אי.די.בי פיתוח עברה מרווח להפסד רבעוני של 1.25 מיליארד שקל בשל השקעתה בכור
דירקטוריון החברה מזהיר מפני השלכות מסקנות ועדת התחרותיות על פעילות הקונצרן; נוחי דנקנר: "אנחנו ממשיכים להאמין בקרדיט סוויס ובהנהלתה"
אי.די.בי פיתוח הינה בעלת השליטה בדיסקונט השקעות, כלל ביטוח, כלל תעשיות וקונצרן כור. תרומתה של דיסקונט השקעות להפסד במחצית הראשונה של 2011, הסתכמה ב-741 מיליון שקל, בהשוואה לרווח של 1.28 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד. כלל ביטוח תרמה לרווח של 71 מיליון שקל, בהשוואה ל-164 מיליון שקל בתקופה המקבילה. תרומתה של כלל תעשיות הסתכמה ב-28 מיליון שקל, בהשוואה ל-82 מיליון שקל בתקופה המקבילה.
בדוח דירקטוריון החברה נכתב כי הוועדה להגברת התחרותיות תפרסם את טיוטת המלצותיה בספטמבר, "נקיטה בצעדים רגולטורים כדוגמת הטלת מגבלות על החזקת אמצעי שליטה בתאגידים פיננסים וריאלים, והטלת מגבלות על שליטה בחברה ציבורית לרבות מיסוי על פעילות בתוך הקבוצה, עשויה להשפיע באופן מהותי על החברה, בהתחשב במגבלות על מבנה החזקותיה, בכדאיות לחלק דיבידנדים מהחברות המוחזקות בשל היבטי מיסוי, ומגבלות על אגפי המשק שבהם תפעל".
קונצרן כור, סיים את הרבעון השני של 2011 בהפסד של 1.93 מיליארד שקל, בהשוואה לרווח של 35 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. את המחצית הראשונה של השנה סיימה כור בהפסד של 1.8 מיליארד שקל בהשוואה לרווח של 243 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. הסיבה העיקרית להפסדי הקונצרן היא ההשקעה במניות קרדיט סוויס, וירידת ערך ההשקעה.
מתחילת 2011 ירדו מניות קרדיט סוויס, שעד לאחרונה החזיקה כור ב-3.2% ממניותיהן, בשיעור של 34%. על מנת לשפר את הביטחונות שקיבלה כור מבנק ההשקעות מורגן סטנלי וסיטי בנק, היא מימשה חלק ממניות קרדיט סויס בהיקף של 2 מיליארד שקל. בגין המכירה תרשום כור ברבעון השלישי הפסד של 378 מיליון שקל.
נכון ל-24 לאוגוסט האשראי של כור מהבנקים המלווים מסתכם ב-636 מיליון פרנק שוויצרי (2.9 מיליארד שקל). יתרת הפקדונות המשועבדים למלווים עומדת על 324 מיליון פרנק שוויצרי (1.5 מיליארד שקל). החוב נטו מסתכם ב-309 מיליון פרנק שוויצרי (1.4 מיליארד שקל). עוד נודע, כי אי.די.בי הצליחה לשפר את הסדרי האשראי עם הבנקים המלווים. הזכות לפרעון מיידי של אשראי הבנקים למלווים תהיה כשמחיר מניית קרדיט סוויס יגיע ל-14 פרנק שוויצרי למניה ולא 18 פרנק שוויצרי למניה, כפי שהיה עד היום.
בעקבות המימושים ירד חלקה של כור ל-2.14% ממניות הבנק השוויצרי. שווי מניות אלה עמד בסוף הרבעון השני על 3.42 מיליארד שקל והפער השלילי בינם לבין מחירם בבורסה, מסתכם ב-850 מיליון שקל.
קונצרן כור הוא גם בעל השליטה בחברת מכתשים אגן, שעסקת מכירתה לכמצ'יינה הסינית כבר סוכמה. כור נשלטת על ידי דיסקונט השקעות מקבוצת אי.די.בי.
עם פרסום הדוחות מסר נוחי דנקנר יו"ר אי.די.בי : "מגמת ירידת הערך של הבנקים האירופים והאמריקאים התגברה בשנה האחרונה בעקבות הטלטלה בשווקים הבינלאומיים, והביאה לירידת ערך בשווי אחזקתינו בקרדיט סוויס. לשם כך התמקדנו בשבועות האחרונים בניהול הפוזיציה והצלחנו לגדרה ולייצבה.
"בחודש האחרון הקטנו חלקית את השקעתינו במניות הבנק ושיפרנו את תנאי ההלוואות מהבנקים המלווים, ואף העמדנו הלוואות גישור קצרות טווח לכור מדסק"ש ואי.די.בי פיתוח. הגדלת קופת המזומנים של כור משתלבת עם מדיניות קבוצת אי.די.בי לגבות את חברות הקבוצה, כך טענו גם בעבר במקרים השונים.
"אנחנו ממשיכים להאמין במודל הפעילות הסולידי של קרדיט סוויס, ובשנים 2008-2010 הרווחנו מההשקעה 3.6 מיליארד שקל. אמנם מכרנו חלק מההחזקה אך נותרנו עם החזקה מהותית שאנו מקווים להנות ממנה עם התאוששות השווקים.
"חלק מפעילות קבוצת החזקות כמו אי.די.בי הינה מחזוריות העסקים. כשעסק אחד מגיע לשיא, מצריך עסק אחר לעיתים התמקדות ניהולית רבה וגיבוי. אנחנו הולכים בדרך הזו כבר 8 שנים. הצהרנו בעבר על רצוננו להסיט את כובד המשקל של הקבוצה לחו"ל, אבל לא ניתן להפוך לשחקן גלובלי מבלי לדעת להתמודד עם ההשפעות הגלובליות. נמשיך לנהל את הקבוצה באחריות ושיקול דעת כדי לחזור ולהרוויח".
מעריב נמנה עם קבוצת אי.די.בי