האיום החדש על יפן: התחזקות הין מחלישה את הכלכלה
משקיעים רבים פונים למטבע כדי להתגונן מפני המשבר העולמי, צעד שחיזק את הין יתר על המידה; המטבע נסחר בסוף השבוע ב-78 ין לדולר, והיצואנים מזהירים כי הם יוציאו את קווי הייצור מהמדינה
משרד האוצר של יפן כבר הבהיר שאם התחזקות הין תימשך הוא ייאלץ לשוב להתערב במסחר בשוק המט"ח. האוצר יזרים סכומים גדולים של ינים כדי להחליש את המטבע היפני. הבנק המרכזי של יפן מתכוון לקיים ישיבה דחופה כדי להחליט על הקלות במדיניות המוניטרית עוד לפני הישיבה החודשית שמועדה נקבע ל-7 בספטמבר.
על-פי הערכת אנליסטים בטוקיו, הבנק המרכזי של יפן יחליט להאריך את תוקף אחזקת 50 טריליון ין (658 מיליארד דולר) לרכישה בשוק ההון של אג?ח ממשלתיים ושל חברות פרטיות כדי להקל את הנזילות.
יצואנים יפנים רבים מתריעים מפני ההשלכות הקשות של התחזקות הין. בעבר הם ספגו את ההוצאות הכספיות שנבעו מההתחזקות הין וכעת הבהירו שאין להם יכולת ספיגה נוספת. לפיכך הם יצטרכו להעביר קווי ייצור מיפן למדינות אחרות במאמץ להקטין את הוצאות הייצור.
רק לפני כשבוע דווח שכלכלת יפן נסוגה ברבעון השני של השנה בקצב מתון מהתחזיות בזכות התאוששות מהירה מהצפוי מרעידת האדמה שפקדה את המדינה לפני כמה חודשים.
הצריכה הפרטית בנפילה
התוצר של יפן נסוג ברבעון השני בקצב שנתי של 1.3%, ואילו ההערכות המוקדמות היו של התכווצות של 2.5% בתוצר . בסך הכל, מדובר ברבעון שלישי ברציפות של צמיחה שלילית בכלכלה היפנית. לפי נתוני הלשכה לסטטיסטיקה של יפן, הצריכה הפרטית המהווה 60% מהכלכלה ממשיכה ליפול ברבעון השלישי של השנה,
ואילו הייצוא ירד בשיעור החד ביותר זה שנתיים בשל הצונאמי.
גם ממשלת יפן הורידה את תחזית הצמיחה שלה לשנת התקציב, אשר החלה ב-1 באפריל בשל נזקי הצונאמי, התחזקות הין ואי-הוודאות בכלכלה העולמית. עתה טוקיו צופה צמיחה של 0.5% בתוצר , לאחר שהצמיחה בשנה שעברה היתה 2.3%.