מוכנים לעליית מחירים נוספת? הדלק יתייקר שוב
בכיר בענף האנרגיה ל"עסקים": מחיר הבנזין יעלה ב-5% נוספים בחודש הבא. שר האוצר לשעבר סילבן שלום: "העלאות מסי הדלק פוגעות בשכבות הביניים ובפריפריה". הלחצים על נתניהו ושטייניץ מתחזקים - אך באוצר מסרבים לוותר: "כדי לבטל את המס נצטרך לבטל רפורמות חשובות"
בינתיים גובר הלחץ המופעל על ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ועל שר האוצר, יובל שטייניץ, במטרה להוריד או לבטל את המס על הדלק. כעת מצטרף גם שר האוצר לשעבר והמשנה לראש הממשלה, סילבן שלום, לקולות המתנגדים: "ההעלאות האחרונות של מסי הדלק פוגעות שלא לצורך בשכבות הביניים ובתושבי הפריפריה", אמר אתמול שלום בשיחות סגורות.
לעסקים נודע כי שלום הביע את כעסו ואת חוסר שביעות רצונו מהחלטות הממשלה, ולדבריו, ההחלטות הבעייתיות התקבלו דווקא כשיש עודף בתקציב המדינה, וניתן היה להוציא לפועל את ההחלטות בדרך אחרת. שלום מגבש כעת הצעה חלופית, אשר עשויה לפתור את בעיית המס על הדלק.
עד כה הוצעו 3 הצעות חוק שמטרתן לסכל את העלאת המס או העלאות מס עתידיות, בנוסף לקמפיין שבו פצחה מפלגת האופוזיציה כדי לבטל את העלאת המס, ולצד עשרות קבוצות שנפתחו בפייסבוק.
"הלחץ בשטח גבוה מאוד", אומר ח"כ דני דנון (ליכוד). "חברי כנסת ושרי התנועה מותקפים בכל האירועים של התנועה על רקע העלאת מחירי הדלק. זה מזכיר את התקופה של נתניהו כשר האוצר, אשר בסופה הליכוד נותר עם 12 מנדטים".
דנון השיג 250 מתוך 500 החתימות הנדרשות לצורך כינוס מרכז הליכוד. "אני מאמין כי ראש הממשלה יתערב בסופו של דבר. כבר היום, בניגוד לשטייניץ, הוא אומר שצריך לחשוב על זה". במקביל , יו"ר ועדת הכלכלה חבר הכנסת כרמל שאמה-הכהן הציג הצעת חוק אשר תבטל את המס במידה שמחיר ליטר דלק יעלה מעל 7 שקלים, וגם חברי הכנסת מירי רגב ואופיר אקוניס מביעים התנגדות.
עם זאת, באוצר מסרבים בתוקף להורדה במס וסבורים שכל עוד לא יימצא מקור הכנסות חלופי, לא ניתן לוותר על הכנסה נוספת של כמיליארד שקל בתקציב השנה הנוכחית ומיליארד שקל נוספים בתקציב 2012.
גורמים באוצר מציינים כי מחיר הנפט, שעלה בשנה האחרונה מ-37 ל-100 דולר , אחראי לרוב העלייה - וזהו מרכיב שממנו בוחרים משום מה להתעלם כשמצביעים על מחירי הדלק המאמירים. הנחה נוספת שהם מבקשים להפריך היא כי ניתן להחליף את העלאת הבלו בהורדה של מס החברות ומס ההכנסה: "כדי לבטל את המס יהיה צורך לבטל רפורמות חשובות כמו פריסת מס ההכנסה השלילי בכל הארץ והרפורמה בהשכלה הגבוהה", אומר הגורם, שמודה כי הלחץ כבד.

אך כעת נראה שהדלק לא יהיה היחיד שיתייקר: בהתאחדות התעשיינים מעריכים כי העלאת מס הבלו על הפחם תייקר את תעריף החשמל ב-2% בכל אחת מהשנתיים הקרובות ובסך-הכל ב-4% עד סוף 2012. מדובר במס שמשולם למדינה, כך שחברת החשמל לא תיהנה מהכנסות נוספות במקרה זה.
כ-55% מייצור החשמל נעשים כיום באמצעות פחם. המס על פחם עלה בתחילת ינואר 2011 ב-34 שקל לכל טון פחם ויתייקר שוב ב-34 שקל לטון פחם ב-2012. חברת החשמל צורכת כ-12.3 מיליון טון פחם - כלומר, האוצר ייהנה מתוספת הכנסות של 420 מיליון שקל בשנה במהלך השנתיים הקרובות, הודות להעלאת הבלו על הפחם.
יש לציין כי ברשות החשמל הקפיאו הוזלה מתוכננת של 5% במחיר החשמל בתחילת השנה, כדי למנוע תנודות מהירות בתעריף.
חוץ
המגזר העסקי וארגוני הצרכנים, כמו גם גורמים ברשות החשמל, מתנגדים לבקשת חברת החשמל. ההערכה היא שרשות החשמל תקבל חלקית את ההצעה, תשלח את חברת החשמל לגיוסים ותאלץ את הממשלה להוציא כסף מכיסה. בשבוע הבא ייערכו השימועים לצרכני החשמל העסקיים והפרטיים, וההערכה היא שרשות החשמל תגבש את החלטתה הסופית בנושא תוך חודש.

בתוך כך, בהתאחדות התעשיינים ביצעו מחקר כלכלי ולפיו ההתייקרות הנוספת של הדלקים תגרור תוספת כבדה של עלות לתעשייה בישראל: רמת המחירים בפברואר תהיה גבוהה בכ-12% לעומת פברואר 2010, ומדובר בעלות נוספת של כ-330 מיליון שקל בשנה לתעשייה, לא כולל חשמל. בין היתר, צפויה עלייה של כ-5% במחירי מוצרי מזון, מוצרים ואריזות בענף הפלסטיק וכן מוצרים ורכיבים בענף המתכת.
מהתאחדות התעשיינים נמסר כי ההוצאה ההולכת וגדלה על אנרגיה שוחקת את כושר התחרות של התעשייה הישראלית לעומת המתחרים בחו"ל, שרבים מהם עושים שימוש בגז טבעי. מדובר בתשומת אנרגיה זולה במידה משמעותית, הזמינה כיום במפעלים בודדים בלבד בישראל (מפעלי ים המלח, נשר, נייר חדרה ובית הזיקוק אשדוד).
התעשייה תצטרך לספוג עלות זו, אך חלקה יגולגל בסופו של דבר גם אל כיסם של הצרכנים. הדבר יורגש בעיקר בהתייקרות של מוצרים בענפים עתירי אנרגיה, שבהם ההוצאות על אנרגיה עשויות להוות עד כ-13% מסל ההוצאות של המפעל.
העלייה במחיר הנפט, שמושפעת רבות מהמתיחות במצרים, היא אחת הסיבות לעליות המחירים הצפויות. החששות שמא תופרע תנועת מכליות הנפט בתעלת סואץ גוברים - והנפט שמגיע מהים הצפוני נסחר אתמול בשוק הנפט בלונדון בכ-100 דולר לחבית.
במהלך המסחר אתמול נרשמה ירידה קלה במחיר הנפט, ומחירו בשוק הנפט בניו-יורק ירד ב-61 סנט ל-91.57 דולר לחבית. הירידה נבעה מנטייתם של הסוחרים לממש את הרווחים לאחר העליות. עם זאת, אנליסטים מעריכים כי בימים הקרובים יהיו תנודות במחירי הנפט, בהתאם לאירועים במזרח התיכון בכלל ובמצרים וסעודיה בפרט.