גפני לוועדת הריכוזיות: "ההחלטות יתקבלו כאן"

ועדת הכספים דנה בהמלצות הוועדה; יו"ר הוועדה גפני: "שכשתגיע החקיקה יהיו דברים שישתנו כאן"; ראש אגף התקציבים באוצר: "להזהר מעודף צעדים. כשאין שליטה החלטות לא יתקבלו והמשקיעים ייפגעו"

טל שחף | 26/10/2011 12:49 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"ההחלטות בעניין הריכוזיות יתקבלו בסופו של דבר כאן, בוועדת הכספים", כך אמר יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני בישיבת הוועדה הבווקר, שעסקה בהמלצות הוועדה להגברת התחרותיות במשק (ועדת הריכוזיות).

יו"ר הוועדה הדגיש כי "ועדת הריכוזיות יכולה להמליץ, הממשלה יכולה לאשר אבל ההחלטה הסופית תתקבל כאן" גפני בירך את הוועדה על עבודתה המקצועית אבל המליץ שתביא בחשבון את עמדות חברי הכנסת: "אתם יודעים שכשתגיע החקיקה יהיו דברים שישתנו כאן, אם לא ישתנו אצלכם קודם".

ועדת הכספים שמעה סקירה ממנכ"ל משרד האוצר לשעבר, חיים שני, המשמש יו"ר הוועדה להגברת התחרותיות במשק (ועדת הריכוזיות). שני ציין כי אכן הוועדה בראשותו תצטרך לבוא לכנסת עם כל סעיף וסעיף בהמלצותיה.

גפני אמר עוד כי ועדת הכספים עוסקת בנושא התחרויות במשק כבר מספר שנים, וכי היא פנתה לאוצר בדרישה לטפל בעניין. "אנחנו ראינו סכנה גדולה גם לדמוקרטיה, כשיש כמה גופים ששולטים גם בגופים הפיננסיים, גם בגופים הריאליים וגם בכלי התקשורת". הוא בירך את הממשלה על הטיפולך המהיר בנושא.

שני תיאר את המלצותיה של הוועדה בראשותו, כפי שהן באות לביטוי בטיוטת הדו"ח שהוגשה לידי ראש הממשלה. אמר כי הוועדה מיפתה את פוטנציאל הבעיות בתחום התחרותיות במשק והגיעה למסקנה שרצויה הפרדה בין לווים גדולים למלווים גדולים, כך שמי ששולט בעסק ריאלי משמעותי (מעל 8 מיליארד שקל) או בעסק פיננסי משמעותי (מעל 50 מיליארד שקל) לא יוכל לשלוט בעסק משמעותי מהסוג השני. הפרדה נוספת מומלצת היא של חברי דירקטוריון שלא יכולים לשבת בו בזמן בעסקים משמעותיים משני הסוגים.
ראש אגף התקציבים באוצר: "להיזהר מעודף צעדים"

שני אמר כי יש גם יתרונות בקבוצות העסקיות הגדולות, כמו היכולת של החברות בקבוצה לגבות אחת את השניה, להעביר ידע וקשרים עסקיים, להיכנס לתחומים חדשים ועוד. מול זה יש בעיתיות בתחומים אחרים כמחו תיעול משאבים (tunneling) המאפשר להעביר כסף ונכסים אחרים מתחתית הפירמידה לראשה בעלות נמוכה, נטיה לקחת סיכונים בחברות בתחתית הפירמידה ועוד.

הוא פירט את העקרונות המנחים של הוועדה, שנועדו לחזק את כוחם של בעלי מניות המיעוט, להגביל את היקף האשראי בקבוצות הגדולות ולחזק את הסמכויות הממונה על ההגבלים. ההמלצות עצמן עוסקות בחיזוק הרגוליציה, בהכנסת שינויים מבניים בחברות עצמן, בהקטנת המינוף והסיכון במשק ובעידוד התחרות.

ראש אגף התקציבים במשרד האוצר, גל הרשקוביץ, אמר "צריך להיזהר מעודף צעדים כדי שלא להגיע לאפקט שלילי על הסקטור העסקי, שתפקידו לייצר ולהוביל את הצמיחה והתעסוקה. גם לאווירה שנוצרת יש השלכה על העסקים וכאשר יש אווירה לא טובה זה עלול לפגוע". הוא הוסיף כי מטרות הצעדים הן הגברת התחרויות והקטנת הריכוזיות ולא הקטנת השליטה כמטרה בפני עצמה או הגברת הרגולציה. "יש דברים חיוביים בשליטה". הוסיף, "כשעסק מתנהל צריכות להתקבל החלטות וכשאין שליטה עלול להיות שלא להתקבל החלטות וזה לא טוב למשקיעים"

ח"כ רוחמה אברהם בלילא, אמרה: "המלצות דוח הביניים הן חשובות ואני מצפה שהועדה תסיים את הדוח. אני קוראת לממשלה לפעול בצורה נחרצת ונחושה כדי לצמצם את הריכוזיות במשק הישראלי, שבשלב זה מונעת יצירת תחרות לטובת האזרח. אני קוראת ליו"ר הוועדה להרחיב את מנדט הוועדה ולכלול מסקנות לעידוד וחיזוק העסקים הקטנים והבינוניים שמהווים את השדרה המרכזית של המשק".

ח"כ זהבה גלאון (מרצ) קראה להפקיע מהגופים המוסדיים את הכוח להגין על כספי הציבור ואמרה: "זה כמו לתת לחתול לשמור על השמנת".

ח"כ זבולון אורלב (הבית היהודי) הביע תמיהה מדוע לא עוסק הדו"ח בסוגיית הדואופולים, "שהיא מכשלה גדולה וחמורה מאוד וחלק מהציבור משלם עליה מחיר כבד." ח"כ שי חרמש (קדימה) קרא לוועדה לעסוק גם בריכוזיות בתוך הענפים ולהחיל על מוסדות חוץ בנקאיים את הפיקוח על הבנקים במלואו.

ח"כ פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו) אמרה כי אינה רואה בין ההמלצות של הוועדה המלצות לפירוק הפירמידות והביעה חשש כי על פי הקריטריונים של הוועדה בסופו של דבר הם יטפלו במספר מצומצם של חברות, ח"כ ציון פיניאן (ליכוד) אמר:  "לא ראיתי איך ההמלצות מביאות להגברת התחרות. אם לא נפרק את הקרטלים לא עשינו כלום".

ח"כ גפני הצטרף: "באמת למה לא לבטל את הפירמידות? אנחנו חושבים שאתם הייתם צריכים להיות יותר קשים במסקנות. למעשה הוועדה לא טיפלה בריכוזיות שגורמת לעליות מחירים וגם לא בנושא התקשורתי, כשהיום נכסים תקשורתיים הם חלק מהמערכת. תקחו בחשבון שאם אתם לא תגידו על זה כלום אנחנו נגיד".

פרופ' יוג'ין קנדל, יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה וחבר ועדת הריכוזיות יצא גם הוא כנגד המתקפה הכוללת של חברי הכנסת כנגד החברות הגדולות במשק ואמר: "אנחנו הראשונים בעולם שהולכים בתוואי הזה, ומה שנעשה בעולם לפנינו נעשה בתנאי משבר חריף ביותר, ואילו אנחנו פועלים בתנאי כלכלה יציבה ואנחנו צריכים להיזהר לא להרוג את האווז שמטיל את הביצים. אנחנו מדברים על שינויים מרחיקי לכת מאוד במערכת שמייצרת את הערך הכלכלי של מדינת ישראל ועם כל הכבוד - לכל אחד מאיתנו יש טייקון שהיינו רוצים לראות אותו יורד מנכסיו אבל זה לא מה שהינחה את הוועדה. אנחנו חיים בעולם חיצוני מאוד תחרותי ומאוד מסוכן וצריכים להבטיח שהכלכלה הישראלית לא תיפגע. ולכן הולכים פה מאוד רחוק לפי דעתנו אבל הליכה בצעדים יותר דרסטיים היא בעייתית ביותר".


כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים