במשרד התחבורה לא מאמינים בקביעת יעדים למלחמה בתאונות

בכל העולם קבעו יעדים להפחתת מספר הנפגעים בכבישים, לאחר שהוכח כי בזכות היעדים יש גם עשייה בשטח. אבל אצלנו, מסתבר, אין כל צורך בכך. בתשובה לשאילתא שהגיש ח"כ הורוביץ לשר התחבורה ישראל כץ, השיב השר כי "לא ראוי לקבוע יעדים של מספרי מוות". מנכ"ל עמותת אור ירוק: "השר כץ ממציא תורה משלו"

גיל מלמד | 3/8/2010 8:05 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
 בזמן שהמדינות המובילות בעולם במאבק בתאונות הדרכים קבעו לעצמן יעדים להפחתת מספר הנפגעים בכבישים - דווקא שר התחבורה, ישראל כץ, לא סבור שיש בכך צורך. "לא ראוי לקבוע יעדים של 'מספרי מוות'", אמר השר כץ. את הדברים אמר לאחר שבמרץ האחרון הגיש ח"כ ניצן הורוביץ שאילתא לכץ, שבה נשאל "מהו יעד ההפחתה במספר ההרוגים ל-2010?". 

כמו כן שאל הורוביץ: "על בסיס מה נקבע היעד הזה?". הורוביץ אף ציין בשאלתו כי ‭2009"‬ הסתיימה בירידה משמעותית במספר ההרוגים בתאונות דרכים. ועדת שיינין קבעה שהיעד הוא הפחתה של ‭30%‬ בתוך 5 שנים, ממוצע של ‭6%‬ בשנה".

אלא שכץ העדיף להשיב לשאילתא שלא מעל בימת הכנסת, ובתשובה לפרוטוקול, שפורסמה לאחרונה באתר האינטרנט של הכנסת, נכתב: "ב-2009 ‬נהרגו 346 איש בתאונות. למרות הטרגדיה של מוות של מאות אנשים בכבישים, נרשמה בשנה זו ירידה של ‭23%‬ בהשוואה למספר ההרוגים ב‭,2008-‬ שהיה 449 איש".

עוד הוא הוסיף כי "כל אדם הוא עולם ומלואו, ועל כן לא ראוי, לראייתי, לקבוע יעדים של 'מספרי מוות' ורשימות של נספים. אנחנו פועלים להפחית את מספר התאונות ואת מספר ההרוגים ביחס לשנה שעברה ולהביא למגמת שיפור תמידי בבטיחות הכבישים וכלי הרכב בישראל. אנחנו נמשיך ונעשה ככל שביכולתנו להילחם בנגע התאונות, להגביר את הבטיחות בדרכים ולהציל חיים".  ‬
צילום: ששון תירם
כץ - לא ראוי לקבוע יעדים של 'מספרי מוות' ורשימות של נספים צילום: ששון תירם
לא כמו בשבדיה

מנכ"ל עמותת אור ירוק, שמואל אבואב, הגיב באכזבה לתשובת השר. "מזה מספר שנים השכילו בעולם להבין, שהצבת יעד כמותי של הפחתה במספר ההרוגים בתאונות דרכים היא עיקרון חשוב. לא יעלה על הדעת שמדינת ישראל ושר התחבורה לא יאמצו עיקרון מנחה זה. עצוב מאוד שהשר בחר להתעלם מכך ולהמציא תורה משלו". 

מנתוני הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים עולה כי ב‭7-‬ החודשים הראשונים של השנה נהרגו על כבישי ישראל 221 בני אדם - עלייה של ‭5%‬ ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, וכן עלייה של ‭6%‬ במספר התאונות הקטלניות.

עיקר העלייה במספר ההרוגים חלה דווקא במגזר היהודי ‭(8%)‬ לעומת ירידה של ‭1%‬ במגזר הערבי.

ועדת שיינין, שאמורה היתה לכתוב תוכנית לאומית למאבק בתאונות הדרכים, התייחסה לנושא וקבעה יעד. גם לאגף התנועה במשטרה יש יעד שאותו מקווים שלא לעבור. למעשה, קביעת יעדים במאבק בתאונות דרכים הוא אחד האמצעים שהוכיחו יעילות מובהקת בעשור האחרון במדינות שהגיעו להישגים הבולטים ביותר בתחום זה. כך, למשל, ממשלת שבדיה קבעה כיעד את "חזון האפס", לפיו אף אדם לא אמור למות או להיפצע קשה בתאונת דרכים.

צילום: יגאל לוי
תאונת דרכים - עלייה של 5% במספר ההרוגים צילום: יגאל לוי
מדיניות ברורה באיחוד

גם המדיניות של האיחוד האירופי בעניין זה ברורה: בדוח האחרון של ‭,ETSC‬ שמסכם את ההתקדמות האירופית במאבק בתאונות, נכתב כי "האימוץ של מטרה מספרית ב‭2001-‬ הוכיח את עצמה כגורם לנקודת המפנה בהנעת המדינות, ובמיוחד אלה שעמדו בפני האתגרים הגדולים ביותר, להפחתת מספר הרוגי תאונות הדרכים. כעת הגיע הזמן שהאיחוד יאמץ יעדים שאפתניים אך ברי השגה להפחתת מספר ההרוגים והפצועים קשה עד 2020".

15 המדינות האירופיות שהצטרפו לתוכנית המקורית ב‭2001-‬ השיגו עד כה ירידה של ‭42%‬ במספר הרוגי התאונות וירידה דומה בהיקף הכלכלי של נזקי התאונות.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/business_channel/economy/ -->