ריהוט מסוכן: איזה פיקוח יש על רהיטי ילדים?
בישראל קיים תו תקן לריהוט תינוקות, אולם על רהיטי ילדים אין פיקוח; חלק מהיצרנים מנצלים פרצה זו להוזלת עלות על חשבון איכות; אחרים המקפידים על ייצור מחומרים ידידותיים, גובים עבור הרהיטים מחיר גבוה
מבדיקת עסקים עולה כי מרגע שאין חובה לעמוד בתקנים ולהשקיע בחומרים יקרים ישנם יצרנים שקופצים על העגלה ומציעים לחדרי הקטנטנים ריהוט העשוי מחומרים אסורים. לעומתם, יצרנים המקפידים על חומרים מותרים וידידותיים לסביבה גם לאחר גיל שנתיים - גובים כסף רב. הדבר מותיר את ההורים במלכוד: "מותר" אך יקר או "אסור" אך זול יותר ובר השגה.
על-פי התקנים הישראליים (ת"י 682 חלק ראשון ושלישי), החומרים המותרים לייצור מיטות/ עריסות/ לולים לתינוקות הם עץ, לביד (סנדביץ'), מתכת , פלסטיק ובד. לוחות סיביים דחוסים המכונים מזונית מותרים רק כחיפוי לתחתית בלבד. חומרים אלה מותרים בתנאי שהם עומדים בדרישות התקנים הישימים לגביהם: שהלביד לא יפלוט פולמדלהיד ברמה אסורה, שהבד יעמוד בדרישות דליקות (כלומר, יהיה מעכב בעירה) וכדומה. שאר החומרים כגון סיבית הידועה כ-MDF, שבבית , קרטון, זכוכית ועוד - אסורים לשימוש.
בנוגע לצבעים, תקן ישראלי ת"י 756, המתייחס לצבע סינתטי עליון ומבריק, מסביר כי מדובר בצבע המיועד לצביעת משטחים פנימיים וחיצוניים ולצביעה בהברשה או בהתזה. צבעים המכילים עופרת אינם מומלצים לצביעת אביזרים שילדים באים איתם במגע וצריכים להיות מסומנים.
כל התקנים הללו מחייבים ונוצרו כדי להבטיח את בטיחות הקטנטנים. כאמור, הם מפסיקים לחייב מרגע שהאפרוח גדל קצת, ולכן לא מעט רשתות מבססות את ייצור רהיטי הילדים שלהן, בין השאר, גם על עצים תעשייתיים. אז לצד השאלה ממה עשוי הרהיט (ובעיקר המיטה) כדאי גם לשאול אם המיטה מיובאת בשלמותה או שמיובאים רק הלבידים שלה. כאמור, לבידים המיובאים ארצה לצורך הכנת מיטות/ריהוט נוער והרכבתן בארץ נמצאים בפיקוח, ולכן אפשר לדעת בביטחון שהם לא פולטים פולמדלהיד. לעומת זאת, מיטות המיובאות בשלמותן אינן נבדקות, ולכן אין דרך לדעת אם הן פולטות חומרים רעילים או לא. ערכנו עבורכם בדיקה של היצע הרהיטים הקיים בכמה רשתות וחנויות שונות: החומרים שמהם המוצרים עשויים ובטיחותם.
איקאה מציעה ריהוט ילדים העשוי בין היתר מסיבית ושבבית שאינם מותרים בריהוט תינוקות, אך אינם אסורים בריהוט ילדים. למשל, מיטת ילדים מדגם מאמוט (Mammut) עשויה סיבית, פלסטיק ופוליפרופילן עם בסיס מפסי אורן מלא שעולה 950 שקל; ארון בגדים לילדים מדגם מאמוט המיוצר על בסיס שבבית אירופית דחוסה עם גימור של צבע אקרילי ומחירו 895 שקל; מהחברה נמסר כי מוצרי ריהוט הילדים של החברה מיוצרים ממגוון רחב של חומרים ובמחירים שונים.
רהיטי גבעת ברנר מציגים מיטה מעץ מלא הכוללת משטח ראש גדול עשוי MDF (האסור בריהוט תינוקות) במחיר מבצע של 2,600 שקל , ואילו מיטה המבוססת כולה על עץ מלא וכוללת מגירות סנדביץ' עולה 2,900 שקל . לשאלה לגבי טיב המוצרים ענו בחברה כי עץ מלא הוא חומר חי, נושם ומתפרק שעם הזמן "מוציא עיניים" לרהיטים. לעומת זאת, MDF אינו מתעוות, מתבקע או נחרץ ונשאר שלם וסטטי.
בהום סנטר כוורת
ברשת אופיס דיפו עשויים הארונות, שולחנות הכתיבה והכוורות ברובם מסיבית מצופה מלמין יצוק. שולחן עולה 199.99 שקל ; ארונית עם 3 מגרות עולה 299.99 שקל; תגובת הרשת: על-מנת ליצור מוצר עמיד באקלים הישראלי וכן מוצר שניתן לעצב אותו - פלטות סיבית הינן חומר הגלם המועדף. הן מאפשרות לשמור על מחיר סביר לצרכן יותר מאשר במקרה של עץ מלא שרק סוגיו היקרים מאוד מסוגלים לעמוד בתנאי האקלים שלנו ללא שינוי בצורה לאורך זמן.
רשתות המציעות ריהוט מחומרים המותרים על-פי תקני התינוקות גובות עבור כך לא מעט כסף. לדוגמה, ברשת האוס אין קו הרהיטים לחדרי ילדים מאופיין בעץ מלא ובצבעים על בסיס מים ומינרליים ללא חומרים מעובדים המורכבים ברובם מדבקים, שרפים וכמיקלים. מיטת יחיד לילד עולה 2,590 שקל לכל הפחות; מחיר שולחן כתיבה מתחיל ב-1,590 שקל וארון בעל שתי דלתות 3,190 שקל.
רהיטי הילדים של חגית סער עשויים מעץ בוק גושני בשילוב לביד ונצבעים ביד בצבעים המבוססים על מים. מיטה במקום עולה החל מ-3,000 שקל ; על ארון לחדר ילדים בגובה 1.20 מטר תשלמו 7,000 שקל . ב הולנדיה תשלמו על מיטת ילדים/נוער העשויה מפלדה, ריפוד ולטקס שבסיסה צבוע בתנור - החל מ-5,000 שקל . ב שגם מיטה מעץ מלא הכוללת מגרות עשויות סנדביץ' עולה עתה 2,300 שקל (במבצע).
נגריית פנטזיה בעץ מציעה ריהוט ילדים העשוי כולו עץ מלא וצבוע בצבעי סופר קריל על בסיס מים או פוליאור על בסיס מים. בעבור מיטה המעוצבת כבית קטן תיאלצו להיפרד מ-7,000 שקל. זה גם המחיר שתשלמו עבור שולחן ו-3 כיסאות גבוהים מעוצבים. בקרן ריהוט בוטיק כל הרהיטים עשויים מעץ מלא והבסיס של הצבע והלכה הוא מים; המחירים: מיטה - החל מ-6,500 שקל , ושולחן כתיבה - החל מ-3,500 שקל.