שומרת הראש: המכונית שתזמין לכם אמבולנס
הן ינערו נהג שנרדם, יהדקו חגורות ויבלמו במלוא העוצמה. חלקן אפילו יזמין אמבולנס ויספק נתונים למוקד החילוץ. הדור הבא של מערכות הבטיחות במכוניות, שיצמצמו את הסיכוי לתאונות ואת הנזק מהן בעשרות אחוזים, כבר כאן
מתוך כלל הגורמים שלקחו חלק בשיפור הטכנולוגי בכלי הרכב בולטת באופן מיוחד תרומתו של מיזם NCAP־EURO, אשר נולד במקור כשיתוף פעולה בין ההתאחדות הבינלאומית לספורט מוטורי (FIA), לבין כמה משרדי תחבורה אירופים, גופי תקשורת וגופי צרכנות.
NCAP־EURO אילץ את יצרני הרכב להשקיע משאבים משמעותיים בפיתוח הבטיחות של כלי הרכב, על ידי כך שהעמיד את ביצועיהם למבחן השוואתי פומבי שלא הותיר להם ברירה ונודע כ"דירוג הכוכבים".
בתערוכת המכוניות הבינלאומית בפריז שננעלה השבוע, השיקו אנשי NCAP־EURO שלב חדש בפרויקט. NCAP־EURO פנו אל כל יצרני הרכב וביקשו לקבל מהם מידע אודות הדור החדש של מערכות הבטיחות שהם מציעים כיום ללקוחות.
במסגרת זאת נבחנו בשלב הראשון 12 מערכות בטיחות שונות, מתוכן העניק הפרויקט ציון לשבח ל-10 מערכות של 8 יצרני רכב שונים. הציון לשבח ניתן למערכות אשר לדעת NCAP־EURO משפרות באופן מוכח את בטיחותם של הנהגים והנוסעים. אלה נחלקות ל-3 קטגוריות: מערכות מניעת התנגשות, מערכות סיוע לנהג ומערכות להזנקת שירותי חירום לאתר התאונה.
העיקרון הבסיסי של NCAP־EURO, המעודד יצרני רכב להשקיע במערכות בטיחות מתקדמות ולהציע אותן לציבור, נשמר גם בשלב זה של הפרויקט. אולם היות והטכנולוגיה עדיין צעירה מדי, אין אפשרות לערוך בינתיים בחינה השוואתית כמו בשיטת "דירוג הכוכבים" הידועה של המיזם.

מערכות סיוע לנהג נועדו להתריע בפניו על מצבים שעלולים להתפתח לתאונה, הן הופכות נחוצות ככל שסביב הנהג מתרבים מספרן ועוצמתן של הסחות הדעת - החל מטלפונים סלולריים וכלה במערכות ניווט. בראש הפירמידה של מערכות הסיוע לנהג ניצבות מערכות אקטיביות, אשר לא רק מתריעות אלא ממש מתערבות בנהיגה, במטרה למנוע התנגשות או לצמצם את נזקיה. NCAP־EURO העניקה ציון לשבח ל-3 מערכות מניעת התנגשות: של מרצדס, וולבו והונדה; ולמערכת אחת להכנה להתנגשות, של מרצדס גם היא.
מערכת מניעת ההתנגשות של הונדה (CMBS) מבוססת על רדאר שמזהה את התנועה לפני המכונית. במהירויות מעל 15 קמ"ש בוחנת המערכת את הנעשה ב-100 המטרים שלפני המכונית, וכשהיא מזהה פגיעה אפשרית היא משדרת לנהג התראה אור-קולית. אם הנהג לא מגיב בעצמו, מבצעת המערכת שתי פעולות מהירות: היא "מנערת" את הנהג על ידי 3 מתיחות חזקות של חגורת הבטיחות ומתחילה לבצע בלימה חלשה יחסית. אם הנהג מוסיף שלא להגיב והמערכת מזהה שהתאונה בלתי נמנעת, היא מהדקת את חגורות הבטיחות של כל הנוסעים ובולמת בלימת חירום.
מערכת מניעת ההתנגשות נועדה למנוע תאונת חזית-אחור בכלי הרכב שמלפנים. CMBS מוצעת באירופה בדגמי ה"אקורד", "CR-V" ו"לג'נד". בישראל היא עולה 35 אלף שקל ב"אקורד 2.4" ו-42 אלף שקל ב"לג'נד".
המערכת של מרצדס, SAFE־PRE, מנטרת באופן קבוע את פעולות הנהיגה - בעיקר מהירות, כיוון הגה ובלמים - במהירויות גבוהות מ-30 קמ"ש. כאשר היא מעריכה שהנהג מבצע פעולת חירום כמו בלימה, סיבוב חד של ההגה או שילוב של פעולות חריגות, היא מכינה באופן מיידי את נוסעי המכונית לתאונה על־ידי מתיחה מהירה של חגורות הבטיחות ויישור מסעדי המושבים - ובמקרה שהחלונות או הגג פתוחים היא סוגרת אותם במהירות. את SAFE־PRE אי אפשר לבטל או לנתק, אבל כל פעולותיה הפיכות מרגע שהנסיעה חוזרת למצב רגיל.
להערכת מרצדס, אשר מציעה את המערכת כציוד סטנדרטי בסדרה E וכאופציה בדגמים אחרים, SAFE־PRE תצמצם ב-5% את שיעור הנפגעים בתאונות, יחסית למכוניות
מערכת זו מבוססת על רדאר שבוחן באופן שוטף את 200 המטרים שלפני המכונית, במהירויות שבין 30 ל-200 קמ"ש. כאשר היא מזהה מכשול היא משמיעה התראה אור-קולית ובהיעדר תגובה של הנהג מופעלים הבלמים אוטומטית. אם תוך כדי כך הנהג מפעיל את הבלמים אבל לא עושה זאת בנחישות מספקת, המערכת מפעילה את מלוא כוח הבלימה האפשרי.
להערכת מומחים, 19% מהתאונות הקשות בגרמניה הן תאונות חזית-אחור או פגיעה ברכב שמלפנים, הנגרמות בשל היסח הדעת של הנהג או טעויות נהיגה. SAFE BRAKE־PRE יכולה למנוע, לפי מרצדס, למעלה משליש מהתאונות מהסוג הזה, אך נכון להיום היא מוצעת רק כאופציה בתוספת תשלום.
בעוד שהמערכת של מרצדס אפקטיבית בעיקר במהירויות גבוהות יחסית, וולבו מציעה מערכת "עירונית" שיעילה בעיקר בתנועה צפופה ואיטית. מערכת CITY SAFETY מבוססת על חיישן אופטי שבוחן את הנעשה ב-10 המטרים שלפני המכונית. המערכת פועלת במהירויות של 3.6-30 קמ"ש, וכאשר היא חשה בעצם כלשהו שיוצר סבירות להתנגשות, היא מגבירה את הלחץ בבלמים ומכינה את המכונית לבלימת חירום. אם הנהג לא מבצע פעולה והמערכת מחליטה שפגיעה היא בלתי נמנעת, הבלמים מופעלים בעצמה עד לעצירה מוחלטת.
להערכת וולבו, CITY SAFETY תמנע כל תאונה שבה המהירות היחסית בין המכונית שבה היא מותקנת לבין העצם שבו היא עלולה לפגוע לא עולה על 15 קמ"ש. המערכת אמורה לצמצם מחצית מהתאונות העירוניות מסוג חזית-אחור וכחמישית מכלל התאונות העירוניות.
בניגוד למערכות אקטיביות אחרות המערכת הזו לא משדרת לנהג התראה ונכנסת לפעולה מאוחר. תכונה זו נועדה למנוע מנהגים להתרגל אליה, להרגיש שאננים ולבצע פעולות מסוכנות, כמו שיחות טלפון. CITY SAFETY מוצעת כסטנדרט בג'יפון של וולבו, XC60, וכאופציה בתוספת תשלום בדגמים נוספים.

תאונות רבות נגרמות כאשר נהגים סוטים מנתיב הנסיעה שלהם. 2 מערכות, של אופל ושל פולקסוואגן, זכו בציון לשבח מטעם NCAP־EURO בזכות יכולתן לצמצם זאת. OPEL EYE של אופל מבוססת על מצלמה שמצלמת את נתיב הנסיעה ומאתרת את סימוני הנתיבים והשוליים. בדומה למערכות של מוביל-איי הישראלית, מערכת זו משדרת לנהג התראה אור-קולית כאשר היא מזהה סטייה מנתיב הנסיעה - אם זו לא מלווה באיתות. במהירויות של מעל 60 קמ"ש, המערכת "מניחה" שהנהג סטה בטעות.
עיקר התועלת של המערכת צפוי במצבים של היסח דעת או הירדמות, בייחוד בכבישים נידחים ובטווח המהירויות שבין 60 ל-80 קמ"ש - שבו מתרחשות רוב התאונות. OPEL EYE מוצעת כאופציה בתוספת תשלום בדגמי "אסטרה" ו"אינסיניה", אשר ייובאו לישראל בשנה הבאה.
מערכת ההתראה של פולקסוואגן, LANE ASSIST, פועלת באופן דומה במהירויות של מעל 65 קמ"ש. בשונה מאופל, המערכת של פולקסוואגן מייצרת רעידות קלות בגלגל ההגה ואלה יוצרות תחושה של ניסיון להפנות את המכונית בחזרה לתוך נתיב הנסיעה. הרעידות עדינות, אך הן אפקטיביות כאשר יש צורך "לנער" נהג שמתחיל להירדם או שאינו מרוכז. בפולקסוואגן, שמציעה את המערכת הזאת כאופציה ב"פאסאט", מעריכים שמערכת כזו יכולה לצמצם כמחצית מהתאונות שנגרמות בגלל סטייה מנתיב הנסיעה.
מערכת אחרת, של אאודי, נועדה להתריע מפני כניסה לנתיב הנסיעה של כלי רכב אחר. מערכת זו מבוססת על שני גלאי רדאר שמותקנים בפגוש האחורי ומכוונים אחורה. אלה מזהים את התנועה ב-70 המטרים שמאחורי ומצידי המכונית. כאשר המערכת מזהה כלי רכב אחר בצידי המכונית, היא מפעילה נורה שמותקנת במראת הצד שבו נמצא כלי הרכב האחר. עיקר החשיבות של המערכת נובע מיכולתה לחפות על השטחים ה"מתים" שמשני צידי המכונית, אבל היא גם נועדה לפצות על טעויות נהג שנגרמות מחוסר תשומת לב.
אם הנהג מתחיל לבצע הפניה של ההגה למרות ההתראה והמערכת מזהה שהוא עומד "לחתוך" כלי רכב אחר, הנורה מתחילה להבהב במהירות גבוהה יותר. מחקר שבדי מעריך שכניסתם של נהגים לנתיב נסיעה חסום גורמת לכ-20% מהתאונות הקטלניות, ולהערכת אאודי יכולות מערכות מסוג זה לצמצם בכ-80% את התאונות הללו.

כשליש מההרוגים בתאונות דרכים מתים במהלך 10 הדקות הראשונות שחולפות מרגע התאונה. ההערכה היא שאין כרגע אפשרות להציל נפגעים כאלה. עם זאת, שליש נוסף מכלל ההרוגים מתים בתוך שעה וחצי מרגע הפגיעה והשליש הנותר לאחר יותר מ-90 דקות. מכאן, ככל שצוות חילוץ מיומן יגיע מוקדם יותר אל זירת התאונה, כך אפשר יהיה לצמצם משמעותית את מספר ההרוגים ואת חומרת הפציעות.
שני יצרני רכב - ב.מ.וו ופיז'ו-סיטרואן - קיבלו מ-NCAP־EURO ציון לשבח עבור מערכות אוטומטיות אשר יוצרות קשר עם מוקד חירום ברגע שהן מזהות תאונה. העיקרון של שתי המערכות דומה: כאשר המערכת האוטומטית מזהה פגיעה חמורה, היא משדרת באופן אוטומטי הודעת טקסט למוקד חירום. ההודעה כוללת מידע אודות מיקום התאונה, מספר הנוסעים במכונית, מיקומם על המושבים השונים, מספר כריות האוויר שהופעלו ועוד.
מיד לאחר משלוח ההודעה נפתח ערוץ תקשורת בין המוקד למכונית, כדי לאפשר למוקדן לשוחח עם מי מיושבי המכונית שמסוגל לתקשר איתו. המידע מועבר באופן מיידי אל מוקד שירותי החילוץ הקרוב ביותר למקום התאונה. עיקר התועלת של מערכות מסוג זה, פועלות על גבי רשת ה-GSM ואשר יהפכו ודאי נפוצות יותר ויותר בשנים הבאות, היא כאשר תאונה מתרחשת באזור מבודד יחסית או בשעות שבהן אין הרבה תנועה. עם זאת, גם בתאונות שמתרחשות במקומות הומים יש יתרון למערכת, מפני שהיא מעבירה מידע מפורט ומדויק יותר ועושה זאת באופן מיידי.