בקרוב יהיה קל יותר להתנתק: קנסות היציאה בסלולר יוגבלו
ועדת הכלכלה החליטה להגביל את קנסות היציאה בסלולר ל-8% מהחשבון החודשי הממוצע של הלקוח. כחלון: "הניסיונות להפריד בין השוק הפרטי לשוק העיסקי הם אחיזת עיניים"; "בלי יכולת מעבר בין החברות לא תהיה תחרות"
על פי הצעת החוק שמקדם שר התקשורת, משה כחלון, יוגבלו קנסות היציאה למנויים המעוניינים להפסיק את החוזה בטרם הסתיימה תקופת ההתחייבות לסכום השווה ל-10% מהחשבון החודשי הממוצע של הלקוח כפול מספר חודשי ההתחייבות שנותרו לו. על פי דרישת ח"כ כרמל שאמה הוחלט בוועדת הכלכלה כי שיעור קנס היציאה המירבי יופחת מ-10% מהחשבון הממוצע ל-8%. יש לציין כי ההסדר יחול גם על לקוחות שכבר חתמו על הסכמים עם החברות - ולא רק על הסכמים חדשים.
בדיון בוועדת הכלכלה הוצגו בפני חברי הכנסת נתונים המצביעים על כך ששיעורי הרווחיות של חברות הסלולר בישראל גבוהים משיעורי הרווח במדינות רבות בעולם, פער העשוי להעיד על רמת תחרות נמוכה בישראל.
נציג אגף התקציבים באוצר, יהודה סבן, אמר כי החסמים בשוק הסלולר מונעים את כניסתם של מתחרים חדשים, למרות הרווחיות הגבוהה של החברות הפועלות בענף. סבן הציג השוואות בינלאומיות שעל פיהן שיעור ירידת התעריפים באנגליה היה כמעט כפול משיעור ירידת מחירי השיחות
שר התקשורת, משה כחלון, שנכח בדיון אמר, כי קנסות היציאה הם החסם המרכזי של התחרות בשוק העיסקי ובשוק הפרטי וציין כי "בלי יכולת מעבר בין החברות לא תהיה תחרות". היועצת המשפטית של משרד התקשורת, נגה רובינשטיין, טענה כי חברות הסלולר מטילות על לקוחות המבקשים להתנתק קנסות בלתי סבירים, ולאור מציאות זו היה צורך בהצעת החוק.
המתנגדים העיקריים לחקיקה היו חברות הסלולר: סלקום, פרטנר ופלאפון. ראש המטה וסמנכ"ל הרגולציה של סלקום, איתמר בר טוב, והיועץ המשפטי של פלאפון, יעקב דבי, ניסו לצמצם את רוע הגזירה, ולטעון שיש להגדיל את שיעור הקנס מהחשבון הממוצע - ולהחיל את החוק על המגזר הפרטי בלבד.
גם חברת מירס, המעוניינת בהגברת התחרות במגזר הפרטי, אך מבקשת למנוע תחרות במגזר העיסקי שבו מרוכזת עיקר פעילותה, התנגדה להקלות במגזר העיסקי. על כך השיב שר התקשורת כי "כל הטריקים והניסיונות להפריד בין השוק הפרטי לבין השוק העיסקי הם אחיזת עיניים". יותר מכך, כחלון אף האשים את חברות הסלולר בסבסוד צולב בין הלקוחות, באופן שבו הלקוחות הפרטיים מממנים את ההנחות ללקוחות העיסקיים.
מסלקום נמסר בתגובה כי "כחברה מובילה בשוק היא לא האמינה בעבר ואינה מאמינה גם היום בצורך לקשור את הלקוחות, שכן תמיד הייתה לנו אלטרנטיבה עם וללא התחייבות. אנחנו מקדמים בברכה את הדיון בועדת הכלכלה והחל מה-1 בינואר נציע תוכניות שמתאימות להחלטת הוועדה".