שני ישראלים הגישו בקשה לייצוגית בסך 300 מיליון ש' נגד פייסבוק
בבית המשפט בירושלים הוגשה תביעה ייצוגית נגד הרשת החברתית בעקבות תחקיר ה"וול סטריט ג'ורנל", שגילה כי פרטים שנאספים על הגולשים מועברים לחברות מסחריות לצורכי שיווק
התובעים, באמצעות עו"ד אופיר כהן ועו"ד האני טנוס, מבססים את בקשתם על ידיעה שפורסמה אתמול במגזין האמריקאי "וול סטריט ג'ורנל", שם נכתב כי פרטיהם של עשרות מיליוני משתמשים בפייסבוק חשופים לעיני חברות ומפרסמים, וכל זאת ללא קבלת כל רשות מן המשתמשים.
עוד נחשף כי המידע אודות המשתמשים מועבר באמצעות עשרות מהיישומים (אפליקציות) הפופולריים, אשר מעבירים את מספרי הזיהוי הייחודיים של המשתמשים ישירות לחברות פרסום ולחברות מחקר, אשר אוגרות מידע על אנשים ברשת החברתית.
סימני וטנוס טוענים, כי מסירת המידע הזה כלל אינה קשורה להגדרות הפרטיות של משתמשי פייסבוק, והיא מתרחשת אף אצל חברי הרשת שהם בעלי הגדרות פרטיות נוקשות. נציין כי לכל משתמש ברשת יש מספר זיהוי ייחודי, ובאמצעותו יכול כל אחד לגשת לפרופיל הפומבי שלו, וגם אם הגדרות הפרטיות שלו מחמירות ביותר, יניב חיפוש שכזה לכל הפחות את השם עמו נרשם המשתמש לפייסבוק. במקרים בהם הגדרת הפרטיות שלו אינן נוקשות, ניתן יהיה לגלות כל פרט אחר שלא נחסם.
בבקשה נאמר כי חלק מהאפליקציות המובילות בפייסבוק, ביניהן פארמוויל ומשחק הפוקר טקסס הולדם הפופולריים, מעבירות מידע מפייסבוק לחברות אחרות.
לטענת המבקשים, לאחר שלפייסבוק נודע על כך היא הסירה את כל משחקיה של חברת Lolapps, אחת החברות שפיתחו יישומים והעבירו מידע לחברות חיצוניות. בעקבות התחקיר של המגזין הודתה פייסבוק בקיומה של הפרצה, ואף ציינה כי מספר הזיהוי עלול להיות משותף בשוגג על ידי הדפדפן של המשתמש או אפליקציה. כן, ציינה פייסבוק, כי בקרוב תציג טכנולוגיה חדשה שתחסום את הפרצה.
המבקשים מציינים, כי בהתאם לתחקיר נמצא כי חברת Raoleaf אוספת מידע על הגולשים באמצעות קובצי Cookies. הם מאשימים את פייסבוק באי עמידה בהצהרת הפרטיות, וכבר עתה נראה כי כמה יישומים נחסמו על ידיה, ככל הנראה בעקבות התחקיר שערך המגזין.
"הצלבת המידע האישי יחד עם המידע שנאסף על ידי מפתחות היישומים נותנת למפרסמים מידע על המשתמשים, והם גורפים רווחים כלכליים אדירים, וכל זאת ללא ידיעתו של המשתמש ובניגוד לכל כללי הפרטיות של פייסבוק", נטען. המבקשים מוסיפים כי החברות המפתחות את היישומים התנצלו, לצד טענות כי "ברור לכל משתמש כי פייסבוק אחראית לנזקים שנגרמו עקב רשלנותה ומחדליה".
סימני וטנוס
התובעים מעריכים כי נגרם להם באופן אישי נזק כלכלי בסכום של 300 שקל, ומכיוון שבישראל יש לפחות כמיליון גולשים, המשתמשים ביישומים אלו ואשר נפגעו כתוצאה מכך - תביעתם הייצוגית עומדת על סכום של 300 מיליון שקל.