הבורסה בתל אביב חתמה בעליות חדות; מניות הנפט והגז נצבעו בירוק
לאחר 3 ימי מסחר אדומים, חתמו המדדים המובילים בבורסה בתל אביב בעליות שערים חדות כשהם מוסיפים למעלה מ-2% לערכם. הוביל את העליות מדד הנדל"ן שטיפס ב-2.9%. מניות האנרגיה, שצללו אתמול בחדות, טיפסו היום מעלה; רציו זינקה ב-7.5% מודיעין נסקה ב-7.4% ודלק אנרגיה ב-6.4%
נציין כי היום אחר הצהריים (בשעה 18:30) יתפרסם מדד המחירים לצרכן לחודש אוקטובר. על פי הערכות, עלה המדד ב-0.3%.
על פי דיווחים בסוכנויות הידיעות, סבור נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, כי על אף שהציפיות לאינפלציה גבוהה מהוות מקור לדאגה עבור קובעי המדיניות בישראל, אין צורך מיידי לטפל בה. בנוגע לציפיות אמר פישר כי "בנק ישראל לא מעוניין ליצור קשר אוטומטי בין תחזיות אינפלציה גבוהות להעלאת הריבית".
נתונים מעודדים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מגלים כי בחודש אוקטובר נוספו 13.2 אלף משרות פנויות במגזר העיסקי ומספרן הגיע לשיא היסטורי של 68.2 אלף משרות. מדובר בעלייה של 24%.
חששות כבדים במגזר הפרטי מכניסת המשק להאטה ממושכת, בעקבות המשבר הכלכלי בארה"ב ובאירופה ובשל הירידה ביצוא מישראל. גורמים במגזר הפרטי צופים צמיחה איטית של 3% בלבד בישראל בשנתיים הבאות, לעומת תחזית ורודה יותר של משרד האוצר ושל בנק ישראל.
באוצר חוזים
מניות האנרגיה ממשיכות לרכז עניין: לאחר שאתמול חתמו מניות חיפושי הנפט והגז בירידות שערים חדות, על רקע מסיבת העיתונאים שכינסה רשות ניירות ערך בה נמסר כי היא תפרסם כללים לדיווח לבורסה בענף חיפושי הגז והנפט ועל רקע פרסום המלצות ששינסקי, הן חתמו את יום המסחר הנוכחי דווקא בעליות.
מניית אלון גז זינקה ב-11.2%, רציו נסקה ב-7.5%, מודיעין ב-7.4%, דלק אנרגיה ב-6.4%, נפטא ב-5.3%, כהן פיתוח ב-4.7%, גבעות ב-2.8%, אבנר ב-2.3% ודלק קידוחים בכ-2%. בניגוד למגמה חתמו גלוב אקספלוריישן שהשילה 3%, זרח שנחלשה ב-1.2% ולפידות חלץ שחתמה בירידה של 1.1%.
פרופ' אמיר ברנע, שכתב בעבר חוות דעת על ועדת ששינסקי בשם קבוצת דלק, התייחס למסקנות הביניים של ועדת ששינסקי סבור כי ניתן לאמץ את המלצות ששינסקי - אך חיוני לבצע בהן מספר שינויים מתבקשים, ובהם הוצאת קידוח תמר ממשטר המס החדש.
"מה שהכי מטריד אותי הוא שכתוצאה מכל הטיפולים המשפטיים יהיה עיכוב בהפעלת שדה תמר או בלוויתן. הפתרון יהיה מילוי החסר בגז מצרי - והשאלה הגדולה היא איך המשק הישראלי מרוויח מכך", מזהיר ברנע.
נציין כי על רקע טענות שותפויות הגז כי מסקנות הביניים של ועדת ששינסקי, הבוחנת את המדיניות הפיסקלית בנושא משאבי נפט וגז טבעי בישראל, הופכות את הפרויקטים לבלתי כדאיים כלכלית, פנו היום ארגוני חברה וסביבה ליו"ר הוועדה, פרופ' איתן ששינסקי, והציעו לו להמליץ לממשלה לקנות את מניות חברות הגז.