כיצד ישפיע החוק החדש להגבלת קנסות היציאה על החשבון הסלולרי שלנו?

הצעת החוק שהתקבלה בשבוע שעבר, המגבילה את קנסות היציאה של לקוחות החברות הסלולריות, לא צפויה להשפיע על מחירי השיחות ועשויה אפילו להגדיל אותן. אז מי בעצם מרוויח מההחלטות של משרד התקשורת?

הדר חורש | 28/11/2010 7:02 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הבשורות שהגיעו בשבוע שעבר מכיוון הממשלה והכנסת הכניסו את חברות הסלולר הגדולות, "פלאפון", "סלקום" ו"פרטנר", לכוננות. הצעת החוק שיזם שר התקשורת משה כחלון, להגביל את כמות הקנס המירבי של הלקוחות המבקשים להתנתק, התקבלה בוועדת הכלכלה בכנסת והחוק החדש אמור להיכנס לתוקפו עם אישור חוק ההסדרים בתחילת ינואר 2011.

ההחלטה לגבי הפחתת קנסות היציאה היא חלק מהמאמצים של המחוקקים להגביל את הכוח של החברות הגדולות ולעודד את התחרות בשוק התקשורת, כך שאפשר יהיה להכניס חברות חדשות לשוק לטובת הצרכן.

אך נראה שבחברות עצמן יודעים להתמודד עם ההגבלות שהטילו עליהן, כמו הפחתת דמי הקישוריות, ומצאו דרכים אחרות לגבות כספים מהצרכנים. התוצאה היא בלבול של הצרכנים, שאינם יודעים מה מותר ומה אסור לגבות מהם ואיך ההחלטות ישפיעו על חשבון הטלפון הסלולרי שלהם בסוף החודש.
1. איך ישתנו חייהם של לקוחות הסלולר בשנה הבאה?

על פי החוק הנמצא בהליכי אישור מתקדמים, יופחתו קנסות היציאה למי שהתחייב לתקופת התקשרות עם חברה סלולרית ומבקש להתנתק לפני הזמן. בחוק החדש נקבעה נוסחה שתאלץ את החברות להפחית את קנסות היציאה.

לפי הנוסחה החדשה, קנס היציאה המירבי למנוי שמבקש

להתנתק יהיה שמונה אחוזים מחשבון הסלולר הממוצע עד היציאה, כפול מספר החודשים שנותרו עד גמר ההתקשרות. כך לדוגמה, ללקוח שנותרו עשרה חודשים עד גמר ההתקשרות והחשבון החודשי הממוצע שלו הוא 200 שקלים, קנס היציאה שלו יעמוד על 160 שקל לכל היותר.

2. האם החוק יחול גם על מי שחתם בעבר על הסכם, או שהוא תקף רק על הסכמים חדשים?

החוק תקף לכולם, גם לגבי מי שכבר חתם על הסכם התחייבות.

3. אני מבקש לעזוב את החברה, אבל נותרו לי תשלומים רבים תמורת מכשיר הטלפון שקניתי. מה הן ההגבלות עלי?

החברה אינה יכולה לדרוש מהלקוחות להחזיר את המכשיר הסלולרי כתנאי לעזיבה, והיא גם אינה יכולה לחייב את הלקוח לשלם את יתרת החוב בתשלום אחד. גם לאחר עזיבת הרשת, הלקוח יוכל להמשיך לשלם את התשלומים שנקבעו מראש בהסכם עם החברה.

צילום: גטי אימג'ס
בהתחלה מחירי השיחות צפויים לעלות צילום: גטי אימג'ס
4. הנוסחה שנקבעה קובעת את סכום הקנס המירבי ליציאה מוקדמת. ייתכן שחברות הסלולר יגבו קנס מופחת?

ייתכן מאוד. בחברת "פרטנר" כבר הודיעו שהם לא יגבו כלל קנסות יציאה, החל מה-1 בינואר. בחברות האחרות עשויים כנראה ללכת בעקבותם, אך הם טרם התחייבו לכך. ב"סלקום" יציעו מסלולים ללא התחייבות לתקופת שירות, אך ייתכן שימשיכו שם להציע במקביל מסלולים עם תקופת התחייבות וקנסות יציאה, בהתאם לחוק החדש.

5. האם החוק החדש יוריד את מחירי השיחות והשירותים של חברות הסלולר?

כנראה שלא. ובהתחלה הוא אפילו צפוי לגרום לעליית מחירים. בעקבות הפחתת הקנסות, ייאלצו בחברות הסלולר להשקיע משאבים רבים יותר בשימור לקוחות ובטיפול בניוד לקוחות בין חברות ותוכניות. החברות ינסו לכסות את ההוצאות הנוספות באמצעות העלאת תעריפים. הן יציעו במקביל תכניות ללא התחייבות ותוכניות עם התחייבות, אך הלקוחות צפויים לגלות שהתוכניות ללא התחייבות יקרות מאלה עם ההתחייבות.

6. אם כך, מדוע יזמו בממשלה את החוק להפחתת הקנסות?

קנסות היציאה נועדו להקטין את יכולתם של לקוחות לנטוש חברה בשל מחיריה הגבוהים או שירות גרוע. חברות הסלולר משתמשות בקנסות כאמצעי לכבול את הלקוחות ובכך למנוע את התפתחות התחרות בענף. במשרד התקשורת סבורים שעם ביטול הקנסות או הפחתתם תתפתח תחרות בענף, שבסופו של דבר תביא להורדת המחירים ושיפור השירותים.

הגדלת הניידות של הלקוחות תסייע גם לתכניות העתידיות של הממשלה בשוק התקשורת. היא תוביל לכניסה של מתחרים חדשים לענף הסלולר ולהגברת התחרות בתחום. אבל אלה תהליכים ארוכי טווח, שבמקרה הטוב ישפיעו על השוק רק במחצית השנייה של השנה הבאה.

צילום: ראובן קסטרו
כחלון. המהלכים יובילו לתחרות בענף? צילום: ראובן קסטרו
7. האם הפחתת קנסות היציאה תגדיל את התחרות ואפילו תגרום לירידת מחירים?

התופעה הזו עשויה להתרחש, אבל הסבירות לכך קטנה ביותר. ענף השירותים הסלולריים נשלט על ידי "אוליגופול", שזו קבוצה קטנה של חברות ענק השומרות על רמה נמוכה מאד של תחרות ביניהן ומשתדלות ככל האפשר שלא להוריד מחירים. בכל אחת מהחברות יודעים שאם הם יחליטו על הורדת מחירים בניסיון להביא אליהם לקוחות רבים יותר, יורידו מחירים גם בחברות האחרות והתוצאה תהיה שכולם ירוויחו. כך מצליחות החברות לשמור על רמת מחירים גבוהה ולהימנע מתחרות אמיתית בשוק.

8. מנהלי חברות הסלולר טוענים שהם מתחרים ביניהם ומציגים נתונים שמחירי השיחות יורדים, במונחים של דקות.

התחרות בין חברות הסלולר קיימת, אבל היא חלשה מאוד והלקוחות כמעט שאינם מרגישים בה. מחירי דקות השיחה יורדים אמנם, מפני שכל לקוח העומד בפני בחירה בודק איזו חברה מוכנה להציע לו את המחיר הנמוך ביותר לדקת שיחה. אבל החברות למדו למצוא תחליפים לירידה במחיר הדקה, באמצעות תשלומים אחרים שהן גובות. אלו הם לדוגמה דמי מנוי קבועים ותשלומים עבור חבילות גלישה באינטרנט הסלולרי, גם למנויים שכלל אינם גולשים.

רבים מאיתנו מגלים בסוף החודש חשבון טלפון סלולרי גבוה בהרבה מכפי שדמיינו בעת חתימה על עסקה עם החברה. חלק מההסבר להתנפחות החשבון נעוץ באותן "אקסטרות" קטנות וסעיפי הסכם שלא טרחנו לקרוא.

9. שר התקשורת הודיע שהוא מתכוון להפחית את דמי הקישוריות. איך זה יחסוך לנו כסף?

"דמי הקישוריות" הוא המחיר שגובה חברה סלולרית כדי לחבר מנוי שלה לשיחת טלפון המגיעה מרשת אחרת. משרד התקשורת מתכוון להפחית את דמי הקשוריות ב-70 אחוז החל מה-1 בינואר. חברות הסלולר עתרו לבג"צ נגד ההחלטה, ולכן עשויה התכנית להשתנות. בינתיים, הכוונה להפחית את דמי הקשוריות דווקא פגעה בלקוחות. החברות העלו את המחירים על שיחות יוצאות כדי לפצות את עצמן על האובדן הצפוי של הכנסות משיחות נכנסות, וייתכן שהמחירים יוסיפו לעלות.

מרבית מנויי הסלולר אינם מחוייבים בדמי קישוריות, ולכן הם לא ירוויחו דבר מההפחתה. מי שייהנה מההפחתה הם מנויים הנוהגים להתקשר מטלפון נייח לטלפון סלולרי. חשבונות הטלפון שלהם ירדו בעשרות אחוזים. גם במקרה הזה בטוחים במשרד התקשורת שהפחתת דמי הקישוריות תסייע לכניסתם של מפעילים חדשים לענף הסלולר, תגביר את התחרות ובסופו של דבר תביא רווחה גם ללקוחות.

SXC
מי שייהנה מהפחתת דמי הקישוריות הם מנויי הטלפון הנייח SXC
10. איזו חלופה יש למי שאינו מעוניין להתחבר לאחת מהחברות הקיימות?

האפשרויות הקיימות היום מוגבלות למדי. החברה הסלולרית הנוספת היחידה מלבד "פרטנר", "סלקום" ו"פלאפון" היא "מירס". אולם היא סובלת ממערכות מיושנות, ממבחר מוגבל של מכשירים ומהיקף שירותים מצומצם. ב"מירס" מתכוונים לשדרג בקרוב את המערכות ולהציע שירותים דומים לאלה המוצעים היום על ידי החברות הגדולות. אבל תהליך השידרוג יארך שנה לפחות.

בחלק מהטלפונים הסלולריים ניתן להתקין תוכנות לדיבור באינטרנט. התוכנות, מסוג "סקייפ" ואחרות, מאפשרות לדבר מכל נקודה שבה יש רשת אלחוטית (WiFi) ללא צורך ברשת סלולרית. זוהי סוג של תקשורת ניידת אבל מטבע הדברים היא מוגבלת מאוד.

בנוסף, 13 יזמים פנו עד כה למשרד התקשורת בבקשה להקים חברות סלולריות "וירטואליות", המספקות שירותים תוך שימוש במערכות של חברות הסלולר הקיימות. חלק מהחברות האלה עשויות להתחיל לפעול כבר במהלך השנה הבאה ולהכניס תחרות נוספת, לפחות בחלק מהשוק.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''צרכנות''

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/business_channel/consumerism/ -->