מה יש בו בשם: המקור של שמות המותגים הגדולים
בחירת שם למותג אינה עניין של מה בכך. לא פעם מדובר בתהליך מורכב, אשר מושקעת בו מחשבה רבה. אך גם קורה שהשם נבחר באקראיות מוחלטת. הסיפורים שמאחורי שמות המותגים המוכרים
התחקות אחר מקור שמות מרבית המותגים יוביל לרוב לשמות הבעלים או למיקומים גיאוגרפיים. חלק מהשמות הם תוצאה של מחשבה רבה והם נושאים משמעות עמוקה. חלקם, לעומת זאת, הם בחירה אקראית, משחק דמיון או קיצורים של שמות ארוכים. אספנו עבורכם מבחר מהסיפורים שמאחורי שמות מותגים הגדולים. אתם מוזמנים להוסיף סיפורים נוספים בתגובות.

משמעות השם של החברה הדרום קוריאנית סמסונג היא שלושה כוכבים. גם סמל הכוכבים של סוברו הוא צביר כוכבים של מזל שור, שבעה כוכבים מאוד מוערכים במזרח. לעומתם, קים וו צ'ונג, הוגה השם של דייהו (Daewoo) קרא לחברתו בשם "צנוע" יותר, שפירושו בקוריאנית: היקום
שמה של חברת סאן (Sun), לעומת זאת, אינו קשור לשמש. מדובר בראשי התיבות של Stanford University Network - הרשת בה הורצה לראשונה מערכת היונקס על ידי מייסד החברה, אנדי בכטולסחיים (Andy Bachtolsheim). מזל שהחברה לא נקראית על שמו.

ב-1934 התפרקה חברת מיצובישי ל-3 חטיבות: אלקטרוניקה, בניית ספינות ותעשייה כבדה. משמעות המילה מיצו ביפנית היא שלוש. ישי פירושו - יהלום. (אגב, גם הסמל של משפחת ייתרו איבסקי, מייסד החברה, היה שלושה יהלומים). אז מאיזה השתרבבה ה-ב' במיצוישי אתם שואלים? התשובה: טעות שהשתרשה - האירופים פשוט התקשו לבטא את המילה.
מנגד, אם חשבתם שטושיבה היא מילה יפנית - טעות בידכם. שם המותג נוצר כשמוזגו שתי חברות Tokyo Electric ו-Shibaura Manufacturing. נסו להגיד את השמות ברצף מהר, משהו מצלצל דומה לטושיבה, לא?
ובגזרת המשחקים: משמעות הצירופים נין-טן-דו היא "השמים מקדשים את העבודה", מעין גירסה יפנית לביטוי "העבודה משחררת", אם תרצו.
מקור השם סוני אינו יפני כלל, כי אם לטיני: sonus משמעותה קול, ו-sonny משמעותה בני. צירוף המילים קיבל בהשראת השפה האנגלית את המשמעות "ילד פלא". מעניין לציין כי בתחילה שקלו לקרוא לחברה Sonny, אך ויתרו על הרעיון לאור העובדה שהמילה דומה למדי ל-soh-nee, שפירושו ביפנית "העסקים הולכים לאט".

יש כמובן גם שמות המותג שמקורם ידוע לכל, כמו החברה של לארי פייג' וסרגיי ברין, שנקראה על שם מספר בעל מאה אפסים (Googol), שבשיפוץ קל הפך לאחד המותגים החזקים באינטרנט.
ההשראה לשם מותג יכולים להגיע מתחומים רבים, בהם היסטוריה, אמנות או בלשנות. בין השמות המושפעים מהיסטוריה אפשר למצוא את Nero, תוכנת הצריבה המוכרת לרבים, השאוב משמו של מלך רומא המטורף, ששרף (Burn) את העיר. מקורות גיאוגרפיים אפשר למצוא בשמות כמו סיסקו, הנקראית על שם העיר בה נוסדה - סאן פרנסיסקו. משתמשים בעלי עין חדה, ישימו לב שעל לוגו החברה מתנוסס גשר הזהב.
ויש כאלה שההשראה באה מכיוון אחר לגמרי: בניגוד לדעה הרווחת, שמה של יצרנית המצלמות קודאק לא הושפע מצליל הקליק של מצלמה. בעלי החברה, ג'ורג' איסטמן, פשוט האמין שהאות K היא אות שמביאה לו הרבה מזל.

בין המוכרים פחות מסיפורי שמות המותגים הוא מקורו של יאהו! (!Yahoo): בשנת 1994, הקימו שני מתמחים מאוניברסיטת סטנפורד, דיוויד פילו וג'רי יאנג, אתר אינטרנט שנקרא "המדריך של ג'רי לרשת העולמית" ("Jerry's Guide to the World Wide Web").
חודשים אחדים לאחר מכן הומר שם האתר ב-!Yahoo.לטענת השניים, מקור השם הוא היצורים המבעיתים מ"מסעי גוליבר" של ג'ונתן סוויפט. באנגלית עתיקה יאהו הוא כינוי לבהמה, פרא אדם וחסר תרבות. כיוון שהמותג יאהו היתה כבר תפוס בידי חברה לאופנועי ים, הוסיפו פילו ויאנג את סימן הקריאה.
חברת בבילון (אחת ההצלחות השקטות, אך החשובות של היזמות בישראל), נקראה כמובן על שם מגדל בבל מרובה השפות, אך אחד השיקולים לקרוא כך לחברה היתה האות B בשם, שאפשרה דירוג גבוה יותר ברשימות של חברות, תוכנות וכאמור אינדקסים מקוונים.

ונקנח באפל. הסיפור מאחורי שם המותג אינו ידוע, אבל ברשת נפוצו מספר סברות אפשריות כמו חיבתו של ג'ובס לתפוחים או לחילופין חיבתו לביטלס שהקליטו באולפני Apple Records.
אחרים גורסים כי מקור השם נובע מהרצון של החברה לבדל את עצמה מהמותגים העסקיים והקרירים של מחשוב באותה התקופה, ויש הטוענים, שבגרסה הראשונה של הלוגו הופיע ניוטון עם עץ התפוח וג'ובס ביקש לפשט את העיצוב.
עם זאת, הסברה החביבה עלינו היא שג'ובס נתן לחבר המנהלים אולטימטום: לבחור תוך 5 שעות שם לחברה - אחרת ייקרא לה בשם אקראי כמו תפוח.

הכתבה התפרסמה לראשונה באתר newsgeek