דמי החנוכה: משחק סביבונים חדש מטריף את ילדי ישראל

זוכרים את סביבוני העץ הפשוטים שליוו את שירי החנוכה? תשכחו מהם. סביבון חדש משגע את הילדים שסביבכם, ותמורת מאה שקל תוכלו להצטרף לשיגעון. ההורים מתלוננים, הזאטוטים דורשים, והמוכרים מאושרים. חג אורים שמח

נועה אורון | 19/11/2010 9:45 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"שלוש, שתיים, אחת, אותה!". יואב ורוני צועקים, מושכים בנצרות ופוצחים בקרב. שני גלגלי המתכת מסתובבים במהירות על זירת הפלסטיק, וכולם מסביב מחכים להתנגשות המכריעה. שתי התנגשויות עוצמתיות חולפות ללא הכרעה עד שכוח הפגאסוס של יואב מובס ועומד מלכת, ושניות ספורות אחריו נעצר הנשר הסגול של רוני. מיד קופצים שני מתחרים נוספים אל הזירה הכחולה, וקרב נוסף יוצא לדרך - מותח, מהיר ובעיקר יקר.

מחירו של סביבון ה"בייבלייד" שובר את שיאי חנוכה קודמים. רוצים אחד? גשו לחנות הצעצועים, ואם עוד לא נגמר להם המלאי, שלמו 100-80 שקל ליחידה. "זה יקר, אבל אני צריכה כזה כדי לשחק בהפסקות", מסבירה רוני בת ה-8 מתל אביב. "זה לא סתם סביבון", מסביר יואב בן ה-8. "זה ממתכת, ויש סדרות ולכל אחד יש כוחות שונים ושם שונה".

הסביבון המתכתי החדש מבוסס על סדרת הילדים היפנית "בייבלייד", שגיבוריה נלחמים זה בזה בקרבות סביבונים. "גלגל אותו, סובב אותו בשעת צרה... זרוק חזק יותר, ותאמץ לך חבר", אומר שיר הפתיחה של הסדרה, ואכן, כשתרבות הצריכה מובילה את עולמם החברתי, נראה שהסביבון היוקרתי הוא דרכם של ילדים להשתלב בחברה. מי אנחנו - ומה הם מאה שקל - שנמנע זאת מהם?

"זאת מסחטת כסף שאיבדה כל פרופורציה ואין הצדקה למחיר", זועמת דנה יגיל מתל אביב, שרכשה את הסביבון עבור בנה. "זו חוצפה שמרשים להביא את זה לבית הספר", כועסת דנית יובל מתל אביב, "ילדים שבכלל לא רואים את הסדרה נחשפים לסביבון בבית הספר ומגיעים הביתה עם דרישות. זה בעייתי בעיקר אם יש יותר מילד אחד בבית, זה הופך ללמעלה מ-300 שקל לדמי חנוכה, וזה כבר מוגזם".
ראובן קסטרו
סביבון. ''מסחטת כסף שאיבדה כל פרופורציה'' ראובן קסטרו
מתנה לחנוכה, ואז מה?

מה שמרגיז יותר הוא שאי אפשר להבטיח לילד שיקבל את המתנה היקרה לכבוד יום הולדת או כפרס על התנהגות טובה. "הצעצוע רלוונטי בעיקר לחנוכה, ובתור אמא זה מחייב אותי לקנות את הסביבון עכשיו, לפני שיעבור החג", אומרת יובל.

ומה יקרה אחרי החג? בחברה המייבאת טוענים שמדובר בקלאסיקה על זמנית - האימהות מניחות שבעוד חודש הילדים יזנחו את הסביבון. "הרי כל חודש דואגים להוציא טירוף חדש", נאנחת אחת האימהות בחנות הצעצועים. "לא סתם בחרו להשיק את הסדרה לקראת חנוכה", טוענת חגית אשד, מנהלת חטיבת הצעצועים והפנאי ברשת טויס אר אס. "זה עולם היסטרי

שבכל פעם ניזון מתוכנית חדשה, והרעיון הוא לא רק לשחק עם צעצוע אלא שיש אג'נדה ועלילה סביב המשחק".

הילדים כבר לא מתפתים לסביבונים מרשימים לא פחות, שמנגנים או מאירים ועולים 20-15 שקל. על סביבוני עץ ופלסטיק פשוטים אין על מה לדבר. אם זה לא המותג המקורי, אל תפריעו להם. לדברי אלי דגני, מנהל השיווק של "קודקוד", יבואנית סביבוני ה"בייבלייד" לישראל, הביקוש הרב באירופה ובעיקר בארצות הברית מאט את קצב פיזור הסחורה בעולם וגורם למחסור בישראל, אך מתחייב שסביבונים נוספים יגיעו לארץ בשבוע הבא: "עד חנוכה יהיה לילדי ישראל בייבלייד".

למה ילד צריך סביבון במאה שקל?
"לא כל דבר צריך לשפוט לפי משקל, צריך להבין את המשמעות ואת הכיף שזה נותן לילדים".

ראובן קסטרו
בייבלייד. הילדים כבר לא מתפתים לסביבונים אחרים ראובן קסטרו
10 שנים של "בייבבלייד"

בעולם נמכרו בעשר השנים האחרונות כ-150 מיליון סביבוני "בייבלייד". "זאת הייתה הצלחה מסחררת גם לפני עשור, ולא תמיד מוצר שחוזר לשוק מצליח, אבל אנחנו האמנו בו", אומר דגני, ומסביר את המחסור בסביבונים בהזמנות שנעשו זמן רב מראש, ולא צפו את הביקוש הגבוה שהגיע עם כניסת הסדרה ללוח השידורים של ערוץ הילדים בחודש אוקטובר.

בגרסתו המחודשת כולל הסביבון גם קוד אינטרנט, באמצעותו ניתן ליצור סביבון וירטואלי ברשת ולשחק מול מפעילי "בייבליידים" ברשת. זאת, לצד מוצרים נלווים כמו זירות משחק מיוחדות - עניין של 200 שקל ליחידה. על פי נתוני טויס אר אס, גם מלאי הזירות אזל, אך יתחדש בשבוע הקרוב.

ראובן קסטרו
לא רק מסתובב - אפשר לשחק מול מפעילי בייבליידים ברשת ראובן קסטרו
"כניעה ללחץ חברתי"

אין ספק: הצעצוע מרשים ועמיד - ממש כמו בטלוויזיה. מצד שני, הוא מורכב מחלקים שונים ודורש מיומנות הרכבה מרשימה. הבעיות מתחילות כשאחד החלקים נעלם, וההורים נאלצים לקנות סביבונים חדשים.

"משישי בערב עד שבת בצהריים חיפשתי את הבורג שמרכיב את כל הסביבון הזה", מספרת יגיל, "עד שמצאתי אותו בסוף מתחת לארון בגדים. למחרת הבן שלי לקח את הסביבון לבית הספר ואיבד שם את כל החלקים".

כצפוי, קיימים גם חיקויים, שעולים 50-30 שקל. אבל רוב הילדים לא מוכנים לשמוע על שטויות כאלה. רוני בת ה-8 לא צופה בסדרה, אבל חשוב לה להילחם בחברים עם כוח הנשר הסגול המקורי, "כי ככה אני נלחמת בכוחות מאותה סדרה".

"זה מפעיל לחץ על ההורים כדי שהילד שלהם יוכל לעמוד בקצב מבחינה חברתית", טוענת יובל ומציינת שקשה לה לסרב לילדיה, כי "לכולם יש". "המצב מתסכל, כי אני גרה באזור שכל הזמן חשוף לצרכים של הילדים, שמיום ליום יותר גבוהים ומשתנים", היא אומרת.

"אם הייתי גרה במקום פחות צרכני, אולי הילדים לא היו נחשפים לדברים כאלה. בסביבה שלהורים אין זמן עם הילדים הם מנסים לכפר על זה, וככה מצ'פרים ילדים עם סביבונים במאה שקל", היא מוסיפה. 

"יש כאן כניעה ללחץ חברתי, כי המשחק מאפשר לילד להשתלב בין בני גילו", אומרת הפסיכולוגית החינוכית ורדה ציגלר. "השוק מוצף, יש פרסום, יש לחץ של הילדים וההורים לא עומדים בזה. היום הילדים מוצפים במשחקים, מה שלא מאפשר לילד להעריך את מה שיש לו כשמתגמלים את הילד בצעצוע כי זה חג, יום הולדת או כי הוא עשה מעשה בוגר, קושרים את זה לערכים שרוצים להקנות לילד, ואז גם הצעצוע כשלעצמו מקבל ערך מוסף".

כשההורים קונים ללא אבחנה ולא עומדים בלחצי ילדיהם, הם לא מפגינים סמכות ולא מציבים גבולות לילדים: "לא כל מבוגר יקנה פראדה, כי זה יקר והוא מפעיל שיקול דעת - ילד לא", היא אומרת, "לכן לא נכון להשתמש בילד ולהפוך אותו לצרכן".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''צרכנות''

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/business_channel/consumerism/ -->