"אדם עומד מול המשאבה - ורואה את כספו נשאב"
המחאה הציבורית נגד העלאת מחירי הדלק גואה: קבוצות נפתחות בפייסבוק, קריאות עולות לחרם צרכנים ואפילו לבעלי הדלקנים יש מה להגיד. אבל החדשות הרעות הן שמחירי הדלק יוסיפו לעלות
את המחאה הציבורית ניתן למצוא, פרט לרחובות, גם ברחבי הפייסבוק, שם ישנן למעלה מ-70 קבוצות שונות, המונות בין מספר חברים בודדים לאלפים, שתוקפות בדרכים שונות ומשונות את העלאת מחירי הדלק. הקבוצה הגדולה ביותר הינה "לעצור את מחירי הדלק!", המגובה באתר אינטרנט בשם NoMore.co.il ומסייעת בארגון הפגנות, מחאות וחלוקת עלונים כנגד ההעלאה.
העלונים, שניתנים להורדה באתר, מכריזים כי "האוצר החליט שהנהג הישראלי הוא פרה חולבת" - דימוי שחוזר על עצמו גם בקבוצות אחרות, כדוגמת "נהגים, לא נמאס לכם שחולבים אותנו כמו פרות בעליית מחירי הדלק?", בקבוצת "עוצרים את מחירי הדלק" מתמקדים בפעילות אינטרנטית ומפנים לעצומה נגד עליית המחירים.
בצד השני של הסקאלה, עם מספר זעום של 9 חברים, ניצבת קבוצה תחת השם "גם לי יש דלקן - ואני בעד העלאת מחירי הדלק". הקבוצה הוקמה עם קריצה, וסווגה תחת הקטגוריה "בדיחות פנימיות", אך זכתה לקטרוגים מגולשים שלא חסכו מהם מילות נאצה, ואף מגולשים שטרחו להסביר להם כי ההעלאה צפויה להתגלגל גם אליהם.

אתמול, כפי שפורסם ב-nrg מעריב, קרא זאב גראוור, ממנהיגי המאבק בהתייקרות הדלק, להכריז על חרם צרכנים היום ולא להיכנס לתחנות הדלק ולתדלק. זאת, למרות שלקראת העלאת המחיר בחצות הקפידו רוב הנהגים לתדלק עוד אתמול. בראיון לגלי צה"ל אמר גראוור: "אנו קוראים לכל הציבור לא להיכנס לתחנות הדלק, ולא לתדלק את רכבם, כמחאה על העלייה הנוספת במחירי הדלק שתיערך הלילה בחצות. אנו פונים לראש הממשלה ולשר האוצר - הורידו את המס על הדלק לרמה שפויה, וצמצמו את הרווח של חברות הדלק".
"היו גזירות קשות מאלה", מנסה יו"ר ועדת הכלכלה, כרמל שאמה-הכהן, להרגיע. אך לדבריו, "למאבק יש גם ממד סימבולי. בן אדם עומד מול המשאבה, והוא רואה כיצד כספו נשאב. בנוסף לכך, בעולם גלובלי, אזרחי ישראל מודעים יותר ויותר למחירי הדלקים בישראל, הגבוהים בצורה משמעותית מאלו הנהוגים בעולם".
"אנחנו משקיעים מיליארדים בבניית כבישים, ומעלים את מחיר הדלק - ובכך גורמים לזה שאנשים לא ישתמשו בהם", מצר שאמה-הכהן. "יד ימין מנסה לקרב את הפריפריה למרכז, ויד שמאל מעלה את המחיר הכלכלי של נסיעה ברכב - והופכת את הנסיעה ברכב לפעילות השמורה לעשירים בלבד".
הטענה
לדבריו, "שר האוצר חייב להתעשת - ומהר - וזאת כיוון שמדובר פה בצריבת תפיסה של מיאוס בציבור. בסופו של דבר, גם אם אנשים לא ייצאו לרחובות, הם יבואו בחשבון עם תנועת הליכוד בקלפי".
שאמה-הכהן מוסיף עוד כי שטייניץ לא משנה את דעתו משום שיש לו נטייה "להינעל על דברים ולרחף מעל הלחצים. לפעמים זה עובד לטובה, כמו במקרה של ששינסקי, במקרה הזה התכונה הזאת גורמת לכך שהוא פשוט מנותק מהציבור".
לדבריו, "במקרה הזה, במידה שראש הממשלה ושר האוצר לא יתעשתו, אנו צפויים לראות מקרה נדיר של התערבות פרלמנטרית, בו תצליח למעשה הכנסת לכפות מדיניות פיסקלית נגד עמדת הממשלה - מה שכמובן יחליש את כוחה הפוליטי של הממשלה".

אך שאמה-הכהן אינו חבר הליכוד היחיד שיוצא נגד הגזירות. חברת הכנסת מירי רגב, הציעה שינוי פרוצדורלי, לפיו יתהפך תהליך האישור - כך שוועדת הכספים תצטרך לאשר שינוי במחיר הבלו לפני שר האוצר. זאת, בניגוד למצב כיום, שבו שר האוצר חותם על העלאה - ומעמיד, לטענת רגב, עובדה מוגמרת בפני המחוקקים.
"המיסוי של הדלק יוצר קונצנזוס רחב, המחבר בין השכבות החלשות ושכבות הביניים", מסבירה רגב. "אנשים אומרים לעצמם - הנה אנחנו, שהולכים למילואים, לא יכולים לגמור את החודש, שהרי העלאת מחיר הדלק פירושה גם עלייה רוחבית במחירי הסולר, החימום, ההסעות, המוניות ושירותים ומוצרים נוספים, שנצרכים על ידי כלל הציבור. זה עשוי להוביל גם לאינפלציה", היא מזהירה.
הפתרון, סבורה רגב, הינו ביטול ההורדה במס ההכנסה, המסייעת לטענתה לשכבה דקה של ציבור עשיר יחסית על חשבון הציבור הרחב. "הורדת מס ההכנסה לעשירים, שמרוויחים 40-30 אלף שקל בחודש, מיותרת. לא יכול להיות מצב שבו אתה מוריד את מס ההכנסה שלהם - בזמן שאתה מעלה את יוקר המחיה של כולם".
גם לה אין בעיה לתקוף את קודקודי הממשלה: "בארץ ישנם משברים ומחאות, ואילו שר האוצר נמצא לו כעת במיאמי. אני מסתכלת ומצפה לצעדיו של ראש הממשלה - הוא המחליט, ובסופו של דבר לא תהיה לו ברירה והוא ייאלץ להתערב".
חבר הכנסת משה גפני, יו"ר ועדת הכספים, סבור גם הוא כי העליות האחרונות במחירי הדלק, המים ומוצרי הצריכה הבסיסיים, עלו מעבר לכל פרופורציה - ופוגעות בצורה ישירה וקשה באזרחים. "תמכתי בהעלאת מחירי הדלק, כיוון שהמדינה צריכה להתקיים ויש לשמור על היציבות הפיסקלית, אך עם זאת יש לשקול את האלטרנטיבות העומדות לפנינו".
לדבריו, "נראה שהעלאת מחירי הדלק היא האופציה הפחות טובה" וכי "הקולות שעולים לאחרונה מהציבור, מצביעים על כך שישנה התפוצצות חברתית - ועל הממשלה להתעשת לפני שהיא תהפוך להתקוממות".
אתמול נזכיר, הציעה סיעת קדימה הצעת אי אמון בממשלה בעקבות העלאת מחירי הדלק, אך מליאת הכנסת דחתה אותה ברוב של 56 מתנגדים מול 39 תומכים. ח"כ אריה ביבי, שהציג את הצעת האי אמון בשם סיעתו, הזכיר לממשלה את המהומות במצרים ואמר: "היום אנחנו רואים את ההיסטוריה בהתהוותה, כאשר עמים מסביבנו יוצאים נגד רודנים, משום שמחירי המזון והמוצרים הבסיסיים האמירו". ביבי תקף את הממשלה: "יש כאן התנשאות, יש כאן רוע לב, יש כאן אי הבנה עמוקה של צרכי היסוד, ניתוק וריחוק מהעם של השלטון הזה".

במקביל נודע כי בינואר 2012 אנחנו צפויים לעוד התייקרות דרמטית במחירי הדלק, זאת עקב עליית הבלו, שהוא מס נקוב בשקלים במחיר הבנזין, ב-20% נוספים. היום מגיע הבלו ל-2.7 שקלים מתוך מחיר ליטר בנזין ועם מע"מ הוא מגיע לכ-3.2 שקלים. כך שבעוד כשנה נשלם תוספת של 60 אגורות למחיר הבנזין, בגלל התייקרות הבלו.
ההתייקרות האחרונה נקבעה טרם המהומות במצרים, שהעלו בימים האחרונים את מחירי הנפט העולמי לכ-90 דולר לחבית נפט - ולפי הערכות צפויים להמשיך לעלות עוד יותר. ההערכה בקרב חברות הדלק היא שמחירי הבנזין ימשיכו לעלות גם בחודשים הקרובים, וכי המחיר של 8 שקלים לליטר - לא רחוק מהמציאות.
מחיר הנפט העולמי מהווה קרוב לשליש בחישוב מחיר הדלק, ומכיוון שהוא נקוב בדולרים, הרי שהתייקרות הדולר מול השקל בעת האחרונה מעלה את מחיר הדלק עוד יותר. יתרה מזו, אם ההתפתחויות בשער הדולר ובמצרים היו מתרחשות כמה ימים קודם לכן, ההתייקרות האחרונה של מחיר הבנזין היתה דרמטית הרבה יותר, והיינו אף מגיעים לכ-7.50 שקלים לליטר.