מוסיפים תזונה לאוכל: שוק תוספי המזון
רובנו לא מספיקים לאכול ארוחות מאוזנות במהלך היום, ולכן כנראה 64% מהישראלים משתמשים בתוסף תזונה שוק התוספים, שגלגל 870 מיליון שקל ב-2010, עדיין מתמודד עם בעיית אמינות
הרווחיות העצומה בענף, כמו גם הופעתם של מטפלים הוליסטים ותזונאים, הובילה בשנים האחרונות לפיתוחים פרטיים ולרקיחות המותאמות אישית למטופל, אך גם העצימה את התחושה שוק תוספי התזונה פרוץ ונעדר כעת, עם הצטרפות שחקנים מעולם התרופות, כמו טבע, מתקדם הענף ועובר לתוספי תזונה חכמים, המבטיחים יעילות ומגובים במחקרים קליניים. אך המחקרים שנדרשו לפיתוח התוספים באים לידי ביטוי במחיר המגיע לעתים לאלפי שקלים בחישוב שנתי.
העובדה שהישראלים התמכרו לתוספי התזונה הביאה את השוק לגלגל בישראל בשנה החולפת לא פחות מ-870 מיליון שקל. פעילות המכירה של המוצרים מתחלקת בין בתי הטבע (35%), רשתות הפארם (30%), קופות החולים (20%) ובתי המרקחת הפרטיים (15%). כ-64% מהישראלים מעידים כי הם משתמשים בתוסף תזונה כלשהו; 18% משתמשים בקביעות; 25% מהנשאלים העידו כי הם משתמשים לפעמים; ו-20% עושים זאת רק לעתים רחוקות. לשם ההשוואה, בארה"ב משתמשים 60%-65% מהאוכלוסייה בתוספי תזונה ובבריטניה 50% מהצרכנים.
תוסף התזונה הזוכה לפופולריות הרבה ביותר בישראל הוא אומגה 3, שכ-20 מהמשיבים בסקר שערכה טבע העידו כי הם צורכים אותו. המועדפים הנוספים הם ויטמין סי, צנטרום, מגה גלופלקס ומולטי-ויטמין. בישראל פועלים כמה מותגים, שהמובילים בהם הם מגה גלופלקס של נוטרלייף, פיטוגארד ופמארל של טבע, אלספה וחיזוקית של הדס ופרוטק של אלטמן.
בניסיון להתמודד עם הקושי ליצור אמינות של שלל המוצרים על המדף התפתחה לאחרונה בשוק תוספי התזונה העולמי קטגוריה של מוצרי ה-Clinical Nutrition - תוספי תזונה מגובים מחקרית. מדובר בתוספים שהיצרנים מבטיחים כי הם עומדים בסטנדרטים מחמירים בכל הקשור לגיבוי מחקרי, להוכחת יעילות קלינית של המוצר וכן לבדיקה קפדנית של מרכיבי המוצר ושל תנאי הייצור.
גם יצרנים שטרם השלימו מחקרים קליניים פועלים לשיפור משמעותי של מוצריהם כדי ליצור ערך מוסף שיגרום לצרכן לבחור במוצר שלהם על-פני המתחרים. כך לדוגמה, בקטגוריית אומגה 3, הנמכרת ביותר בישראל, השיקה החודש חברת Pure n בישראל את AXOM3, קפסולה המכילה DHA 70% מרוכז וטהור, שזו חומצת השומן החשובה ביותר מבין חומצות שומן אומגה 3. בחברה מסבירים כי הDHA הוא הרכיב החיוני ביותר עבור גוף האדם, והוא מסופק לו בשלב הראשון דרך חלב האם. רכיב זה שותף לבניית המוח, מערכת הראייה ומערכת העצבים.
בקפסולה של אומגה 3, כמו אלה הנמכרות בארץ, מצויים שמנים רבים שאינם חיוניים לגוף ורק אחוז קטן מהחומר הפעיל DHA. לכן פועלת החברה לעורר מודעות שעדיף לצרוך קפסולות מרוכזות של DHA, שלהן ספיגה גבוהה בגוף. כל זה תמורת 219 שקל.
לאחרונה החלו טבע, תרימה, אלטמן ו פארמה גורי לשווק את סדרת תוספי התזונה, המתבססים על מחקר קליני שנערך על המוצר עצמו ולא על המרכיבים השונים. התוספים מיועדים לפתור בעיות מסוימות כגון היפראקטיביות אצל ילדים, בעיות זיכרון אצל מבוגרים, בעיות נשים בגיל המעבר ועוד. תוסף התזונה "זום" שהשיקה טבע לפני כחצי שנה, אשר נבדק קלינית לשיפור מדדי קשב וריכוז בקרב ילדים עלידי ד"ר איריס מנור, הפך למוביל שוק. מחירו 189 שקל ל-60 כמוסות המספיקות לחודש.
זום מתווסף ל"ריכוזית" של פארמה גורי (כ-200 שקל לחודש) ו"אלספה פוקוס" של אלטמן (176 שקל ל-120 כמוסות המספיקות לחודשיים).
למבקשים לפעול להפחתת כולסטרול שלא באמצעות תרופות מציעה טבע את "פיטו גארד" ב-159 שקל ל-60 כמוסות המספיקות לחודש. מוצר זה מתחרה ב"נוסטרול" של אלטמן, שמחירו 160 שקל ל-60 כמוסות המספיקות לחודש, וב"זרוכול" של תרימה, שמחירו 175 שקל ל-60 כמוסות . להקלה בתופעות גיל המעבר פותח "פאמרל", שמחירו 148 ל-56 כמוסות המספיקות לחודש אחד. מוצר זה פועל לצד "רמיפמין" של אלטמן, שמחיר אריזתו המכילה 120 כמוסות המספיקות לחודשיים הוא 190 שקל, ו"אלטרנה" של כצט, שמחירו 120 שקל ל-60 כמוסות המספיקות לחודש.