ריבית המשכנתא בשפל - וגם אתם יכולים להרוויח
ריבית המשכנתאות הממוצעת ירדה ברבעון השני של השנה ב0.31%- לשפל היסטורי של - 2.31% ושוק הנדל"ן ממשיך לבעור. המשמעות: על אותה הלוואה שנלקחה לפני 8 שנים נשלם לפי הריבית של היום כ2,200- שקל פחות בכל חודש
◄ כך תרוויחו מירידת הריבית
הריבית הנמוכה, שצנחה לשפל חסר תקדים, ממשיכה להשפיע על שוק הנדל"ן ועל הביקוש לדירות ומרתיחה את השוק. תוך שנה וחצי צנחה הריבית הממוצעת בשיעור של ,1.83% מ4.14%- בתחילת 2009 ל2.31%- ביולי. זאת למרות שבתחילת יולי הופעלו ההוראות החדשות של המפקח על הבנקים להגבלת שיעור המימון במשכנתאות.
אולם בעוד המפקח על הבנקים, רוני חזקיהו, מזהיר כי בעתיד תעלה הריבית תתייקר, בינתיים ממשיכה הריבית לצלול. הריבית לטווח ארוך, להלוואה של מעל 20 שנה, ירדה ב0.3%- תוך 3 חודשים לשפל של 3.48% בלבד, הריבית להלוואה של עד 5 שנים הגיעה ל,2.11%- הריבית ל12-5- שנה ל,2.38%- הריבית ל15-12- שנה הגיעה ל,2.88%- הריבית ל17-15- שנה הגיעה ל2.91%- והריבית להלוואה של 20-17 שנה ירדה ל.3.28%-

בעקבות הירידה המשמעותית בגובה הריבית על המשכנתאות, רוכשי הדירות הנוטלים כיום משכנתא נהנים מחיסכון משמעותי בהחזר החודשי שיכול להגיע אפילו ל27%- מדי חודש. לדוגמה, בדיקת מעריב עסקים העלתה כי מי שנטל לאחרונה משכנתא בסך מיליון שקל ל5- שנים מחזיר 2,200 שקל פחות ממי שלקח את אותה משכנתא בסוף .2002 הריבית להלוואה כזו צנחה מ6.95%- ל,2.11%- וההחזר החודשי ירד ב12%- מ19,788- שקל ל17,576- שקל.
הרווח של מי שלקח משכנתא באותו סכום לתקופה של 25 שנה כבר מזנק ל.27%- הריבית על משכנתא מסוג זה ירדה תוך 7.5 שנים מ6.6%- ל3.48%- וההחזר החודשי ירד מ6,815- שקל ל4,996- שקל - רווח חודשי
בתקופה שבה הנגיד, סטנלי פישר, העלה את הריבית במשק ב1%- (ב4- העלאות) ירדה ריבית המשכנתאות הצמודות בכ,0.7%- בעקבות התשואות בשוק האג"ח והתחרות המחריפה בין הבנקים. ההערכות במשק מדברות על כך שהריבית הצמודה לפריים תעלה בהדרגה בחודשים הבאים, בהתאם להעלאות הריבית של פישר. זאת בעוד שריבית המשכנתאות הצמודות למדד תישאר ככל הנראה ברמה נמוכה יחסית, בהתאם לתשואות הא"“ח בבורסה.
לפי ההערכות, הצעדים שנוקטים בנק ישראל, משרד האוצר ומשרד השיכון לצינון שוק הנדל"ן לא יורידו את מחירי הדירות בישראל. המחירים יישארו גבוהים עקב הגאות בשוק, הביקושים הגבוהים לדירות, הריבית הנמוכה והמחסור החמור בדירות חדשות. עקב המחסור והמצב בשוק זינקו מחירי הדירות ב10%- תוך חצי שנה וב50%- תוך 3 שנים.

למרות הצניחה בריבית המשכנתאות, חלום הדירה הולך ומתרחק מאלפי זוגות צעירים ומשפחות חלשות לנוכח הזינוק במחירי הנדל"ן. בתקופה האחרונה הושפעו המחירים משורה של גורמים, בהם ביקושים לדירות למגורים ולהשקעה לצד מחסור בשוק, ריבית נמוכה במשק והיעדר חלופות השקעה.
בבנקים למשכנתאות מדווחים כי בשבועיים הראשונים של חודש יולי נרשמה מגמה מסוימת של עצירה בהיקף קבלת משכנתאות חדשות, בהשוואה לשבועיים הראשונים של יוני. על פי ההערכות, העצירה מוסברת בהיקפים הגדולים במיוחד של המשכנתאות שנלקחו במהלך יוני מצד לקוחות שביקשו למהר ולסכם את עיסקאות הרכישה עוד לפני ההרעה בתנאים שכפה בנק ישראל.
בבנקים אומרים כי בשבועות האחרונים ניכרה מגמה מסויימת של עצירה בעליות מחירי הדיור, ובמקומות מסוימים אף נרשמה ירידה מחיר. על פי ההערכות, חלק מרוכשי הדירות להשקעה כבר החלו לבצע מימושים. במערכת הפיננסית מעריכים כי כ25%- מעיסקאות המשכנתאות שבוצעו נגעו לדיור להשקעה.
אלא שנתונים אלה אינם מספקים את בנק ישראל. במערכת הפיננסית מעריכים כי לנוכח העובדה שהוראות הפיקוח על הבנקים לגבי הגבלת המימון לקבוצות רכישה לא הועילו, יאלץ הנגיד להעלות את הריבית כדי לצנן את השוק. זאת לאחר שבמהלך החודשים האחרונים נמנע פישר מהעלאת הריבית, בין השאר על רקע המשבר בכלכלה האירופאית, הריבית הנמוכה בחו"ל והנתונים שהצביעו על האטה מסויימת בפעילות הכלכלית.
הנגיד לא רצה שהעלאת הריבית תפגע בסקטורים אחרים, במיוחד בתחום הייצוא (כתוצאה מהתגובה הצפויה של התחזקות השקל). אלא שמנגד מלבה הריבית הנמוכה את שוק הדיור, במיוחד בתחום המשכנתאות השיקליות הצמודות לפריים.
עקב כך ההנחה היא שלמרות הכל, פרופ' פישר יעלה את הריבית בסוף החודש. אם בסופו של דבר הריבית לא תעלה, לפיקוח על הבנקים לא תהיה ברירה אלא לנקוט בצעדים נוספים לצינון שוק הדיור, ובכלל זה הגדלת שיעורי הנזילות הנדרשים מנוטלי המשכנתאות. שיעורי נזילות אלה עומדים כיום על 35% ולא מן הנמנע כי יעלו ל.50%- המפקח חזקיהו אף רמז, במכתב ששיגר לבנקים, על כוונתו לנקוט במהלכים נוספים כדי לצנן את שוק הדיור.
למרות כל הצעדים לצנן את שוק הדיור, שננקטו ועוד יינקטו בין היתר גם על ידי שיווק קרקעות שמבצע שר השיכון אריאל אטיאס, במשק מעריכים כי המחירים ימשיכו לעלות כל עוד שורר מחסור בסיסי בדירות חדשות והמלאי אינו עונה על הצורך.
