החקלאים תוקפים: "די לפופוליזם - יבוא לא יוריד את מחיר הקוטג'"
יוצאים נגד החלטת ראש הממשלה לבחון יבוא של מוצרי חלב, וקוראים להחזיר את הפיקוח על המחירים; "פתיחת היבוא היא ניסיון עלוב לתקן את הטעויות של האוצר; מי שמשתולל צריך להחזיר אותו לפיקוח"
ראשון הדוברים בכנס היה ח"כ לשעבר והיום מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, אבשלום (אבו) וילן, שתקף את ראש הממשלה שהודיע אתמול כי יבחן לפתוח את השוק ליבוא. "ב-48 השעות האחרונות נכנסו למגננה, אבל אני מאמין שגם נצא מזה. ענף החלב הוא הטוב שבענפי החקלאות הישראלית. אני רואה פה אנשים שעובדים מבוקר עד לילה - 356 ימים בשנה - כי צריך לחלוב גם ביום כיפור. המחיר שהציבור מקבל הוא מחיר מטרה והוא כפוף לנוסחה ממשלתית בדיוק כמו מחיר הדלק".
"כאשר בא ראש ממשלה בישראל ואומר 'אני אפתח את היבוא' – אין לו שום אפשרות כזאת. אף אחד לא ייבא קוטג' לישראל כי זה לא כלכלי. בכל מדינה בעולם, 94% מתוצרת החלב מיוצרת בייצור פנימי. יש גבול לפופוליזם. הוא (נתניהו) יוריד את מחיר הקוטג'.. הוא יפגע ביצרני החלב ויקל על מחלבות לייבא אבקת חלב, אבל הוא לא יוריד את המחיר".
לדברי וילן, "המרכיב של המחלבות במחיר הקוטג' עלה מ-11% ל-19%, בעוד שהמרכיב של היצרנים נשאר זהה בהתאם לנוסחה. לכן במקום לזרוק סיסמאות ולחפש כותרות כדי להתחנף לציבור, צריך לומר את האמת - ההשתוללות של המחירים התחילה אחרי שהמוצרים יצאו מפיקוח. מי שמשתולל צריך להחזיר אותו לפיקוח. זה מאוד פשוט".
"יש פה כרגע ניסיון ציני לגלגל את הכדור הזה עלינו. לא יקום ולא יהיה. גם שר התמ"ת וגם שרת החקלאות אומרים 'בואו נחזיר לפיקוח, מי צריך יבוא'", אמר וילן שקרא לציבור החקלאים להתארגן: "זהו ציבור של אנשים שמרוויח את לחמו ביושר - אף אחד לא עשה בוננזה מהרפת. אסור לנו לתת שציבור היצרנים יהיה טרף לפוליטיקאים רודפי כותרות. אנחנו צריכים להראות בנחישות וברגישות למשרדי הממשלה שאנחנו ממשיכים להתנגד ליבוא. אנחנו לא נהיה פראיירים".
מנכ"ל מועצת החלב, שייקה דרורי, התייחס למחאה הגואה נגד מחירי הקוטג' ואמר: "המחאה שהתחילה היא מחאה נכונה. צרכנות נבונה היא דבר שאנחנו מברכים אותו. לא ייתכן שהדלק עולה פי 2 בארה"ב, האוניברסיטאות עולות יותר מבכל מקום בעולם, מנוי הכבלים הוא פי 2 מכל מדינה אחרת, הבריאות עולה לנו כפול, רכב מיובא גם כן - והמדינה עוד באה אלינו בטענות".
דרורי, ציין כי רק לאחרונה, בתום דיונים של שלוש וחצי שנים בנושא, השקיעה הממשלה 800 מיליון שקל על חוק החלב שהיא עצמה הביאה לאישור, וכעת היא בוחרת "לנפץ אותו". לדבריו, "הסוד בעליית המחירים הוא שפעם הממשלה
דרורי קרא לנערי האוצר "להזיז את הטוסיק למכולות ולראות כמה עולה קוטג'". לדבריו, התשובה היא לא יבוא: "לא רק הרפתנים אלא בעיקר הצרכנים יפגעו. התשובה היא לא יבוא. המחיר יעלה ואין לנו ספק. מה שיביאו זה גבינות קשות ואבקת חלב, וההוצאות הקבועות של הרפתנים יעלו ומחיר ליטר חלב וקוטג' שמיוצרים בישראל יעלו. פתיחת היבוא היא ניסיון עלוב לתקן את הטעויות של האוצר שהוציא מפיקוח, ועכשיו הוא רוצה לתת לזה תשובה. מדובר בקטסטרופה".
שי חרמש, יו"ר הלובי החקלאי, קרא גם הוא לשרים להתנגד למהלך היבוא. "ברגע שהשרים יעמדו על הרגליים האחוריות - שר האוצר יגמגם. פה המשחק הוא מי חזק יותר בכיפופי ידיים. המאבק בסופו של דבר הוא פוליטי".
חרמש, קרא לשרת החקלאות ולשר התמ"ת לקחת 'אחריות על הבית'. "זה לא ייגמר בגבינות הקשות, זה ייגמר ברפתות. מה שביבי עשה אתמול הוא ירה בספקולנטים ופגע ביצרנים. עופרה שטראוס אמרה קבל עם ועדה - 'שגיתי, טעיתי'. זה הזכיר לי את תפילת כל נדרי, כמעט כמו תפילה של יום כיפור. הם מבינים שהם טעו. המשחק הוא קודם כל ברשתות שהחלק שלהם הוכפל".
לסיכום קבע חרמש כי "המערכת הפוליטית היא זו שתגזור את גורלנו", וקרא שוב לנוקד ולשמחון לקחת אחריות: "לא כל מה שרה"מ אומר צריך להגיד כן".
שרת החקלאות נוקד בחרה בתחילת דבריה לענות לחרמש שקרא לה לקחת אחריות. "אני רוצה להזכיר לך שאני נשיאת סיעת העצמאות, תמיד הייתי עצמאית ותמיד חשבתי שצריך לעשות את מה שנכון ולא מה שהתקשורת או הציבור מצפים לשמוע. אני חושבת שדווקא בימים אלו חשוב לעשות את ההבדל בין החוליות שמחייבות תיקון לבין החוליה שמתפקדת באופן הטוב והאיכותי ביותר".
"עמדתי לפני הסערה שממשיכה לשטוף את הארץ, כמו גם עמדתי הברורה היום, הינה שהמכשיר המהיר הזמין והמתאים ביותר להתמודד עם כשלי השוק הינו הפיקוח על המחירים. הוצאת מוצרי החלב מפיקוח לא תרמה לתחרות ופגעה בצרכנים. הפעולה שפאשר וצריך לנקוט בזמן המיידי הינה החזרת הפיקוח על הקוטג' והחלב, זאת בנוסף ךהחלת חובת דיווח על רווחיות על כל מוצרי החלב שיצאו מפיקוח משנת 1999".
לדבריה, "דיווח על רווחיות הוא דבר ממשי ופשוט שהמדינה יכולה לעשות על מנת לקבל תמונה מלאה יותר שתפאשר להבין מה ניתן לעשות על מנת להוריד את המחיר לצרכן. הכנסת מוצרי חלב בסיסיים לעול הפיקוח תשיב את האמון ותאפשר לראות את השמים הבהירים של התעשייה המקומית שמכוסים כרגע בעננה כבדה של חשדות וריכוזיות".
נוקד התייחסה גם היא להצעה לאפשר יבוא של מוצרי חלב, ואמרה כי מדובר בהצעה מאוד בעייתית, אך "כמו בכל נושא היא חייבת להיבחן לעומק תוך לקיחה בחשבון של כלל ההשלכות הרוחביות והמורכבות בעניין, כמו תעסוקה, איכות ושאלת 'מיליון הדולר' - האם הדבר יביא בסופו של דבר להורדת מחירים".
עם זאת ציינה, כי הפתרון הוא לא מיידי. "אתן את עמדתי הברורה כאשר יגיעו אליי כל ההמלצות והניתוחים מהצוות המקצועי של משרדי. אל תדאגו אני יודעת תמיד מה אני עושה", הבטיחה נוקד.