היכונו ליום הזעם של מעמד הביניים
יום לאחר ההודעה על שיתוף פעולה בין ברוש, עיני ובוחבוט במלחמה בהתייקרות המחירים, השלישייה מצחצחת חרבות. עיני לעסקים: "לא נתפשר על אף אחד מהנושאים, איזו הצדקה יש להעלאת המחירים?". "שטייניץ ונתניהו ריסקו את המעמד הבינוני - אנו קוראים לתושבים לצאת לרחובות"
נזכיר כי עיני, יחד עם נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש עם ויו"ר מרכז השלטון המקומי שלמה בוחבוט, הודיעו אמש על הקמת "מטה המאבק במדיניות הכלכלית", שיתאם בין הארגונים השונים המנסים לבלום את גל ההתייקרויות שנגרם, בין היתר, כתוצאה מהעלאת נטל המס.
"המדיניות הכלכלית של שטייניץ ונתניהו ריסקה את המעמד הבינוני במדינה. הוא לא קיים יותר", תקף בוחבוט. "אנחנו שוקלים לקרוא לתושבים ליום זעם, שבו יפסיקו כולם לכמה שעות את העבודה ואת התנועה וייצאו להפגין נגד הממשלה", אמר והוסיף כי "המצב הזה אינו יכול להימשך יותר".
לאור העלאת המסים נודע אמש כי עודף תקציבי עצום, העומד על 4.7 מיליארד שקל, נרשם בקופת המדינה בחודש ינואר - ואף כי נוצר עודף של מיליארד שקל מעל ליעד המקורי בהכנסות ממסים. "איך שר האוצר טוען שאין לו כסף במקום מס הבלו על הדלקים? הרי יש עודף של 12 מיליארד שקל מגביית מסים משנה שעברה", תוקף ברוש.
"אני לא צריך לתת לשר האוצר פתרונות לתקציב, גם עופר עיני לא. אם שר האוצר לא יודע לבנות תקציב בלי להעלות מסים - אז שיגיד את זה לראש הממשלה, ושראש הממשלה יקבע כיצד לבנות את התקציב", הוסיף.

אמש נפגשו צוותים מקצועיים מ-3 הארגונים ובחנו את אפשרויות הפעולה במסגרת המחאה נגד עליות המחירים במשק. על הכוונת בשלב הראשון כמובן שר האוצר שטייניץ, ובשלב מאוחר יותר יכוונו צעדי המחאה גם נגד ראש הממשלה. בשלב זה מתמקד עיני בצעדי המחאה הארגוניים, והוא אף מתכוון להכריז על סכסוך עבודה, שעלול להוביל לשביתה כללית במשק, כבר בסוף השבוע.
עיני דוחה את הטענות באופן הממנף את הכוח הרב של ההסתדרות לקראת אפשרות שיתמודד בקרוב על מקום מרכזי במפלגת העבודה: "אני לא הולך לפוליטיקה, לא למפלגת העבודה ולא לאף אחת מהמפלגות האחרות. זה מאבק חברתי", הבהיר.
לדבריו, חרף דברי הממשלה על העלאות המחירים שנגרמות בשל עליית מחירי חומרי הגלם, הממשלה גובה מיליארדים
גם ברוש מזכיר את 12 מיליארד השקלים בקופת המדינה: "מה הם עושים בתוספת העצומה הזו? מורידים מס הכנסה ומס חברות. מי הן החברות העיקריות הנהנות מההפחתה? החברות הגדולות והעשירות, לא העצמאים הקטנים ואלה הנתונים בקשיים. אז אם האוצר צריך את הכסף - שידחה את הרפורמה בשנתיים".
לדבריו, השכירים לא נהנים מהעלאת הנטו, שכן נותנים להם מצד אחד - ולוקחים להם מהצד השני. "מחירי המים כמעט הוכפלו. איזו הצדקה יש לזה? פתאום המדינה התחילה לגבות מע"מ על המים. מה זה, מים זה ויסקי שצריכים לגבות עליו כסף? כמו שיש פטור ממע"מ על פירות וירקות, צריך לקבוע שלא יהיה מע"מ על המים. זה מוצר חיוני שצריך לספק במחיר נמוך ככל האפשר".
עיני מזהיר כי השלושה "לא יוותרו על דרישותיהם באף אחד מהתחומים". לדבריו, "שורת ההחלטות של האוצר הביאה אותי למסקנה שהגיע הזמן לשים להתנהגות הזו סוף. נצרף אלינו ארגונים נוספים ונצא למאבק. אני מקווה שראש הממשלה יבין את המצב ויפעל - כדי שלא נצטרך לצאת לשביתה כללית".
בסביבתם של עיני, ברוש ובוחבוט נשמעו אתמול מרוצים מאוד מהאפקט שיצרה הודעתם על החבירה המשותפת, שמטרתה המוצהרת היא מאבק ציבורי וארגוני בעליות מחירי המים, הדלק, הלחם ומוצרי יסוד נוספים.
ברוש תוקף וטוען כי שטייניץ "טועה ומטעה" את הציבור באמירותיו שהבלו - המס המושת על הבנזין והסולר בישראל - הוא מהנמוכים בעולם. מבדיקה שנערכה באגף הכלכלה של התאחדות התעשיינים, ופורסמה אתמול ב-nrg מעריב, עולה תמונה קודרת בנוגע לגובה המיסוי על סוגי הדלק השונים. עוד עולה כי הבלו בישראל על הדלקים השונים הוא מבין הגבוהים בעולם.
על פי בדיקת התעשיינים, בבלו על הסולר ישראל נמצאת במקום השלישי בגובה המיסוי, כשרק טורקיה ובריטניה מעליה עם בלו בגובה 0.54 יורו לליטר. בבלו על הבנזין נמצאת ישראל שביעית בגובה המיסוי - עם בלו בגובה 0.60 יורו לליטר.
נושא נוסף שמעסיק את ברוש, עיני ובוחבוט הוא התייקרות מחירי המים. בוחבוט נשא בשנתיים האחרונות את דגל מאבק זה, לאחר שמחירי המים הועלו ביוזמת הממשלה. לטענת משרד האוצר הועלו מחירי המים בכ-37% בלבד, בעוד לטענת הרשויות המקומיות הוכפל המחיר בפועל.
המאבק שהוביל בוחבוט במחיר המים עורר תמיכה רחבה בציבור. התעשיינים, שרבים מהם משתמשים במים כתשומת ייצור חשובה, הצטרפו גם הם למאבק. לפני כחודש הכריז מרכז השלטון המקומי על שביתה, בדרישה להפחית את מחירי המים ולהגדיל את מענקי האיזון. בניסיון למנוע את השביתה ברשויות נענה משרד האוצר לחלק מהדרישות הכספיות, וראש הממשלה מינה ועדה שתדון עם מרכז השלטון על מחירי המים.
אולם הדיון התפוצץ תוך זמן קצר: הממונה על התקציבים אודי ניסן, שמולעמוד בראש הוועדה, הודיע בפתח הדיון כי הפחתת מחיר המים אינה עומדת לדיון. "אודי ניסן הוא ראש הממשלה בפועל של מדינת ישראל. סיכמנו עם ראש הממשלה לדון במחירים אבל ניסן החליט שלא מדברים על זה", אומר בוחבוט.
במהלך היום התקבלו שיחות טלפון רבות במטה ההסתדרות, מאזרחים שהביעו את תמיכתם במהלך החברתי וביקשו להצטרף למאמץ המשותף. חלק מהפניות הגיעו ממארגני המחאה האזרחית נגד העלייה במחירי הדלק, שאף הציעו לעיני לקחת חלק בהפגנה המתוכננת ליום חמישי הקרוב.
עם זאת, בשלב זה החליטו בהסתדרות להתמקד במישור הארגוני, כלומר בהכנות לקראת הכרזה על סכסוך עבודה במשק, ובמקביל לגבש סדרת פעולות מחאה בעלות אופי חברתי-ציבורי. "הציבור מבין מצוין שגם אם מהלך של העלאת שכר המינימום יתבצע - זה לא יעזור להם, אם המחירים ימשיכו לעלות בקצב הזה", אמרו אתמול גורמים בהסתדרות. "כמו שעיני אמר אתמול, יש רגע שבו אתה חייב להגיד 'די, עד כאן!', כי בסופו של דבר אנחנו אמנם הארגון של העובדים - אבל באותה מידה אנחנו רואים בעצמנו שליחי ציבור, שחייבים להרים את הכפפה הזו".
לדברי אותם גורמים, "המאבק התחיל בעם. ראשי ערים מספרים שאנשים שמעולם לא ביקשו מהם דבר מתחננים היום לעזרה בגלל המצב הזה. ומאחר שהצעקה הציבורית זועקת לשמיים - אנחנו אפילו מחויבים לבוא ולהוביל את המאבק הזה".
בהסתדרות הדגישו אתמול את העובדה כי לצד העיסוק בזכויות העובדים, גם בעבר הוביל עיני לשורה של הישגים עבור ציבור גדול שאינו קשור בהכרח להסתדרות. "הסכם הפנסיה שחל על כולם או הסכם להעלאת שכר המינימום - הם מהלכים שהציבור הרחב נהנה מהם ולא רק חברי הסתדרות", אמרו אתמול.
עד כה לא הציגו באופן רשמי עיני, ברוש ובוחבוט את הצעתם לפתרון שיביא להרגעת המחירים במשק -אולם בין היתר החלו לבחון הצעות כגון דיפרנציאציה על תשלומי המים עבור אוכלוסיות שונות כגון ציבור העניים או אזרחים ותיקים.