ח"כ דני דנון: "הפיקוח על הבנקים אנמי"
ראש ועדת המשנה לשירותים בנקאיים: "אין תחרות בענף כרטיסי האשראי". מחזור שוק האשראי עומד על 160 מיליארד שקל
לדברי דנון, אם משרד האוצר ובנק ישראל לא יגישו בתוך זמן קצר הצעת חוק, שתטפל בחוסר התחרותיות הקיים במגזר כרטיסי האשראי, יטפלו בכך חברי הכנסת היושבים בוועדה על ידי חקיקה פרטית. "בענף כרטיסי האשראי קיים אוליגופול", הוסיף.
מנכ"ל המכון לאבחון עסקי, יובל יבנקובסקי, חיזק את הדברים ואמר כי חברות האשראי פוגעות בבעלי העסקים הקטנים, בכך שהן גובות עמלות על סליקה - גם אם העיסקה עצמה מבוטלת.
כך, במקרה שבו לקוח חוזר לעסק ומחזיר את המוצר, חברת האשראי עדיין גובה ממנו עמלת ביצוע מלאה שעומדת על .3%-1.5% עם זאת, הבהיר כי "חברת ישראכרט אינה נוקטת במדיניות זו, מה שמעיד גם כי גביית העמלה אינה צודקת".
דנון הוסיף בהקשר זה כי "בשוק האשראי אין תחרות. אם היתה - חברות האשראי היו מבטלות את העמלות שפוגעות בבעלי העסקים הקטנים והבינוניים".
"לא רק בעיה ישראלית"
במהלך הדיון הוצגו נתונים הנוגעים לגודלו ולרווחיותו של שוק האשראי, שהמחזור שלו עומד על 160 מיליארד שקל. על פי הנתונים, ההכנסות של חברות האשראי עומדות על כ2.9- מיליארד שקל, והרווח הנקי עומד על כחצי מיליארד שקל.
בשיחה עם מעריב עסקים אמר יבנקובסקי כי שוק אשראי לא תחרותי הוא לא רק בעיה ישראלית: "בארה"ב אושר בסנאט תיקון לחוק, שיאפשר פיקוח והוזלה של עמלות חברות האשראי", הסביר. "אנחנו צריכים
חקיקה כזו גם אצלנו - העלויות המנופחות הנהוגות כיום בשוק פוגעות בעסקים הקטנים, וכך גם בכלכלה הישראלית".
בשנים האחרונות דובר רבות על הפעלת כלי החקיקה כדי לכפות על חברות האשראי לכבד ולסלוק גם את כרטיסי האשראי של חברות אחרות. "חקיקה כזו תאפשר לשחקנים נוספים להיכנס לשוק האשראי, ולהתמודד ביתר קלות מול הקרטל של 3 חברות האשראי", אמר. "עד שחקיקה כזו לא תעבור, אין כמעט סיכוי שנראה תחרות לטובת הצרכן".