נסעתם לחו"ל? כך תוכלו לחסוך עשרות אלפי שקלים בשיחות לארץ
בשיא עונת החופשות בחו"ל נזכרתם שצריך גם לשמור על קשר - אולי רק להודיע שנחתתם, עוד טלפון קצר לסבתא ורק להזכיר לשכנה להאכיל את החתול. אז איך זה שהחשבון מתנפח כל כך? השווינו עבורכם בין המסלולים של חברות הסלולר לבין התקשרות בעזרת SIM בינלאומי - בחירה נכונה יכולה לחסוך עד אלפי שקלים
◄ לטבלה המשווה בין מחירי השיחות - לחצו כאן
אולי רק בערב תתקשרו להודיע שנחתתם. וזהו. כמובן, טלפון קצר לילדים לפני השינה. ואולי איזו שיחה קצרה עם המשרד כדי להזכיר איפה שמורה המצגת. ואיזה עדכונצ'יק קצרצר בפייסבוק, שיידעו כולם שאתם מבלים. ומפה לשם, לתקציב החופשה בתאילנד מתווספים אלפי שקלים על דקות שיחה יקרות - גם אם התאמצתם מאוד לדבר בקצרנות, לסמס במקום לצלצל ולקבל רק שיחות נכנסות.
תכנון נכון של השיחות מהסלולר לישראל יכול לחסוך לכם אלפי שקלים. אל תמהרו לאמץ את ההצעות שתקבלו בעמדות חברות הסלולר בנתב"ג, שכן לפעמים היערכות מוקדמת בארץ - למשל באמצעות רכישת כרטיס SIM בינלאומי - יכולה להוזיל את הטיול שלכם באופן משמעותי: זה יכול להיות ההבדל שבין 5 שקלים לדקה לבין יותר מ-20 שקל לדקה; וגם אם להגיד "לילה טוב" לוקח רק 3 דקות, הפערים קיצוניים ממש.

ה-SIM הוא הכרטיס הקטן שתחוב בטלפון שלכם, המשמש כ"מוח" שלו ומקשר אותו לחברת הסלולר שממנה רכשתם את המכשיר. החלפת כרטיס ה-SIM המקומי בכרטיס SIM שמקושר לחברת סלולר בחו"ל תהפוך את הטלפון שלכם לטלפון מקומי - ותחסוך הרבה מעלויות השיחה והודעות הטקסט.
עם זאת, יש לכך הוצאות נלוות חד-פעמיות: הפעלת SIM בינלאומי במכשיר ישראלי מחייבת "פתיחה" של הסלולרי הישראלי, הנעול לשימוש בחו"ל. ניתן לשחרר את הנעילה דרך חברות הסלולר עבור 70-90 שקל, דרך מעבדת סלולר פרטית או באופן עצמאי. מי שמבין בטכנולוגיה יכול גם למצוא מדריכים ברשת לפתיחה עצמאית של הטלפון - אך זה כבר על אחריותכם בלבד. חברות מסוימות, כגון 1sim
חברות ה-SIM הבינלאומי מציעות כרטיס בלעדי לשימוש בארה"ב וכרטיס גלובלי, שבדרך כלל לא משתלם להשתמש בו בארה"ב. העיסקה כוללת תשלום ראשוני של 140-300 שקל עבור כרטיס, הטעון ב"בנק דקות" וניתן לטעינה מחדש בטלפון או באינטרנט. הגבייה מ"בנק הדקות" היא בהתאם לתעריף שיחה יוצאת מהמדינה שממנה מתקשרים, ולרוב יש התראה לגבי יתרת הדקות על צג המכשיר בתום כל שיחה. יוצאים מן הכלל הם ה-SIM של 013 נטוויז'ן, Telaway וה־SIM הגלובלי של 012 סמייל, הפועלים בשיטת תשלום לפי דקה ולא מחייבים תשלום מראש, פרט לעלות שכירת הכרטיס.
לאחר ההזמנה ניתן לאסוף את הכרטיס/המכשיר ממוקדי המכירה ברחבי הארץ או לקבלו במשלוח עד הבית (לרוב בתשלום). רוב הכרטיסים תקפים לחודש או לשנה, אם כי לכרטיסי SIM הבינלאומיים שמציעות 013 נטוויז'ן, 1sim וגלובוס נט אין הגבלת תוקף, כך שאפשר לשוב ולהשתמש בהם גם לאחר זמן רב. הביאו בחשבון שהתהליך כרוך בשינוי מספר הטלפון שלכם: מספר הטלפון בשימוש בכרטיס SIM בינלאומי הוא לרוב אמריקאי או אסטוני. אם חשוב לכם לשמור על נגישות, ב-013 נטוויז'ן מספקים שירות "עקוב אחריי" למספר הנייד הישראלי.
ככלל, חיוג לישראל באמצעות כרטיס SIM בינלאומי משתלם יותר מאשר דרך חברות הסלולר, מבחינת תעריפי שיחה יוצאת/נכנסת ומחיר שליחת הודעות טקסט. הפערים לטובת ה-SIM הבינלאומי מורגשים בעיקר באירופה.
בין חברות כרטיסי ה-SIM הבינלאומיים, בשקלול מחירי שליחת SMS ודקת שיחה יוצאת, כרטיס ה-SIM של חברת קשר עולמי הוא המשתלם ביותר בנסיעה למערב אירופה. בנסיעה לארה"ב תעריפי כרטיסי ה־SIM של 012 קווי זהב או גלובוס נט הם המשתלמים ביותר.
שימו לב שדקת שיחה בחיוג ישיר מהסלולרי באירופה עולה לפחות פי 4 מאשר בשימוש בכרטיס SIM בינלאומי, ודקת שיחה בחיוג מוזל עולה לפחות פי 2 מאשר בחיוג מה-SIM. בין ספקיות כרטיסי ה־SIM, בזק בינלאומי 014 וקשר עולמי הן המשתלמות ביותר בשיחות מאירופה. קשר עולמי ואקספון מציעות את התעריף הנמוך ביותר לתאילנד, ובזק בינלאומי 014 מחזיקה בתעריף הנמוך ביותר לדקת שיחה מיפן.
בחיוג מארה"ב חברות כרטיסי ה-SIM הבינלאומיים המשתלמים ביותר הם 012 סמייל, גלובוס נט וגלובל קול, והתעריף שמציעה 012 סמייל הוא הנמוך ביותר. הפרשי התעריפים ביניהן לבין התעריף הישיר של חברת מירס נמוכים יחסית: כ-2 שקלים לדקת שיחה. ההפרשים הופכים משמעותיים בעיקר כשמדובר בחופשה בארה"ב, שנמשכת לפחות שבועיים ברוב המקרים. עם זאת, מירס מציעה את התעריף המוזל המשתלם ביותר בין חברות הסלולר, כנראה משום שהפעלת מכשירי מירס, הפועלים בטכנולוגיית IDEN, זולה יחסית בארה"ב.
חברות הסלולר מציעות מגוון מבצעים וחבילות לדקות שיחה ולשליחת הודעות מחו"ל לארץ, ובמסגרתם התעריף לדקת שיחה או להודעה נמוך בהשוואה לתעריף הרגיל - אך לרוב אינו משתלם כמו תעריפי ה-SIM הבינלאומי. החיסרון בחבילות הוא שיש צורך לחזות מראש כמה נדבר. בנוסף, התשלום עבור החבילה קבוע גם אם לא נוצלה במלואה, וחריגה ממנה גוררת חיוב לפי תעריפים ישירים. התראה ב-SMS לקראת סיום החבילה קיימת רק באורנג' ובסלקום.
עבור כל חבילות הדקות, מחיר נמוך לדקת שיחה (בניצול מלא של החבילה) מלווה לרוב בתוקף קצר, כך שהסיכוי שנשתמש בכל הדקות בחבילה נמוך. פלאפון וסלקום מציעות חבילות המחייבות את הלקוח לצרוך כמות שווה של דקות שיחה יוצאות ונכנסות - כך שלצד חישובי הדקות, צריך לזכור גם מי התקשר למי.
כדי שלא נפסיק לחשב, רוב החבילות שמציעה אורנג' משלבות דקות שיחה והודעות טקסט כאחד, למרות שהשימוש בדקות השיחה כיוצאות או כנכנסות נתון לשיקול דעתו של הלקוח. אם לא מתחשק לכם לשמוע את קולם של ההורים/הדודים/הבוס כשאתם בחו"ל, תוכלו לסמוך על האגודלים שלכם ולתקשר עם ארץ הקודש בהודעות טקסט. לצד החבילות המשולבות, מציעה אורנג' חבילה של 50 הודעות, התקפה לשבוע.
סלקום מציעה חבילות התקפות לחודש וכוללות 50-500 הודעות, או חבילות ל-3 חודשים הכוללות 100-400 הודעות - ל"תרמילאים" שבינינו. תעריפי ההודעות בכל החבילות הם 1.2-1.5 שקלים להודעה (בניצול מירבי) ונושקים לאלה של כרטיסי ה-SIM. עם זאת, הם עדיין גבוהים יחסית לתעריפי ה-SMS הנמוכים בשימוש בכרטיס SIM בארה"ב ובאירופה.
מבצעי חו"ל החדשים של פלאפון וסלקום טורפים את הקלפים ומציעים תעריפי שיחה נמוכים יותר מאשר SIM בינלאומי במדינות מסוימות: מסלול Global Pass של פלאפון מאפשר שיחה ב-0.59 שקלים לדקה ב-15 דקות השיחה הראשונות, בנוסף לעלות קבועה של 4 שקלים לשיחה.
סלקום מציעה את שירות "סלקום לינק", המאפשר שיחה בשקל לדקה באמצעות חיבור מהסלולרי לרשתות Fi־Wi ברחבי העולם. שני המסלולים לא משתלמים כמו כרטיסי SIM האטרקטיביים בארה"ב, אך משתלמים בחלק ממדינות אירופה ואסיה. עם זאת, יש להביא בחשבון שלמרות המבצעים, מחירי שיחה נכנסת ו־SMS גבוהים ביחס למחירי ה-SIM הבינלאומי.

מבחינת נוחות השימוש, חיוג מכרטיס SIM זהה לחיוג רגיל מישראל, בעוד חיוג דרך תוכניות החיסכון הסלולריות נעשה בשיטת CALLBACK, שהיא מסובכת יותר ולרוב לא מאפשרת שימוש ברשימת אנשי הקשר. בשיטה זו הלקוח מחייג למספר המבוקש, מנתק את השיחה ומקבל שיחה ממוקד חברת הסלולר בארץ. רק אז הוא מקושר למספר שחייג.
מנגד, רכישת כרטיס SIM בינלאומי מחייבת הזמנה מראש, לעומת הרשמה מהירה לחבילות או למסלולי החיסכון הסלולריים. אפשר לבצע אותה אפילו בנמל התעופה, תוך שמירה על מכשיר ומספר טלפון זהים. יתרון נוסף בשימוש בכרטיסי ה-SIM הוא העלות המזערית ואף האפסית של השיחות הנכנסות.
עם זאת, יש לשים לב שבחלק מכרטיסי ה-SIM לארה"ב קבלת הודעות טקסט היא בתשלום וללקוח אין שליטה על כך, למרות שמדובר בפחות משקל להודעה נכנסת, לעומת קבלת SMS בחינם בחברות הסלולר. יוצא דופן הוא כרטיס "גלובל קול" לארה"ב, שלא מאפשר שליחת או קבלת SMS כלל, על אף התעריף הנמוך של שיחה יוצאת.
שימוש ב-SIM בינלאומי מצריך לרוב להחליף את מספר הטלפון האישי במספר טלפון מקומי, ולא מאפשר שימוש ברשימת אנשי הקשר שבמכשיר. אם חשוב לכם שישיגו אתכם גם בחו"ל, 013 נטוויז'ן, 012 סמייל ו-Telaway מספקות שירות "עקוב אחריי" מהנייד למספר הבינלאומי. לעתים הדבר כרוך בתשלום של עד שקל לדקת שיחה, והשירות אינו תומך בקבלת SMS שיישלח למספר הישראלי.
בשורה התחתונה, למי שמרבה לטוס לחו"ל או שיוצא לנסיעות ארוכות ורוצה לחסוך בחשבון הסלולר, מומלץ להשתמש באחד מכרטיסי SIM הבינלאומיים, למרות שהשימוש בו נוח פחות. מנגד, משפחות שיוצאות לחופשה קצרה ולא מעוניינות בחבילות חיוג מחו"ל לטווח הארוך או בהחלפת המכשיר, יוכלו למצוא בחברות הסלולר חבילות העונות על הצרכים שלהן.
לאלה שחייבים להתעדכן בחדשות על פסגת האייפל ולא יכולים להתנתק מהפייסבוק גם באמצע השדרה החמישית, האפשרות האטרקטיבית ביותר לגלישה באמצעות הסלולרי היא חבילות הגלישה של חברות הסלולר הגדולות. זוהי ברירת מחדל עבור אלה שאין ברשותם מכשיר המתחבר לרשת אלחוטית (Fi־Wi) קיימת, כמו אייפון למשל, המאפשר גלישה בחינם. כמו כן, קיימים מגוון פתרונות זולים לגלישה במחשב הנייד באמצעות כרטיס רשת אלחוטי.
חבילות הגלישה נמדדות ביחידות MB, כאשר MB 1 מספיק לרפרוף ב-20 עמודי אינטרנט או לפתיחת 50 אי-מיילים. לשם צפייה בווידאו שאורכו 2 דקות ביו-טיוב או להורדת קובץ MP3 תזדקקו ל-4-MB 5. הגלישה במכשירי דור 3 מתאפשרת ב-3 החברות ובדור 3.5 ברשת פלאפון בלבד.
חבילות הגלישה תקפות לחודש, בתשלום מראש, וגודלן 5-MB 500. המחירים של שיחות בארה"ב ובאירופה נמוכים יותר מאשר באסיה ובמזרח הרחוק, ומחירי החבילות הבינלאומיות הם הגבוהים ביותר.
עבור גולשים "קלים" (חבילות של 5-10 MB) אף חברה עדיין לא "שברה את השוק" ותעריפי הגלישה גבוהים יחסית, למרות החבילה. לגולשים ה"כבדים" מציעות פלאפון וסלקום חבילות של 400 ו-MB 500 (בהתאמה) לגלישה בארה"ב ובאירופה.
אורנג' מציעה למכורים את ההטבה "לא גלשת - לא שילמת", התקפה לחצי שנה וכוללת תשלום חד-פעמי של 149 שקל ותשלום נוסף: 7 שקלים, 9 שקלים או 13 שקלים ל־MB 1 (עבור ארה"ב, אירופה או אסיה, בהתאמה). על אף התשלום החד-פעמי, ההטבה של אורנג' משתלמת יותר מחבילת ה-MB 400 של פלאפון בגלישה בארה"ב, ומשתלמת יותר מחבילת ה-MB 500 של סלקום בגלישה מהמזרח הרחוק.
מחברת פלאפון נמסר בתגובה: "תעריף דקה בשירות חיסכון נמוך מ-SIM מקומי, שכרוך ברכישת חבילת דקות. אנו מציעים לכל נוסע שירות לקוחות 24 שעות ביממה ומאפשרים לו להוציא ולקבל שיחות למספרו האישי גם בחו"ל".
מסלקום נמסר: "החברה מציעה ללקוחותיה שיחות יוצאות ונכנסות בתעריף 1.5 שקלים בלבד ברכישת חבילה. זה הפתרון הנוח והמשתלם ביותר, ויעידו על כך מאות אלפי לקוחות סלקום שרכשו עד היום חבילות אלה".
מפרטנר נמסר: "אורנג' מציעה ללקוחותיה חבילות דקות, הודעות טקסט ונתונים אטרקטיביות. בתוספת היתרונות של שימוש בטלפון האישי, אנשי קשר, זיהוי של המתקשרים, זיהוי בעת שליחת SMS ושירות הפעיל 24 שעות ביממה. אורנג' היא היחידה המציעה תמהיל של שיחות נכנסות ויוצאות מתוך בנק דקות משותף, ללא צורך בחישוב החלוקה בין שיחות נכנסות ויוצאות".
ממירס נמסר: "המבצעים שלנו שקופים וברורים ומטרתם להקל על הלקוח ביציאתו לחופשה, ולא לגרום לו להסתבך בתחשיבים ארוכים ומסורבלים שבסופו של דבר יעלו לו הרבה יותר. לקוחותינו משלמים בהתאם למספר הדקות שמדברים ללא הגבלה בדקות וללא כל התחייבות".
מחברת 012 סמייל נמסר: "40% מהתקשורת ארצה של הלקוחות הפרטיים מקורם בארה"ב, ולכן בחרה 012 סמייל להציע את הפתרון האטרקטיבי והזול ביותר ליוצאים לשם. החברה מספקת ללקוחות אלה גם מכשיר טלפון סלולרי".
ב-013 נטוויז'ן אומרים כי החברה "מציעה לנוסעים לחו"ל מבצעי חיוג וגלישה במחירים משתלמים ואטרקטיביים במיוחד, עם מגוון פתרונות המותאמים לצורכי הלקוחות, ובהם SIM לחיוג מהסלולרי בחו"ל, כרטיס חיוג, שירות לגלישה מהמחשב הנייד בחו"ל ושיחות מוזלות מכל מקום שבו יש חיבור Fi־Wi".
מבזק בינלאומי 014 נמסר כי החברה "מאפשרת ללקוחות השוהים בחו"ל ליהנות מתעריפי שיחות הנמוכים עד 70% בהשוואה לתעריפי המבצע הקיימים של חברות הסלולר. הפשטות בשימוש בכרטיס ה-SIM, לצד המחיר המשתלם והשירות האיכותי, יוצרים מוצר מנצח".
גלובוס נט מסרה כי היא "מציעה פתרונות רבים ומגוונים לחיוג מכל העולם, וצוות ייעוץ מקצועי עומד לרשות הצרכנים 24 שעות ביממה. במשרדי הנסיעות דיזנהאוז, יוניתורס ורשת מונה טורס ניתן לקבל את כרטיס ה־SIM הבינלאומי בחינם בקניית כרטיס טיסה".
חברת גלובל קול מסרה כי היא "חרטה על דגלה להוזיל משמעותית את הוצאות התקשורת בחו"ל ולתת ללקוח את החופש לדבר ללא הגבלה לישראל ובארה"ב במחיר ידוע מראש. בנוסף אנו גאים להיות חלוצים בהעמדת שירות לקוחות ותמיכה טכנית במדינת היעד. בקרוב ניתן שירותי תקשורת ליעדים נוספים בעולם".
קשר עולמי מסרה כי "החברה היא היחידה המאפשר להזמין את השירות ברגע האחרון ולאסוף את כרטיס ה-SIM בסניף הדואר בנמל התעופה. 1sim מסרה כי החברה מסוגלת להתמודד עם כל ספק במחיר ובשירות, וכי הפתרון שלה לארה"ב הוא הטוב ביותר.
מחברת Telaway נמסר: "לרשות לקוחות החברה עומדים כמה מסלולי חיוב, המותאמים לצורכי הנוסע ולאופי השימוש שלו. לקוחות בעלי שימוש נרחב יוכלו ליהנות מתעריפים זולים יותר. החברה מספקת פתרונות איכותיים המקנים ללקוח את הפתרון הנוח והמשתלם ביותר".