רשת ביטחון: שיטת הנטוורקינג כמנוף לעסקים קטנים ובינוניים
נטוורקינג היא שיטת שיווק מפה לאוזן המתאימה לעסקים קטנים ובינוניים; כיצד תשתתפו בה? אילו אפשרויות היא מציעה? ואיך תצליחו לגייס בעזרתה לקוחות?
בעוד שחברות גדולות יכולות להשקיע סכומים נכבדים בפרסום בתקשורת המשודרת ובשלטי חוצות, עצמאיים ועסקים קטנים צריכים למצוא אמצעים זולים ויצירתיים יותר לשיווק עצמי. אפשרויות לפרסום בעלות נמוכה יחסית כוללות שיווק באמצעות האינטרנט והרשתות החברתיות, חלוקת פליירים וכדומה.
נוסף לאלו, התפתחה בארץ בעשור האחרון שיטת שיווק נוספת הנקראת "נטוורקינג", או בעברית - רישות עסקי. "נטוורקינג" היא גישה שיווקית המתבססת על שיווק מפה לאוזן, אשר לרוב נעשה במסגרת מפגשים חברתיים בין אנשי עסקים. מטרת השיטה ליצור לכל בעל עסק רשת של "אנשי שיווק" המקדמים יחד את עסקיו ואת עסקיהם.
לכל אחד מאיתנו יש עשרות מכרים במעגל היכרות ראשון (משפחה וחברים) ועוד מאות במעגלים שניים ושלישיים (שכנים, עבודה ומכרים שונים). הרעיון הבסיסי בנטוורקינג הוא שכל אחד מהחברים ברשת השיווק מפיץ את שירותיהם של שאר החברים באותה הרשת למעגלי ההיכרות שלו. כיוון שלא נרצה להמליץ למכרינו על בעלי מקצוע שלא מספקים שירות טוב, הרישות העסקי מתבסס על קשרים של אמון בין חברי הרשת ועל עיקרון ה"נותן - מקבל": אם אעזור לאחרים, הם יעזרו לי.
מפגש הנטוורקינג יכול להיערך במסגרות שונות של ארגונים וקבוצות. יש מסגרות קבועות שבהן החברים נפגשים אחת לשבוע או שבועיים למפגש קבוצתי, יש מפגשים חודשיים ומפגשים חד פעמיים ואף כאלו המתבצעים ברשת. כנרת אייזנברג, יועצת עסקית ויוזמת מפגשי נטוורקינג, מסבירה:
בתקופות של עומס בעבודה קיימת נטייה להזניח את שיווק העסק, מה שיוצר תקופות של גאות ושפל בפעילות העסקית. שיטת הנטוורקינג, בדגש על חברות בארגון נטוורקינג, מספקת לבעל העסק מסגרת שיווקית המסייעת לו להמשיך לשווק גם בתקופות אלו. אייזנברג מסבירה כי "השיווק חייב להיות חלק אינטגרלי מלוח הזמנים והמטלות השבועיות של בעל העסק. ניתן לצמצם מעט את השעות בתקופות עמוסות, אך אסור להזניח את הנושא לחלוטין".
לכל ארגון יש דרך מפגש משלו, אך התכנסות נטוורקינג טיפוסית כוללת בדרך כלל היכרות והסתובבות ("מינגלינג"), הצגה עצמית של המשתתפים (כ-90-60 שניות למשתתף) והדרכה בנושא עסקי. כשנכנסים למפגש נטוורקינג, מומלץ לבוא מוכנים עם כרטיסי ביקור ולהתכונן להצגה עצמית קצרה, תמציתית ומשכנעת. חשוב לזכור שבעוד שהמטרה הסופית של כל אחד מהמשתתפים במפגש היא לקדם את עסקיו, הדרך לעשות זאת היא דווקא על ידי קידום עסקיהם של אחרים, יצירת קשרים, בניית אמון ומערכות יחסים.
בעוד שכל אחד מהמשתתפים במפגש יכול להיות לקוח פוטנציאלי, ההצלחה אמיתית היא ביצירת קשר שיניב לבעל העסק מספר רב של לקוחות. לדוגמה, עבור צלם חתונות כל אחד מהנוכחים בקבוצה יכול להניב לקוח פוטנציאלי מחוג מכריו, אך עבור אותו צלם - שיתוף פעולה עם מעצבת שמלות כלה יכול להביא לשניהם מספר רב יותר של לקוחות. אייזנברג מוסיפה: "כדי להרחיב את מעגל הקשרים העסקי מומלץ ליצור קשר עם האנשים שפגשתם גם לאחר המפגש. ניתן לעשות זאת במגוון דרכים, הן באמצעות המייל או הרשתות החברתיות והן באמצעות מפגש אישי או שיחה טלפונית".