חברות הסלולר מעלות תעריפים; אנליסטים: "זה חוק טבע"
מישהו מופתע? חודשיים לפני הפחתת דמי הקישוריות - חברות הסלולר מייקרות את התעריפים. בחברות טוענים כי מדובר בהעלאה בשל "שחיקת תעריפים", למרות רווחי שיא שנה אחר שנה. השורה התחתונה: עוד 750 מיליון שקל מהכיס שלכם יכסו את ההפסדים הצפויים של החברות; אנליסטים: "עליית מחירי הסלולר היא חוק טבע"
באמצעות ההעלאות, חברות הסלולר ישאבו מכיסי לקוחותיהן עוד כ-750 מיליון שקל בשנה, ויכסו חלק ניכר מהפסדי ההכנסה הצפויים להיגרם להן בעקבות ההחלטה להפחית את דמי הקישוריות.
עסקים חזר והתריע בעבר שהורדת דמי הקישוריות תביא להעלאת תעריפים מצד חברות הסלולר שירצו לפצות את עצמן על אובדן ההכנסות - ובסופו של דבר משלמי החשבונות יפגעו.
בין העלאות התעריפים של סלקום ניתן למצוא את מחיר הודעות הטקסט, שעודכן בתעריפון החברה ב-14%, מ-57 אגורות ל-65 אגורות . "עדכון התעריפים נעשה לחלק מהלקוחות בלבד ונובע מהתייקרות עלויות ושחיקת תעריפים", מסרה החברה שרווחיה ברבעון השלישי של השנה זינקו ב-15% והסתכמו ב-332 מיליון שקל.
בכירים בענף מוכנים להישבע כי העלאת המחירים עליה דיווחה החברה אינה קשורה כלל להפחתה המתוכננת בדמי הקישוריות, הצפויה לקזז למעלה מ-300 מיליון שקל מהרווח הנקי של החברה. קשה להאשים אותם. מנהל טוב אינו צריך תירוצים מיוחדים כדי להעלות את המחיר: חובתו היא לגבות תמורת המוצרים או השירותים שהחברה שלו מספקת את המחיר הגבוה ביותר, על מנת לשלם משכורות לעובדי החברה ודיווידנדים לבעלי המניות.
אמנם אין בידינו פרוטוקול של ישיבת ההנהלה של סלקום, שבה הוחלט על העלאת מחירים כאמצעי להילחם בירידת ההכנסות הצפויה כתוצאה מהפגיעה בדמי הקישוריות; אבל אפשר לומר במידה רבה של ודאות: הכרזת משרד התקשורת על הכוונה להפחית את דמי הקישוריות איפשרה לחברות הסלולר לתזמן היטב את העלאת התעריפים.
דמי הקישוריות הם המחיר שגובה חברת סלולר תמורת שיחה הנכנסת למנוי שלה מרשת אחרת. התעריף מפוקח על ידי משרד התקשורת ועומד היום על 29.3 אגורות לדקה. בספטמבר החליט שר התקשורת משה כחלון להפחית את דמי הקישוריות שגובות החברות ל-8 אגורות לדקה (6.9 אגורות לפני מע"מ). הפחתה זו צפויה לקזז קרוב למיליארד שקל מרווחי חברות הסלולר.
החברות נערכו חלקית למהלומה: בשנים האחרונות הן חדלו לחייב את מנוייהן בדמי קישוריות על שיחות לרשתות אחרות וגבו תעריף שיחה, הכולל את עלות הקישור.
לכן הפחתת דמי הקישוריות תקטין את עלויות השירותים שהן מספקות למנויים כנגד הקיטון בהכנסותיהן מקישור מנויים של חברות אחרות
השר כחלון קבע שדמי הקישוריות יופחתו ב-1 בינואר, ובכך איפשר לחברות להיערך ולתזמן את העלאת המחירים שלהן. הרי אם אחת החברות תחליט ללא סיבה נראית לעין להעלות את מחיריה במועד כלשהו, היא מסתכנת באפשרות שהחברה המתחרה לא תלך בעקבותיה, ותנסה לשווק את עצמה כחברה זולה ומשתלמת יותר.

כאשר הכל יודעים שהכנסות משיחות נכנסות יתחילו לצנוח בתחילת ינואר 2011, ברור לכל החברות שיש להכריז על העלאת מחירים בין החודשים אוקטובר לנובמבר, וחברה שתנסה ללכת נגד הזרם תיענש בפגיעה קשה ברווחיותה.
פרטנר, המובילה בדרך כלל את הענף בהחלטות מסוג זה, נתנה באוקטובר את אות הפתיחה. היא גם קבעה את שיעור ההעלאה הרצוי: החברה הודיעה ללקוחותיה על העלאה בשיעור ממוצע של 3.6%.
בתחילת השבוע עיגלה סלקום את העלאת המחירים שלה ל-4%. פלאפון, המציעה ללקוחותיה שירותים במחיר נמוך יחסית למתחרות, תדווח בינואר על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 4.4%.
העלאות המחירים לא יסגרו לגמרי את החור בדוחות הכספיים של החברות, אבל יאפשרו להן לעבור בניחותא את ההפחתה הצפויה: העלאה של 4% מגדילה את הכנסותיה של סלקום ב-250 מיליון שקל לשנה, בתוספת לצמיחה רגילה של כ-200 מיליון שקל בשנה בהכנסות וברווחים.
לכן אפשר לצפות שהפחתת דמי הקישוריות תיאלץ את חברות הסלולר לסיים את השנה הבאה ברווחים הדומים לרווח ה"צנוע" שיציגו בסוף השנה הנוכחית, כ-4 מיליארד שקל בקירוב. אם מנהלי חברות הסלולר יראו שהמצב מאפשר זאת, הם יעשו "התאמות כלפי מעלה", כלומר : העלאות מחירים נוספות.
מנהלי החברות טוענים שהם פועלים בתנאים תחרות שאינם מאפשרים להם להעלות מחירים כרצונם. כמעט כל הכלכלנים שבדקו את השאלה, ובהם אגף הכלכלה של משרד התקשורת ופקידי האוצר, הגיעו למסקנה שונה: מגזר התקשורת הסלולרית סובל (או נהנה, תלוי את מי שואלים) מרמת תחרות נמוכה, המאפשרת לחברות להעלות מחירים ללא קשר לתנאי השוק, ולהציג שיעורי רווח הניתנים להשגה רק במגזר לא תחרותי.
לא פלא שמעטים לקחו ברצינות את האזהרות שנשמעו מכיוון חברות הסלולר, לפיהן הפחתת דמי הקישוריות תגרום לפיטורים המוניים, קשיים פיננסיים שיעכבו את ההשקעה בתשתיות ופגיעה בשירות ללקוחות.
המנהלים יוכלו כמובן לעשות את כל אלה בניסיון לשפר את הרווחיות למרות ההפחתה, ולחלק דיווידנדים שמנים יותר לבעלי המניות, אבל אלה אינם צעדים המתבקשים מההפחתה הצפויה מדמי הקישוריות.
המרוויחים מהפחתת דמי הקישוריות יהיו בעיקר מי שישכילו להשתמש בטלפון הנייח: ההפחתה תוריד בשיעור של 60% את מחיר השיחה מטלפון נייח לטלפון סלולרי, מ-36 אגורות לדקה לכ-14 אגורות לדקה, ואף פחות מזה (על פי תעריפי ספק השירות הנייח). זאת בעוד ששיחה בין שני טלפונים סלולריים תעלה ללקוח ממוצע כ-70 אגורות לדקה.
לא מפתיע שחברת בזק, הספקית העיקרית של שירותי תקשורת נייחת, הציבה באתר הרשמי שלה שעון דיגיטלי המונה לאחור את הימים, השעות, הדקות והשניות שנותרו עד חצות 31 בדצמבר, המועד בו אמורים תעריפי הקישוריות לרדת. מטרת העלאות התעריפים של חברות הסלולר היא לגרום למנוייהן לשלם להן את הכסף שמרוויחים מנויי התקשורת הנייחת.
יש לציין כי הנתונים הממוצעים שמפרסמות החברות אינם מגלים את כל התמונה. מנויים שהתקשרו בחבילות שירות סבורים שהם מוגנים מפני העלאות המחירים - אולם החברות מבטיחות להם רק שלא יעלו את התעריפים הכלולים בחבילה. המנויים עשויים לשלם יותר תמורת תיקונים, הורדת צלילים ושירותי מידע שכלל אינם כלולים בחבילה.
חלק גדל והולך של חשבון הסלולר שלנו הוא "שירותי ערך מוסף", שהם שירותי מידע ותוכן שהלקוחות צורכים. אלה מהווים עדיין רק כ-15% מחשבון הסלולר הממוצע אבל תורמים לחברות רווח עצום, שכן עלות השירות קטנה יחסית למחיר שהלקוחות מוכנים לשלם.
עליית ההכנסות משירותי "ערך מוסף" מאפשרת לחברות להציג שחיקה מתמשכת במחירי דקת השיחה וההכנסות משירותי שיחות סלולריות, אולם שומרת על יציבות מרשימה בסך החשבון שמשלם המנוי. החברות מסבירות שהעלאות המחירים נדרשות בשל "גידול בעלויות", מציגות הפרש גדל והולך בין הוצאות התפעול שלהן להכנסותיה, והרווח התפעולי והרווח הנקי גדלים.
כלומר, ההכנסה למנוי נשארת יציבה ואף נשחקת מעט, אך ההוצאה למנוי יורדת בהתמדה, בניגוד לטענות המנהלים על "גידול בהוצאות המחייב העלאת מחירים".
אנליסטים ופעילים בשוק התקשורת, אינם מתרגשים יתר על המידה מהעלייה בתעריפים עליה הצהירה סלקום ומציינים כי במבנה השוק הנוכחי החברות ימשיכו להעלות את המחירים.
"בדרך כלל כאשר חברה אחת מעלה מחירים, החברות האחרות מגיבות בתוך זמן קצר", אומרת ליאת גלזר, אנליסטית באקסלנס. "במציאות אחרת היינו יכולים לראות עכשיו את פרטנר מנצלת את שעת הכושר ומציעה הוזלה חדה של תעריפים אל מול ההעלאה של סלקום, אלא שהחברות יודעות שכניסה למלחמת חפירות כזאת תזיק לכולן, והן מקיימות תחרות רציונלית שבה כל החברות לא סוטות משולי רווח מוסכמים".
גורמים נוספים בשוק התקשורת ציינו כי העלאות המחירים של חברות הסלולר הן חוק טבע: "הן יעלו את המחירים בכל מקרה", אמר אנליסט בכיר, "השאלה לא אם תהיה העלאה נקודתית או לא, אלא האם תהיה תחרות בשוק התקשורת אשר תשפיע בטווח הארוך על רמת המחירים. נכון להיום החברות מנצלות כל הזדמנות כדי להעלות את המחירים בהם מחויבים לקוחותיהם כיוון שהן מתמודדות עם תחרות חלקית בלבד".