פישר התחרט: הפרטת לאומי - רק לאחר אישור "חוק מראני"
בלעדי: חוק מראני מסדיר את מתכונת ניהולו של הבנק ללא גרעין שליטה. פישר, שבעבר הסכים למכירת יתרת אחזקות המדינה בלאומי גם ללא העברת החוק, חזר בו מהסכמתו בעידוד המפקח על הבנקים. האוצר דחה פניות של בתי השקעות זרים לרכישת יתרת אחזקותיו
למעריב עסקים נודע כי נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, קיבל "רגליים קרות" וחזר בו מהסכמתו למכור את יתרת אחזקות המדינה בבנק, גם ללא השלמת הליך חקיקתו של "חוק מראני" בכנסת. מדובר בתיקון המסדיר את מתכונת ניהולו של הבנק ללא גרעין שליטה.
עמדת בנק ישראל התקבלה בהפתעה ובאכזבה רבה במשרד האוצר. מי שחשב אפוא שבנק לאומי יהיה הראשון שינוהל ללא גרעין שליטה ייאלץ להתאזר בסבלנות. שר האוצר והחשב הכללי באוצר, שוקי אורן, קיימו שיחה עם פישר בעניין, ובמהלכה הודה הנגיד כי בנק ישראל אכן התחרט ושינה את עמדתו - אבל סירב לחזור בו מעמדתו החדשה. נזכיר כי ועדת השרים לחקיקה כבר אישרה את התיקון, וכן קיימת הסכמה בין בנק ישראל לאוצר לגבי נוסח החקיקה.

בבנק ישראל מוכנים להסכים למכירת יתרת המניות (11.6%) אך ורק לאחר שהכנסת תשלים את כל הליכי החקיקה לאישור החוק. גורם פיננסי בכיר העריך כי הליכי החקיקה יארכו לפחות כמה חודשים, ולכן עד אז תיאלץ המדינה "להיתקע" עם מניות בנק לאומי ולהישאר בפועל עם גרעין השליטה בבנק. זאת למרות שוועדת הכספים של הכנסת כבר אישרה עקרונית את הסכמתה למכירת המניות.
עמדתו המפתיעה של בנק ישראל מנעה את אפשרות השלמתה של הפרטת הבנק עם כמה בתי השקעות זרים. למעריב עסקים נודע כי נציגי כמה בתי השקעות זרים פנו לאוצר והודיעו לו על הסכמתם לרכישת חבילת המניות המוחזקת על ידו על פי מחירי הבורסה. אולם החשב הכללי נאלץ לדחות את הפניות, מאחר שבנק ישראל מעוניין בשלב זה שהאוצר ימשיך להחזיק בגרעין השליטה.
המצב הנוכחי יגרום
יצוין כי בעל המניות החיצוני הגדול ביותר בלאומי הוא איש העסקים שלמה אליהו, המחזיק ב-9.6% מהמניות . בעלי מניות גדולים נוספים הם קבוצת עזריאלי וחברת אוצר התיישבות היהודים.