הסמארט החדשה - גם יפה וגם אופה
סמארט החדשה היא אופנתית, ידודתית לסביבה וקלה לחניה. סיבוב בכורה במכונית הכי קטנה שחוזרת לשכונה, כולל בגרסתה החשמלית
העולם החדש הזה הוא חלום. יותר אנשים זוכים ליהנות מחינוך, משירותי בריאות משופרים, ממים זורמים ומגישה לאינטרנט. באותה נשימה העולם הזה הוא סיוט. המציאות החדשה צפויה לשבור שיאים חדשים בכל מה שנוגע לצפיפות, ייצור פסולת וזיהום אוויר.
מבחינה תחבורתית, הקידמה יוצרת פרדוקסים משעשעים למדי. מהירות הנסיעה הממוצעת בערים גדולות בעולם נמצאת במגמת ירידה עקבית ובימים פקוקים במיוחד, בדרך כלל ראשון עד חמישי, כרכרה וסוס היו עוברים אותו מרחק בפרק זמן קצר יותר. בארץ זינק מספר כלי הרכב ב-20 השנים האחרונות בשיעור של 139 אחוז בעוד שאורך הכבישים (כולל נתיבים נוספים בכבישים קיימים) גדל בשיעור של 74 אחוז.
איך מתמודדים עם הגודש הזה? הפתרונות שיכולים להקל את המצב במישור המַקרו הם תחבורה ציבורית אפקטיבית, כבישי אגרה ושינויים במדיניות המס, שייקרו את עלות מחירו של כל קילומטר ברכב פרטי. דרך אחרת, יצירתית יותר, היא להתייחס לבעיה כאל אתגר ולמצוא לה פתרון אלגנטי, חסכוני וחכם. במילה אחת - Smart.
מי שהגה את הרכב הדו מושבי הזה הוא דווקא האיש שהמציא את שעון הסווטש, ניקולס הייק, שחלם על רכב שיזכיר את השעונים הססגוניים שלו. הוא פלרטט עם שלל יצרניות רכב ולבסוף חבר לדיימלר, היצרנית של מרצדס, ושני הצדדים הנפיקו את הסווטשמוביל, שהפכה בהמשך לסמארט. השם Smart, אגב, מורכב מ־S של סווטש, M של מרצדס והמילה Art, שמזכירה שבכביש אין דבר כזה שאין דבר כזה.
הדרך אל השקת הסמארט המיניאטורית היתה סבוכה וכללה התמודדות עם בעיות בטיחות שמקורן בין השאר בגודלה הלא שגרתי של המכונית. הייק וסווטש נטשו את המיזם, אולם סמארט הצליחה לבסוף להגיע לשווקים במהלך 1998. ההצלחה המיתוגית המרשימה - סמארט נחשבה כמעט מהרגע הראשון למכונית מקורית ומגניבה - לא חלחלה לשורת הרווח, למרות מכירות של כ-1.2 מיליון כלי רכב. הייבוא לישראל, שהחל בשנת 2000, הופסק ב-2006.

בקיץ האחרון הציגה דיימלר בעיר אסן שבגרמניה דגמים חדשים של סמארט fortwo, שיגיעו ממש בקרוב גם לארץ בעזרת היבואנית כלמוביל. מאחר שמדובר במתיחת פנים לרכב קיים, אין זה מפתיע לגלות שהשינוי הראשון שמדברים עליו בסמארט הוא שהרכב מוצע כעת במגוון צבעים חדשים.
אנשי השיווק של סמארט גאים לספר גם שמדובר במותג הרכב הראשון שיש לו אפליקציה באייפון, שמסייעת למצוא את מקום החניה של הרכב. התעלול הזה עשוי אולי להתגלות כשימושי באירופה, אבל לא כל כך רלוונטי לנוף המקומי, שמורכב בעיקר ממכוניות מאזדה ופורד פוקוס.
מלבד הגימיקים, הסמארט המחודשת מספקת לנהג העירוני רכב שצורך מעט דלק (24 ק"מ לליטר) ומצטיין בפליטה נמוכה של פחמן דו חמצני (97 גר' לקילומטר בממוצע). המכונית עצמה, מדגם 71hp קופה (שלצדו יימכרו הדגמים 61hp ו־84hp Turbo בגרסאות קופה וקבריולט), מציעה חוויית נהיגה סבירה. את היתרון היחסי של סמארט לא צריך לחפש באוטוסטראדה - היא מאיצה מ-0 ל־100 ב-13.7 שניות והמהירות המרבית מוגבלת אלקטרונית ל-145 קמ"ש.
סמארט היא כמו דג זהב שיכול להסתדר גם באוקיינוס אינסופי של אספלט,
החיבור של סמארט לאופנה ועיצוב מתבטא בשיתוף הפעולה של היצרנית עם בראבוס. מדובר בסדנה שמאפשרת לכל לקוח לעצב את האוטו כרצונו בכל פרמטר אפשרי כמעט. בבראבוס מספרים על אנשים שביקשו לעצב את הסמארט בדומה לפורשה או ליגואר שלהם, והם שמחים לתפור ללקוח מכונית בהתאמה אישית, ממש כמו חייט שתופר חליפה. כפי שמקובל במקרים של פרסונליזציה, גם לתענוג הזה יש מחיר, שיכול לייקר את מחירה של הסמארט הבסיסית בעשרות רבות של אחוזים.
גם בלי תפירה עילית, יש מעט מאוד, אולי מעט מדי, אנשים שסמארט יכולה להיות המכונית היחידה שלהם. בעלי המשפחות יורדים מהפרק וקהל היעד מצטמצם לצעירים חסרי מנוע. עם מחיר התחלתי של 120 אלף שקל, פלח השוק הזה הופך מצומק יותר מתא המטען של הסמארט.

מאות העיתונאים והבלוגרים שהגיעו לגרמניה להתרשם מהסמארט זכו לקבל סיבוב בדגם החשמלי של הרכב, שהייצור המסיבי שלו יתחיל כנראה במהלך 2012. 1,500 מכוניות בעלות סוללות ליתיום מופצות בימים אלה ברחבי העולם במסגרת פיילוט של החברה.
היצרנית טוענת שהמכונית החשמלית יכולה לעבור מרחק של כ-135 ק"מ בין טעינה לטעינה ושאפשר לטעון את הרכב בעזרת שקע חשמלי רגיל. הזמן שנדרש להטעין את הבטרייה במלואה עומד על שמונה שעות, אולם ניתן למלא אותה מ-20 אחוז ל-80 אחוז בתוך שלוש שעות וחצי בלבד.
סמארט החשמלית מציעה ללא ספק קונספט מסקרן, אולם כדרכן של טכנולוגיות חדשות, קשה מאוד להתנבא באיזו מהירות היא תאומץ, אם בכלל. בתסריט האופטימלי, תוכלו לחנות אותה בעבודה, להטעין אותה שם, לשוב הביתה ושם לחזור על הסצנריו. כל זה לא מביא בחשבון כמובן את הפקקים, את המיזוג שזולל את האנרגיה במהירות גבוהה יותר ואת הצורך לשלשל חוט מאריך מהקומה ה-21 ועד החניון.