הניסוי הגדול של רופרט מרדוק
לפני כארבעה חודשים החל רופרט מרדוק ניסוי שאמור היה להשפיע על עתיד העיתונות: גביית התשלום עבור תכני אינטרנט. התוצאות מאכזבות: כניסות הגולשים הצטמצמו ב-90%, המפרסמים ביטלו קמפיינים, סוכנויות הידיעות הפסיקו לצטט את הסקופים והעיתונאים התייאשו
פרסום הידיעות הבלעדיות של הסאנדיי טיימס לא פסח על כלי התקשורת בישראל, ועורכי העיתונים הגדולים נהגו לוודא כי כתבם בלונדון ימתין למהדורה הראשונה של העיתון, שהיתה מופצת במוצאי שבת באזור תחנת הרכבת קינגס קרוס, על מנת לדווח על הידיעות הבלעדיות של העיתון בענייני העולם בכלל והמזרח התיכון בפרט.
אולם ב-4 החודשים האחרונים כמעט לא זכה העיתון לאזכור בכלי התקשורת. הסיבה לכך, כנראה, כלל לא נעוצה בנבכי עולם העיתונות - אלא דווקא במאבקי כוח המתנהלים ברשת. מנוע החיפוש של גוגל הפסיק להפנות את המשתמשים לידיעות שפורסמו בסאנדיי טיימס וכלל לא מתייחס אל העיתון. זאת לאחר שאיל העיתונות רופרט מרדוק, בעליה של חברת ניוז קורפ, אסר על גוגל לצטט מתוך העיתון או לכלול אותו בסקירת הדיווחים בכלי התקשורת.

בעידן שבו גוגל ניוז מהווה תחליף מהיר עבור עורכי העיתונים לסוכנויות הידיעות, היה ברור שהמהלך יגרור ירידה חדה בכמות האזכורים שהעיתון יזכה להם, כמו גם ירידה בכניסת גולשים לאתר העיתון.
מרדוק קבע כי הפעולות שנוקטת גוגל הן בבחינת פגיעה בקניין הרוחני והבהיר כי יתבע ממנה פיצויים. בנוסף, מרדוק דרש מגוגל לא להתייחס לעיתונים אחרים מקבוצת ניוז קורפ - דבר שצמצם את ההפניות שקיבל הוול סטריט ג'ורנל. מי שנהנה מהמצב החדש הוא היומון דיילי טלגרף, שלא גובה תשלום מהנכנסים לאתר שלו. הודות לחשיפה שגוגל מקנה לו, הוא מצוטט בהרחבה בכלי התקשורת בעולם.
איל העיתונות לא הסתפק בהטלת איסור על גוגל ליהנות בחינם משירותיו - והחליט למנוע זאת גם מהגולשים. צרכני חדשות המעוניינים לגלוש באתר הטיימס נדרשו לאחרונה לרכוש מינוי ולשלם 2 ליש"ט בשבוע.
גם בעיתונים האחרים של מרדוק תונהג בקרוב גביית תשלום: תחילה ניוז אוף דה וורלד יחל בגבייה, וכבר בחודשים הקרובים צפוי אף היומון הפופולרי סאן לגבות תשלום מגולשי האתר.
אם מרדוק חשב שבאמצעות מדיניות קשוחה הוא יוודא שהעיתון יקבל תשלום בגין המוצר שהוא מפיק - הרי שתוצאות המהלך
המגמה הזו היא שהובילה את מרדוק בסופו של דבר לצאת בשבוע שעבר במסע פרסום נרחב, המציע מינוי לאתר הטיימס תמורת 1 ליש"ט ל-3 יום, ובהמשך תמורת 4.6 ליש"ט לחודש.
למעשה, בהתאם לניסיון שצבר בוול סטריט ג'ורנל, רופרט מרדוק היה בטוח כי העיתון הבריטי יצליח לגבות תשלום ממשתמשים רבים באתר. העיתון הניו-יורקי היה מהראשונים שהנהיגו מינוי שנתי למשתמשים, ועל-פי ההערכות לאתר הוול סטריט ג'ורנל יש כ-200 אלף מנויים ברחבי העולם, הפוקדים אותו מדי יום כדי לקבל מידע ממקור ראשון על המתרחש בשוקי ההון ובעולם העסקים.
במקביל מרדוק דאג להשביח את תוכן העיתון והשקיע כסף בגיוס עורכים וכתבים שמצליחים להשיג סקופים, המפרסמים את העיתון ברחבי העולם. בנוסף, יש הסכם בין וול סטריט ג'ורנל לרשת הטלוויזיה הכלכלית CNBC, המעניק לרשת את הזכות לצטט ידיעות מתוך העיתון הן בשידורים והן באתר שלו.

מהניסיון של 4 החודשים מתברר כי הטיימס לא הצליח להגיע לתוצאות זהות. לעיתון המודפס יש 150 אלף מנויים, שמקבלים גישה חינם לגלישה בגרסה המקוונת. מרדוק לא הביע עד כה אכזבה מהמהלך, אלא אמר בהזדמנויות שונות כי הוא מעודד ממספרם של האנשים שחתמו על העיתון "במחיר טוב".
מאידך, תחקיר של העיתון אינדיפנדנט מציין כי אנליסטים, מפרסמים, פרסומאים ואפילו כתבים בעיתוני קבוצת הטיימס הביעו תמיהה על המודל של מרדוק.
הנפילה הגדולה בתנועת המבקרים באתר הטיימס הלונדוני גורמת לכך שכמה מהמפרסמים הגדולים מפסיקים את הפרסום באתר. רוב ליהם, ראש מחלקת העיתונים בסוכנות הפרסום הבריטית MFC, שעם לקוחותיה נמנים הקבוצה הבנקאית לויד'ס, חברת אורנג' ושאנל, אמר לאינדיפנדנט: "הפסקנו לפרסם באתר, כיוון שאין בו תנועת גולשים - אין טעם לפרסם שם".
ליהם הוסיף כי לפי מקורות פנימיים בניוז אינטרנשיונל, מספר הגולשים באתר טיימס נפל ב-90% מאז שנגבה התשלום, וכי המספרים הללו תואמים את התחזית שניתנה לפני המעבר לגביית תשלום. ליהם טוען כי לקבוצות העיתונים יש פחות עוצמה במסעי הפרסום באינטרנט מאשר בדפוס, וכי באינטרנט יש הרבה יותר אופציות של פרסום, ולא רק אתרי עיתונים, כך שאין זה הפסד אם לא מפרסמים באתר הטיימס.
אדיראן דרורי, אנליסט מדיה בחברת OVUM, גורס כי "ברמת המותג, בטיימס 'הורגים' את הרעיון שהאתר שלהם יכול לשמש כמקור חדשותי ברשת. זה משהו שקשה מאוד להתאושש ממנו". דרורי הוסיף כי האתר של הטיימס מתאפיין בחוסר התלהבות.
"הדבר המאכזב ביותר עבורי", הדגיש דרורי, "הוא שאין להם אסטרטגיה כלשהי כדי ליצור תוכן ייחודי ומעניין, שיבדיל בין המהדורה המודפסת למוצר המקוון". ואילו דן סבאג, לשעבר עורך המדיה בטיימס, טען כי העיתונאים בקבוצת ניוז אינטרנשיונל מתוסכלים בשל הירידה במספר הקוראים.
על-פי נתוני ABC, המפרסם את נתוני התפוצה של עיתוני בריטניה באופן עצמאי, ירדה התפוצה של הטיימס בחודש יולי ב-1.7% ל-494 אלף עותקים - המספר הנמוך ביותר מאז אפריל 1994. התפוצה של הסאן ירדה ב-1.1%, התפוצה של דיילי טלגרף קטנה ב-0.8%, וזו של הגרדיאן ירדה ב-1.9%. מאידך, גדלה התפוצה של הצהובון דיילי מייל ב-2.5%.
כעת תקוותו של מרדוק היא להגביר את השימוש בטאבלטים, לאחר שהאייפד של אפל זכה להצלחה מסחררת. הוא מקדם את הכנת העיתון הדיגיטלי, שיופץ בין בעלי מכשירי הלוח כבר בחודשים הקרובים. מרדוק הטיל על צוות מקרב הכתבים והעורכים של ניו יורק פוסט להכין את המודל של העיתון הדיגיטלי.
ההנחה של אנשי מרדוק היא כי צפוי ביקוש לעיתון בגרסת הלוח, אשר יכה את עיתוני הנייר. אחרי שהפך לאיל העיתונות המודפסת והמשודרת, מרדוק רוצה להיות חלוץ העיתונים הדיגיטליים.
