קרנות הפנסיה מבקשות להכפיל את ההשקעות בבורסה

האוצר צפוי להיענות לבקשה-וכבר מכין תוכנית שתגדיל את תקרת ההשקעה החופשית של הקרנות מ-10% ל-20%. לקרן עמיתים התברר שהתשואה הפנימית בקרנות תהיה נמוכה מהנדרש - ולכן יש להגדיל את ההשקעות ברמת סיכון גבוהה

יהודה שרוני | 25/11/2010 7:50 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
קרנות הפנסיה הוותיקות פנו לאוצר בבקשה להגדיל את השקעותיהן החופשיות במניות ובנכסים אחרים. אגף שוק ההון במשרד האוצר, בראשותו של עודד שריג, מגבש בימים אלו תוכנית לשינוי דרמטי של תקנות ההשקעה בקרנות הפנסיה הוותיקות המנוהלות על ידי חברת עמיתים.

לעסקים נודע כי במסגרת השינוי מתכוון האוצר להכפיל ל-20% את מסגרת ההשקעה החופשית המותרת בהשוואה למסגרת של 10% כיום , כאשר השינוי ייעשה בצורה הדרגתית. ההחלטה תאפשר לקרנות הוותיקות להשקיע על פי בחירתן בשוק המניות, הנדל"ן, באשראי או בכל מסגרת אחרת בעלת רמת סיכון גבוהה. ההשקעה הנוספת מסתכמת ב-16 מיליארד שקל ונועדה לשפר את התשואות.

ב-2008 יזם האוצר מהלך דומה של הגדלת מסגרת ההשקעות החופשית, אולם שינוי זה לא יצא אל הפועל בגלל אילוצים טכניים.

מסגרת ההשקעה הנוכחית מחייבת את הקרנות הוותיקות להשקיע 60% בנכסים סולידיים הכוללים אג"ח בדירוג אשראי מינימלי של A מינוס, בפיקדונות או באיגרות החוב של המדינה, ו-30% מההשקעות יכללו איגרות חוב "מיועדות" של האוצר הנושאות תשואה קבועה ומובטחת של 5.2%.

כאמור , רק 10% מכספי תיק ההשקעות מותרים כיום להשקעות חופשיות. שיעור ההשקעות באג"ח מיועדות עומד על 50%, אמור לרדת בהדרגה בתוך מספר שנים ל-30%.
להגדיל את פרופיל הסיכון

על פי ההסדר הקיים, התשואה הפנימית שלפיה אמורות הקרנות להבטיח את תשלומי הפנסיה עומדת על 4%, ובמקרים של ירידה מתמשכת בתשואה זו, קיים מנגנון איזון שיביא להפחתת הזכויות לעמיתי הקרנות. במקרה הפוך יהיה גידול בזכויות.

קרנות עמיתים הזמינו לפני למעלה משנה מחקר מחברת הייעוץ ההולנדית אורטק. על פי מחקר זה, התשואה הפנימית בשנים הקרובות תהיה נמוכה מ-4% בשל המצב בשוק האג"ח, וכדי להגיע לתשואה הנדרשת המבטיחה איזון אקטוארי, יש צורך להגדיל את התשואה באמצעות הגדלת פרופיל הסיכון דרך ההשקעות ה"חופשיות".

נציגי חברת הייעוץ ההולנדית נפגשו באחרונה עם אנשי אגף שוק ההון באוצר וחברת עמיתים והציגו מודל המכונה ALM, שקובע כיצד להקצות את מערך ההשקעות של נכסים כדי לעמוד בהתחייבויות

האקטואריות.

הריבית ארוכת הטווח על השקעות צמודות הינה כיום 2.7%. השאלה היא האם הירידה בתשואות היא פרמננטית או זמנית. הריבית ארוכת הטווח של מדינת ישראל נמצאת בירידה בין השאר בזכות המצב הכלכלי המשופר ושיפור הדירוג.

הילה בן חיים, סגנית בכירה לממונה על שוק ההון באוצר והאחראית על מסגרות ההשקעה למוסדיים, הסבירה אתמול כי בשנים הקרובות יתקשו הקרנות להגיע לתשואה של 4% ולכן בקרוב תובא הצעה להגמשת תקנות ההשקעה. בן חיים הבהירה כי בשלב זה לא הוחלט סופית מה תהיה מסגרת ההשקעות החופשיות שתותר לקרנות הפנסיה.

בחברת עמיתים, המנוהלת על ידי יעל אנדורן, אישרו כי הבקשה להגדלת החשיפה להשקעות חופשיות הוגשה על מנת לאפשר לקרנות להגיע על פני זמן לתשואה של 4%.

240 אלף פנסיונרים

היקף הנכסים של קרנות הפנסיה הוותיקות מסתכם כיום ב-160 מיליארד שקל והוא מתחלק בין 8 קרנות. בין הקרנות הגדולות בענף ניתן למנות את קרנות הפנסיה מבטחים, מקפת, קג"מ ונתיב. הקרנות הוותיקות נסגרו ב-1995 למצטרפים חדשים, והופעל עליהן הסדר חילוץ שנועד לחלץ אותן מהגירעונות האקטואריים הכבדים.

כיום הן מבטחות 160 אלף עמיתים פעילים ו-240 אלף פנסיונרים. הקרנות הוותיקות לא המתינו לרפורמה של משרד האוצר וב-3 השנים האחרונות הגדילו באמצעות עמיתים את היקף החשיפה לשוק המניות.

בין היתר, הן השקיעו מאות מיליוני שקלים באחוזים ממניות בזק, קבוצת עזריאלי, צים וחברות אחרות. לאחרונה נבחנה האפשרות לרכוש מבנק לאומי גם נתח ממניות תנובה. היקף ההשקעות "החופשיות" מסתכם כיום ב-16 מיליארד שקל.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/business_channel/capital_market/ -->