לנגוצקי: "לבדוק את מגד 5"; לוסקין: "לנגוצקי בלון. לא ראה נפט בחיים"
בלעדי. הגיאולוג של גבעות עולם תוקף בחריפות את יוסי לנגוצקי, האחראי לגילוי "תמר": "אני מרחם עליו, הוא סובל מחוסר מזל כרוני. הוא כמעט היה שותף להצלחה של תמר - ובעבר ניסה להיות שותף גם בגבעות". "התקשורת עשתה ממנו מבין גדול - אבל הוא בסך הכל תיווך בין בריטיש גז לרשויות. אין לו את הידע והמומחיות לדבר על מגד "5". לנגוצקי: "אין תופסים אדם בצערו"
לוסקין תקף את יכולותיו המקצועיות של לנגוצקי, המוכר כמי שאחראי למציאת מרבצי הגז מול חופי חיפה: "הוא לא עבד בתחום הגיאולוגיה, הוא היה לכל היותר מנהלן - ומנהלן גרוע", טען.
בשיחה עם מעריב עסקים לא יכול היה לוסקין להסביר את התנהלותו של לנגוצקי, שבעבר התבטא נגד הנהלת גבעות וקרא לה להודות בפני המשקיעים כי לא תוכל לעמוד בציפיות האופטימיות שתולים בה. אתמול אף שיגר לנגוצקי למשרד התשתיות ולרשות ניירות ערך מכתב, ובו הציע להם להסתייע במומחים בינלאומיים כדי ללמוד את קידוח "מגד 5" של גבעות. "אני מרחם עליו, מדובר באדם הסובל מחוסר מזל כרוני", אמר לוסקין.
לדבריו, לנגוצקי, שכמעט והיה שותף במרבצי הגז העצומים מול חיפה, היה גם כמעט שותף בגבעות. "כשביקשתי את הרישיון לגבעות ב-1991, אמר לי מי שהיה האחראי באותה תקופה לתחום הנפט והגז, משה גולדברג, כי יש אדם נוסף שמתעניין באזור אך הוא אינו בישראל אלא בקליפורניה ועוסק במכירת שמפו", סיפר לוסקין. הוא הוסיף כי בסופו של דבר הוא זכה להכיר את לנגוצקי: "ביום שהלכנו לחתום על חוזה איתו כבר נסענו לתל אביב, כשלפתע החברה שגיבתה אותו כלכלית הכריזה על פשיטת רגל - והוא נאלץ לצאת מהמירוץ".
הדרך בה איבד לנגוצקי ברגע האחרון את זכויותיו הפוטנציאליות בחברת הנפט של לוסקין, מזכירה במידה רבה את הדרך בה איבד את הנתח שלו בשדות הגז "דלית" ו"תמר" (שנקראות כך על שם בתו ונכדתו) - חודשים מעטים לפני שהתגלה כי צפונים בהם אוצרות גז בשווי מיליארדי דולרים.
כעת, על פי גרסתו של לוסקין, אם התחזיות של גבעות בנוגע לפוטנציאל ההפקה המסחרי של שדה "מגד 5" יתאמתו, יוכל לנגוצקי לרשום לעצמו פספוס גדול נוסף. כך או כך, טען לוסקין כי אין שום סיבה שלנגוצקי יחווה את דעתו על גבעות. "אין לו שום סיבה לדבר על זה. כל מה שהוא יודע על שדה 'מגד5' זה מה שהיה גלוי מלפני 1992. אין לו את הידע והמומחיות לדבר על כך".

במכתב ששיגר לשר התשתיות, עוזי לנדאו, וליו"ר רשות ני"ע, פרופ' זוהר גושן, כתב לנגוצקי: "כמי שעוקב בדאגה רבה אחר הנעשה בנושא מבחני ההפקה וכלכליות "מגד 5", ברצוני להציע לכם כי בהיעדר גוף מיומן, ממלכתי או פרטי בארץ לתחום הנידון - ראוי כי תסתייעו בהקדם האפשרי במומחיותן של חברות בינלאומיות האמונות בתחום זה. אני משוכנע שלימוד הנושא על ידי חברה בינלאומית שתיבחר על-ידכם, יסייע רבות בקבלת חוות דעת מקצועית ואובייקטיבית להמשך הטיפול בנושא - ויפה שעה אחת קודם".
כשהזכרנו ללוסקין שאת הטענות נגד גבעות מעלה איש מקצוע, שחשף את מרבצי הגז העצומים שנקראו על שם שניים מצאצאיו, הציע לוסקין בתגובה לספר את הסיפור "האמיתי" לדבריו, מאחורי התגלית שזעזעה את ישראל. "בריטיש גז הגיעה לישראל כדי לקדוח באר מול עזה יחד עם החברות אבנר ונובל, אך כחלק מההתנהלות שלהם מול הרשויות בישראל, הם נדרשו לבצע פעילות נוספת מלבד זו אותה ביצעו מול הרשות הפלסטינאית", אמר .
לדבריו, "הם בחרו למפות ולחקור
לוסקין סיפר כי תפקידו של לנגוצקי היה מתווך בלבד. "הוא אפילו לא היה איש מנהלה - אלא לא יותר ממתווך בין הרשויות לבין בריטיש גז. מכיוון שהיה בזמן הנכון במקום הנכון, זכה להעניק לשדות את שמותיהם", אמר. לאחר שבריטיש גז חשפה כי שדות "דלי"? ו"תמר" עשויים לטמון בחובם גז, בחרה החברה למרות הכל לזנוח אותם ב-2005 לטובת פיתוח השדה העזתי.
שותפות שהקימו לנגוצקי ובני שטיינמץ החלה להשקיע משאבים בפיתוח השדה, כאשר תמורתו של לנגוצקי היתה אמורה לעמוד על כ-20% מהרווחים העתידיים. לאחר פרישת בריטיש גז והרכבת קונסורציום חדש של חברות, הצטמצם הנתח של השותפות ל-5% בלבד - מה שהעניק ללנגוצקי נתח עתידי של כ-1% מרווחי השדה.
ב-2009 בחר שטיינמץ שלא להשקיע כספים נוספים על רקע תחילת הקידוחים, מה שהוביל לאיבוד זכויותיהם בשדה. לרוע מזלו, היקף ההכנסות הצפוי לנבוע מהגז המצוי בו כיום נאמד בעשרות מיליארדי דולרים, ואחוז מהם היה מספיק כדי להפוך את לנגוצקי לאדם עשיר מאוד.
שוויו הכלכלי של שדה "מגד 5", כמו גם הנתח הפוטנציאלי של לנגוצקי במיזם, לוטים בערפל - אך נדמה כי אילו היה מצליח לנגוצקי להימנע מלהיות איש הכמעט, היה מוכר היום כאחד מעשירי הארץ.

לתפיסתו של לוסקין, חוסר הבנה וחוסר ידע משחקים תפקיד מרכזי בהתנהלות התקשורתית והרגולטורית מול גבעות. בראיון לעסקים שישי בשבוע שעבר, הוסיף לוסקין כי הסיבה לכך שהרגולציה מפשפשת בציציותיה של החברה, נוגעת לחוסר היכרות עם תעשיית הנפט. "אני מאמין שמכיוון שמדובר בבאר הראשונה שמפיקה נפט בישראל, ברשות ניירות ערך לא יודעים להתעסק עם זה", אמר.
"הם התחילו לייצר רגולציה להפקת גז מעבר לים ועכשיו ניסו להעתיק אותה להפקת נפט, שהיא שונה לחלוטין. אני מעריך שהם אנשים טובים שניסו להגן על משקיעים, אך התוצאה היתה שהם פגעו בהם".
בינתיים ממשיכה מניית גבעות לרכז עניין ופעילות רבים על רקע חוסר הוודאות הרב האופף אותה וכן על רקע הדוח הכלכלי שאותו צפויה החברה לפרסם. מדובר בדוח שאמור לאמוד את הפוטנציאל העסקי של שדה מגד 5. אתמול עלתה המנייה ב-3.7% והשלימה קפיצה של 9% ביומיים. אלא שבתחילת השבוע סבלה גבעות מיומיים של ירידות חדות של מעל ל-8% וניתן לומר כי נכון לעכשיו - המגמה העיקרית במניה תואמת את הדימוי שנוצר לה בתקשורת: סוער.
באשר למכתב ששלח לנגוצקי, נמסר מדובר גבעות עולם כי "השותפות מנהלת את ענייניה ישירות מול משרד התשתיות - ולא באמצעות התקשורת". לנגוצקי מסר בתגובה: "אין תופסים אדם בצערו. חברת גבעות עולם הידרדרה, לצערי, והיא מנסה לטפול האשמות ככל שהיא יכולה על אחרים. צר לי שהיא עושה כך".
