עליון - סיבה שלא ניתן היה לצפות אותה בעת החתימה על החוזה. ולכן, הצרכנים הם אלה שמפרים את החוזה ולא חברות התעופה, מאחר שהטיסות נמשכות כסדרן. עם זאת, ניתן לשער כי צרכנים שהזמינו טיסה לטורקיה לא צפו את האירועים הדרמטיים ואת ההסלמות ברחבי המדינה בעקבותיהם".
לדבריו, לא ניתן לכפות על צרכן לממש את החוזה. "אם
הצרכן מחליט כי הוא אינו רוצה לסכן את חייו ולנסוע - זאת החלטה שלו.
סוכנויות הנסיעות מצדן יכולות לנסות ולעשות כל מה שהן יכולות על מנת להפחית את הנזק לצרכן". עו"ד וולקוביץ מציין כי במקביל לפנייה לסוכן אפשר לפנות ישירות לבית המלון כדי לוודא שאכן לא ניתן לקבל החזר כספי, ומזכיר לצרכנים את החשיבות בביטוח, במיוחד בטיסות שכר.
◄אל המועצה לצרכנות ניתן לפנות דרך אתר האינטרנט: http://www.consumers.org.il/, או בטל': 03-6241034.
◄ לארגון אמון הציבור תוכלו לפנות דרך האתר: http://www.emun.org.il/ptrust/wc.dll?ptweb~homewc, בטל': 03-5606069 או באמצעות הפקס: 03-5601384.