האטה בנדל"ן: "לא מצליחים למכור דירות במחיר המבוקש"
כך לפי פירסום של בנק מרכנתיל היום; "רוכשים עלולים לגלות כי יצאו קירחים מכאן ומכאן. להלוואת גישור עלויות משמעותיות"
לאור זאת, מסביר מייזליק, "בחודשים האחרונים, ובמיוחד מספטמבר, ניכר גידול של כ-20% במספר הבקשות להלוואות גישור. עיקר הביקוש להלוואות גישור הוא מצד אנשים שלא מצליחים למכור את דירתם הקודמת במחיר המבוקש.
מייזליק מעריך עוד, כי "רוכשים אלה עלולים לגלות כי יצאו קירחים מכאן ומכאן. להלוואת גישור עלויות משמעותיות, המגיעות לעשרות אלפי שקלים בשנה. הלוואות הגישור, ניתנות כיום בבנקים למשכנתאות בריבית ממוצעת של כ-3% להלוואה צמודת מדד, ובריבית של כ-6% להלוואה לא צמודה. המשמעות היא עלות ריבית של כ-0.5% בכל חודש. מכאן, שעבור מוכר דירה, הזקוק להלוואה בגובה 1 מיליון שקל לצורך השלמת יתרת התמורה לדירה החדשה ועד למכירת דירתו, עלות הריבית היא כ-5,000 שקל לחודש, שהם 60,000 שקל לשנה".
על רוכשי הדירה החדשה ומוכרי הדירה הישנה להעריך את עלות הלוואת הגישור אל מול הצעת המחיר שקיבלו מרוכש פוטנציאלי, ולחשב את הכדאיות שבהמתנה ואת הסיכון הכספי הכרוך בה.
מאז הורדת הריבית ל-1% לפני שלוש שנים כחלק ממאמצי המשק להתמודד עם המשבר הכלכלי, מחירי הדירות בישראל עלו בעשרות אחוזים ומחיר דירה ממוצעת בישראל עלה אף ממחיר דירה ממוצעת בערים מרכזיות מערביות אחרות בעולם.
בשל הזינוק במחירי הנדל"ן בנק ישראל נקט במספר פעולות שונות על מנת לצנן את השוק שבער שנה לאחר סיום המשבר. בין הפעולות שבנק ישראל נקט בהן היא הגבלה על מתן משכנתאות בריבית פריים שהיא ריבית המשתנה לפי גובה ריבית בנק ישראל. החשש המרכזי של בנק ישראל היה שהעלאות הריבית ייקרו את תשלומי המשכנתא במידה כזו שמשקי הבית לא יוכלו לעמוד בהן ולכן העביר הנחיות להגבלות על משכנתאות אלו.
אך בטרם בנק ישראל העביר את המגבלות נלקחו הלוואות משכנתא במסלול פריים בעשרות מיליארדי שקלים והחשש הוא שעם עליית הריבית, יתקשו משקי הבית לעמוד בתשלומים או בכל מקרה יצמצמו את הצריכה השוטפת שלהם, צמצום שעלול להביא להאטת הצמיחה.
עליית מחירי הנדל"ן היוותה את הטריגר למחאה החברתית שפרצה בקיץ האחרון שלאחר מכן הורחבה לנושאים חשובים אחרים. צניחה חדה במחירי הנדל"ן בישראל עלולה לגרום למשבר פיננסי בישראל שכן הבנקים עמוסים לעייפה בהלוואות משכנתא שניתנו בשנים האחרונות. עם זאת, הבנקים בישראל נתנו הלוואות משכנתא בשיעורי מימון שבדרך כלל לא עלו מ-70% מערך הנכס כך שלבנקים יש יריעה רחבה ליפול אליה.