מי מממן את הקמפיין נגד העלאת תמלוגי הגז?

למרות שלא ברור מי מממן את המודעות נגד העלאת תמלוגי הגז, ההערכות לגבי העומד מאחוריהן מצביעות לכיוון אחד. אך הפרסומאים לא בטוחים שהקמפיין האנונימי באמת משרת את שותפויות הגז: "זה עלול לחזור כבומרנג"

חני יודל | 19/8/2010 7:18 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בשבוע האחרון עבר המאבק על תמלוגי הגז מהזירה הכלכלית לזירה הפוליטית: מצד אחד של המתרס ניצבת "הקרן החדשה לישראל" ו"פורום פעולה אזרחית", שתומכים בהעלאת התמלוגים, ומן הצד השני ניצב מטה המאבק “only Israel" ו"הפורום למען ארץ ישראל", שמתנגדים להעלאה ושהתנגדותם מלווה בקמפיין בולט.

הקמפיין שהוציא הפורום למען ארץ ישראל - תא סטודנטים ימני מאוניברסיטת בר אילן - כלל בין היתר שלטי חוצות בשפה הערבית, ללא תרגום, שבחלקם נשאו את המשפט "תודה לקרן החדשה שלוחמת למען הגז הערבי". שילוט אחר נשא נימה הומוריסטית יותר, וכך מביני השפה יכלו לקרוא בשלטים מסוימים את המשפט "נעמי חזן (נשיאת הקרן החדשה, ח.י) שולטת".

הפורום, בראשות רנן שוורצמן (סטודנט למשפטים שנה ג'), טען כי תמיכת הקרן החדשה בהעלאת התמלוגים על הגז, מעודדת למעשה רכישת גז ממצרים על חשבון גז ישראלי. 
יח''צ
מתוך הקמפיין נגד העלאת תמלוגי הגז. יחזור כבומרנג? יח''צ
"תשובה עשה טעות"

השאלה הבוערת היא את האינטרס של מי משרת הפורום למען ארץ ישראל - והאם החלפת המהלומות בשלטי החוצות ובעיתונות משחקת לטובתם של יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק ושל שאר שותפויות הגז, או שמא הוא דווקא פוגע בהם.

מן הסתם, לשותפויות הגז אינטרס מובהק נגד העלאת תמלוגי הגז, שתפגע ברווחיהם - אך השאלה היא האם הדרך שבה מועבר המסר של הקמפיין מטעם הפורום למען ארץ ישראל מסייעת לאינטרס שלהם, או דווקא מזיקה.

"לעניות דעתי, יצחק תשובה עשה טעות כשהעמיד את עצמו בתחילת הדרך בחזית המאבק על תמלוגי הגז, ויצר זיהוי מוחלט בינו לבין המאבק שמתנהל בעניין", סבור אלי דוידוביץ', מנכ"ל חברת הייעוץ התקשורתי GCS.

"הטעות לדעתי כפולה: ראשית, תשובה גרם נזק לעניין עצמו, שכן הוא סייע ליצירת

השאלה האם הכספים ילכו לכיסו הפרטי או שיושקעו לרווחת הכלל. באווירה הנוכחית ובהתייחסות התקשורת לטייקונים, עצם הדגשת הזיקה לאדם עשיר כמו תשובה מייצרת תמיכה ציבורית בהגדלת התמלוגים", הוא מוסיף.

"שנית, זה יפגע בתדמיתו הנקייה של תשובה, שכעת מזוהה באופן אישי עם המאבק, והקמפיין שמתנהל בנושא ייוחס אליו ויציג אותו כמי שמתנהל באגרסיביות. בהקשר זה צריך לזכור שבצד של שותפות תמר נמצאים גורמים רבים וחזקים, כדוגמת נובל אנרג'י, ששומרים על שתיקה יחסית - והציבור הישראלי כמעט אינו מודע להם".

דוידוביץ' סבור עוד כי שיטת ההפחדה שבה נקט הקמפיין היא שגויה. "התוצאה עלולה להיות הפוכה, ולגרום לממשלה להגיב בחריפות, בשל הניסיון להפעיל עליה לחץ פוליטי ותקשורתי", הוא אומר.

אלי דסה
תשובה. גרם לעצמו נזק? אלי דסה
"ארגונים הזויים"

יועץ התקשורת אמיר דן, מבעלי דן-אורן תקשורת ואסטרטגיה, סבור כי הרעיון של הקמפיין נכון, אבל הביצוע פחות. "הכיוון הפוליטי שאליו הלכו בקמפיין נגד העלאת התמלוגים הוא כיוון חכם, שכן הקמפיין בעד ההעלאה עסק בזירה החברתית, והדבר היחיד שמנצח את הזירה החברתית זה האינטרס הלאומי", אומר דן.

"הקמפיין בעד העלאת התמלוגים בוחן את הסוגייה בראייה קומוניסטית, של איך ייתכן שבעלי ההון ירוויחו על חשבוננו? זה משהו שהישראלים מאוד מתחברים אליו, ובקמפיין הנגד עשו נכון שלא נכנסו לזירה החברתית   שהם ידעו שהם חלשים בה - ובחרו לקחת את זה לכיוון הפוליטי", הוא מסביר.

עוד מוסיף דן, ש"אם תשובה בעצמו היה אומר את זה, אף אחד לא היה מקשיב לו - כי הרי יש לו אינטרס. אז עשו משהו שמוכר יותר בתקופת בחירות, וצירפו גופים שלא חשודים באינטרסים כלכליים".

אלא שלדבריו - הביצוע כושל. "ארגוני הימין ההזויים יותר וההזויים פחות שהשתייכו לקמפיין הם ארגונים די אנונימיים והשימוש בהם לא רציני", ממשיך דן, "השילוט בערבית הוא הזוי וגם מחליש את המסר, כי בסופו של דבר מסתכלים לא רק על המסר אלא גם על איך מעבירים אותו".

לדבריו, מי שהיה צריך לעמוד במרכז הקמפיין כמי שמעביר את המסר הוא בכיר צבא לשעבר. "רמטכ"ל או אלוף לשעבר היה מעביר את המסר בצורה חדה וטובה יותר, מישהו שנחשב למומחה בתחומו ובעל עמדה מכובדת בציבור, שהציבור סומך עליו. אי אפשר שהמסר יסתמך על ארגונים הזויים שייקחו אחריות ואז יתנערו מאחריות".

דווקא בשאלת התרומה לאינטרס של תשובה, דן סבור כי הקמפיין משרת את כל הצדדים. "בעלי ההון בסיפור הזה מרוויחים כי הם לא בפרונט, יש מישהו שזועק את זעקתם ושווה להם לממן את זה", הוא טוען. "גם הארגונים הימניים מרוויחים, כי אלו ארגונים שבשוליים ובלי פרסום אין להם זכות קיום".

עקב העובדה שההשקעה הכספית במסע הפרסום נגד העלאת תמלוגי הגז נאמדת במספר מיליוני שקלים, עולה שוב ושוב השאלה מי מממן את הקמפיין.

"מריח לא טוב"

"את הקמפיין מממנים יהודים שרוצים להרים קמפיין נגד הקרן החדשה", מוסר משה קלוגהפט, מבעלי משרד הייעוץ התקשורתי EDK, המשמש כדובר הקמפיין. "טיפלנו בעבר בשני קמפיינים מול הקרן החדשה, ואני מניח שמי שתרם לקמפיין, זו היתה מטרתו".

לגבי אופי הקמפיין, שזכה לביקורת, קלוגהפט מסרב להתייחס. "אני לא מגיב לגבי אופי הקמפיין. זה הזמן לגלות, שכמות השלטים היתה מגוחכת, בערך 10% ממה שמקובל בכל קמפיין פרסום אחר, אבל עוצמת הדיבור עליהם היתה עצומה והיא שהוכיחה אפקטיביות".

גם אורן אלימלך, מבעלי פרסום גל-אורן האחראי לקמפיין, מסרב למסור פרטים אודות המממן, וחורץ: "אני לא מעוניין למסור פרטים על הלקוחות שלי". 

יועצי תקשורת נוספים בענף טוענים כי תגובת שותפויות הגז, בכל פעם שהן נדרשות לנושא, מעוררת תהיות. "זו תגובה רפה, הרי אם היה עניין להתרחק מהקמפיין הזה, השפה היתה הרבה יותר נחרצת", טוען יועץ בכיר. פרסומאי בענף מוסיף כי הקמפיין עצמו לגיטימי, אך מה שאינו לגיטימי הוא עצם ההסתתרות. "כאשר מי שעומד מאחורי הקמפיין מסרב להזדהות, זה יכול להיות מסוכן ולחזור אליו כבומרנג", אומר הפרסומאי. "זה מריח לא טוב, כאילו יש מה להסתיר".

גורם בשותפויות הגז מסר למעריב עסקים כי המסרים של הקמפיין של הפורום למען ארץ ישראל תואמים את טענות שותפויות הגז. "מעבר לזה, די ברור שאם יעלו את תמלוגי הגז, יש סיכוי טוב ששותפויות הגז יאלצו להעלות את מחירי הגז, ואז מי שרוכש את הגז יעדיף אולי לרכוש אותו ממצרים", אמר הגורם.

משותפויות הגז נמסר בתגובה כי "הקמפיין, כפי שמעיד על עצמו, נערך על ידי ארגונים חוץ-פרלמנטריים, ולא עלידי שותפויות גז. עם זאת, חלק מהסוגיות שמועלות בו הן סוגיות כבדות משקל המחייבות בדיקה והתייחסות של הגורמים הבכירים הנוגעים בדבר". 

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/business_channel/capital_market/ -->