אייל פישמן: "המדינה התעשרה על חשבון האזרחים"
אייל פישמן, בנו של איש העסקים אליעזר פישמן, שובר שתיקה ומספר על ההחלטה להתמקד בפעילות בחו"ל, על הטעויות שעשתה ועדת הריכוזיות, על הקמפיין נגד אנשי העסקים ועל הקושי להרוויח מול המיסוי והחשבונות הדרקוניים: "הפקידות השתלטה והיא מנהלת את המדינה"
פישמן שובר עכשיו 6 שנים של שתיקה. לאחר שב-2005 ביקר את התנהלות משרדי הממשלה והתבטא בחריפות בעסקים נגד נשיא בית המשפט העליון לשעבר אהרן ברק וכינה אותו "זגזגן עליון" בהמשך לפסיקתו כי אסור להעסיק יהודים בשבת, פישמן מנסה להציג חזות מפויסת יותר. "הרמתי דגל לבן", הוא אומר ומסביר: "הבנתי שאי אפשר לנצח וכל אמירה שלי תגרור התעמרות בעסקים שלנו, ולכן אני כבר לא אומר כלום".
"יש בחוק הגנת הצרכן תקנות המחייבות להציג את מחירי כל הפריטים על גבי בובות בחלונות הראווה", מסביר פישמן את פשר הטענה, "בביקורת שנערכה בסניף סליו בקריות היה חסר מחיר של פריט אחד. נראה שכשניקו את המקום נפלה הפתקית. מדובר בבובה בתוך החנות ולא בחלון הראווה, אז יש ויכוח אם התקנות חלות עליה או לא, ובמשרד התמ"ת הוחלט לחקור את הפרשה. במצב כזה נהוג לזמן את מנהל התפעול או אפילו את מנכ"ל הרשת, ורק אם הם ידווחו שהתג היה חסר בעקבות הנחיה מהדירקטוריון, ייתכן שיזומן יו"ר הדירקטוריון. אני אפילו לא יו"ר, רק חבר בדירקטוריון, אבל אני הוא שזומן לחקירה בירושלים. קיבלתי את הזימון בלי הסבר, סירבו להגיד לי במה מדובר. רק מבירור שערכתי התברר שהיתה ביקורת בחנות וזה הממצא שהתקבל. זאת פשוט הטרדה שמתאפשרת כי הפקידות השתלטה על ישראל והיא מנהלת את המדינה".
אתה טוען שמשרדי ממשלה מתנכלים לעסקיך משום שמתחת עליהם ביקורת?
"ברור. מפני שנלחמתי בהם בנושא השבת וניצחתי במשפט, הם מפנים את זה אליי באופן אישי. פשוט יושבים עליי. מגיעים להום סנטר ואחרי ביקורת של 3 ימים מוצאים 4 פריטים שמדבקת המחיר נפלה מהם ומגישים נגדי תביעה. כשזה מועבר לתקשורת, לא מצוין שנבדקו 100 אלף פריטים ורק ב-4 מהם חסרה מדבקה, אלא שפישמן עבר עבירה של הטעיית צרכנים. בכל טמבורייה אין סימון מחירים בכלל, אבל כשאני יושב בחקירה, החוקר אומר לי שקיבל הוראה מלמעלה לחקור אותי. אסור להילחם בזה כי כל אמירה שלי הופכת למטרה".
אולי הם רק עושים את עבודתם ומגיעים לאכוף את החוק?
"בעניין הזה מתייחסים לצרכן כמו למפגר. מומצאים חוקים לכאורה כדי להגן עליו, אבל הוא משלם על החוקים האלה ואת זה המחוקקים לא אומרים לו. עולה לי 0.3%-0.5% לסמן מחירים על כל פריט, וזה מגולגל אוטומטית לצרכן. זה לא עושה לו טוב. זה טוב רק למי שהוביל את החקיקה הזאת. נחקק חוק סימון מחירים שחייב סימון על המדף כמו בכל העולם, ואז הוחלט לסמן כל פריט, בלי סיבה ולכאורה מתוך הגנה על הלקוחות. הצרכן חכם ויודע בדיוק מה הוא קונה או לא קונה, וניתן היה לראות את זה היטב בחודשים האחרונים".
עסקי הקמעונאות של פישמן, המכונסים תחת פישמן רשתות, ממוקדים במה שניתן לכנות מותרות. סליו, טויס אר אס, זר פור יו, בסט ביי, ביג בוקס, הום סנטר, איי.די דיזיין וביתילי הן רק חלק מהפורטפוליו שהתרחב השבוע עם השקת מותג המטבחים האיטלקי ונטה קוצ'ין. לתפיסתו של פישמן, למרות היותן יוקרתיות היתה המחאה עשויה לתרום לצמיחתן אך אובדן הדרך הותיר את המכירות על כנן.
"כבר שנתיים אני צועק ששוחטים את מעמד הביניים, אז הייתי מבסוט שהמחאה פרצה. הייתי באותם ימים ברוסיה, וכשחזרתי לארץ הבנתי שאין מיקוד והמחאה מתה. אם היא היתה מצליחה, מצב העסקים היה משתפר, כי הרעיון המקורי היה לסייע למעמד הביניים, שחייב לקנות מזון ולצרוך תקשורת ולכן מוציא פחות אצלי".
מה כיבה את הלהבה של המחאה?
"היא התחילה במעמד הביניים ותוך שבועיים עברה לדרישה להפוך למדינת רווחה ולמדינה קומוניסטית. הממשלה ניווטה לעבר הטייקונים כדי שלא יבואו אליה בטענות, ועופר עיני חיבק את המוחים כדי שלא ייצאו נגד המונופולים שפועלים בחסות המדינה.
בתקופת המחאה התפרסם דוח של רשות החברות שלפיו שכר עובדי החברות הממשלתיות עלה ב-27% ושכר עובדי רשות הנמלים ב-31%. מעמד הביניים מחולק לשניים
אתה צופה שהתמונה תשתנה?
"איך היא תשתנה אם בפתח המחאה עלה מחיר החשמל? המשמעות עבור הום סנטר היא הוצאה נוספת של 4 מיליון שקל בשנה, אבל אף אחד לא רוצה להתמודד עם חברת החשמל. אומרים לנו שמחיר החשמל מקביל לזה שנגבה בארה"ב - שם גובים 10 סנט לקוט"ש וכאן 44 אגורות וזה די דומה. אך כאן מתחכמים וקובעים שעות שיא שבגינן עסקים משלמים בממוצע 110 אגורות על החשמל - פי 2.5 מארה"ב - מתוך ידיעה שזה יועמס על הצרכן. האוצר ממסה עסקים ואחר כך מתלונן שהכל בישראל יקר".
אולי במקום להעמיס הכל על הצרכן כדאי להתייעל?
"ודאי שיש מקום להתייעלות, אבל עלויות ההפעלה של עסק בישראל אינן שפויות. אני משלם בהום סנטר 30 מיליון שקל חשמל בשנה, וזה לפני ההעלאה של 40% בתעריפי החשמל שדנים בה כעת; אי אפשר לקבל רישיון עסק לחנות ששטחה גדול מ-500 מ"ר מבלי להצטייד בשומר חמוש. למה אני משלם מסים למדינה אם היא לא דואגת לאבטחה? בכל שנה מעלים לנו את הארנונה ב-4%-5% והיא מגיעה ל-20 מיליון שקל. באירופה הארנונה שואפת לאפס ובארה"ב היא כלולה במע"מ. בטויס אר אס אני מוביל במכירות ביחס למ"ר בכל העולם. האמריקאים ראו את מבנה העלויות שלי והתעלפו".
אז במגזר העסקי מצפים שגם המדינה תתייעל?
"המדינה הפכה עשירה על חשבון אזרחיה ועל חשבון החברות העסקיות הפועלות בה, בישראל אלופים בגביית מסים. יש כרגע 5.5% אבטלה - השיעור הכי נמוך בהסטוריה - וזה הזמן להתייעלות במגזר הציבורי. עכשיו אפשר לפטר עובדים, כי יש במשק מי שיקלוט אותם. מתי זה ייעשה? כששיעור האבטלה יהיה 11% והמדינה תהיה עם הגב לקיר. הבעיות שלנו הן החוכמה והמקצועיות של פקידי האוצר. הם יודעים שאין לממשלה יכולת להתייעל, משום שהיא בנויה על מפלגות קטנות, אז הם מטילים מסים בערמות".
בין שלל פעילויותיה קבוצת פישמן מחזיקה ברשת תחנות הדלק TEN, שברשותה מעט תחנות אבל נחשבת למחוללת תחרות בענף באמצעות תמחור מוזל. לטענת פישמן, המדינה מקשה על החברה להאיץ את פריסת התחנות ובכך בולמת אפשרות לתחרות טבעית בענף.
לאחרונה נאלצו חברות הדלק להתמודד עם החלטת המדינה להוריד את מרווח השיווק שלהן ב-25%. סונול, דלק ודור אלון עתרו לבג"ץ כדי לבטל את הגזירה, אך בג"ץ דחה את הטענות וחלק מחברות הדלק כבר החלו בפיטורי עובדים כדי להתמודד עם הירידה החדה בהכנסות.
"הטייקונים בתחום הדלק הם הממשלה, שמחייבת במס של 4 שקלים לליטר. לחברות הדלק היו 80 אגורות לממן שכירות, שכר עבודה, מסים ועוד - ולקחו מהן חלק מהסכום הזה בהינף יד, עשו כאן קביעת מחיר בולשביקית. בתחום הסלולר טיפל משרד התקשורת בחוכמה בתחרותיות. כשניתנו הרישיונות הוא לא העריך שהשוק יצמח כך, אבל כשזה קרה הובאו מפעילים וירטואליים ושחקן נוסף, ועוד לפני שהם נכנסו לשוק המחירים בענף ירדו ב-20%".
מהו הקושי בפתיחת תחנות דלק נוספות?
"TEN מוכרת דלק במחיר נמוך, ובכל מקום שהיא פועלת גם המתחרים מורידים מחירים. אך כדי להיות זכאי לרישיון להקמת תחנה אני צריך לעמוד 10 שנים בתור בבירוקרטיה כי לכל אחד יש מה להגיד. אם הייתי מקבל 10 תחנות בעיר כמו תל אביב, המחיר בכל האזור היה יורד, גם בתחנות של פז. אבל במדינה מעדיפים לעשות הכל בהתערבות, כמו ברוסיה של פעם. למה? כי לא מבינים וכי יש אינטרסים. בונים פה על זה שהמס מהגז יגיע בעוד 5 שנים ואז נהיה כמו הערבים שחיים על הדלק ולא צריכים שכל כדי להצליח".
אז למה אתה ממשיך לפתוח עסקים בישראל?
"מכרנו כבר 80% מהעסקים, אבל תמיד פתחנו במקביל עסקים נוספים כחלק מההתפתחות הטבעית. פתיחת רשת נוספת לא אומרת שלא אמכור מלמעלה את הכל וסביר שזה יקרה".
העובדה שמכרתם חלק גדול מהפעילות הרחיקה אתכם במחאה החברתית מהזיהוי כטייקונים?
"אנחנו כבר מזמן לא טייקונים, מכרנו מספיק ונמכור עוד. היתה התייחסות לפישמן, היה עץ בשדרות רוטשילד שנכתב עליו 'להחרים כל יום את חברות הדלק ואת פישמן'. אנחנו נהנים מהעובדה שאנחנו לא שם, רוב ההשקעה שלנו בחו"ל ונמשיך להשקיע שם. אנחנו כמעט כמו תיירים, כמו אמריקאי עשיר שמגיע לארץ לטיול אבל גר פה".
איך קיבלת את מסקנות ועדת התחרותיות?
"המסקנות לא נוגעות לנו כי 60% מהפעילות שלנו בחו"ל, אבל ככלל אני לא חושב שיש בישראל ריכוזיות במובן הרחב. ייתכן שיש ענף עם בעיה נקודתית והממונה על ההגבלים צריך לטפל בה. הבעיה שהוועדה עסקה בה לא קשורה לריכוזיות, אלא לאחזקה צולבת. אני לא קונה את הסיפור הזה. היה מסע לחצים תקשורתי של עיתון שמסמן מטרות, עובד לפיהן ומציג דעה אחת בלבד. כיוונו את זה לאנשים מסוימים, הכי ידועים, ואז סימנו את הקו כדי שהם ייפלו. היתה שם מתמטיקה של לחצים, לא סתם נקבע רף של 8 מיליארד שקל - המטרה היתה להגן על מישהו אחד ולא על מישהו אחר. הקו הושם מעל תנובה, שהמחזור שלה הוא 7.5 מיליארד שקל, כי לא נהוג לפגוע במשקיעים זרים (קרן אייפקס שמחזיקה בתנובה - נ.ק), זה לא פופוליסטי.
טופלה הבעיה שאולי קיימת באחזקות ריאליות ופיננסיות, אבל ההחלטות שהתקבלו היו קשורות ללחצים כאלה ואחרים שסימנו את נוחי דנקנר ויצחק תשובה. במהלך המחאה היה צריך להקריב טייקון להמונים כדי להראות שנעשה משהו. צדיק בינו נפל בין הכיסאות משום שמחזור המכירות שלו בפז הוא 13 מיליארד שקל. לא ניתנה התייחסות לעובדה ש-90% מהמכירות האלה הן של 5 מוצרי דלק בפיקוח, ש-4.5 שקלים מכל ליטר עוברים למסי מדינה, אז בפועל הוא מוכר רק 5-6 מיליארד שקל".

פישמן דוחה על הסף את האמירות שבעתיד יעמוד בראש הקבוצה וטוען כי אחיותיו, ענת מניפז, האחראית לפעילות החברה בתחום המדיה, ורונית פישמן אופיר, האמונה על תחום האחריות החברתית, שותפות מלאות לעשייה. "עם הזמן כל אחד פנה לתחום שעניין אותו. אני בנדל"ן וקמעונאות, רונית בנדל"ן בגרמניה, ברכש המדיה ועוד, ענת בגלובס ואף אחד בידיעות אחרונות. זה רכוש נטוש בידי נאמן".
התבוננות מהצד במפגש מקרי בינו לבין האב אליעזר מלמדת על ההערכה הרבה שרוחש כלפיו האב ואף על מידה מסוימת של תלות בו. פישמן הבן מסביר לאב כיצד כדאי להתנהל מול גורם עסקי, והאב מעדכן אותו שדרש מאותו הגורם לקיים פגישה בנוכחות אייל. כך, בהתנהלות תזזיתית כמעט, מספיק הבן לנהל את עסקי הנדל"ן בעולם, האחראים לדבריו לעיקר הרווח בקבוצה. בין לבין הוא ממשיך לרכיבה לילית על אופניים ביער קנדה.
רכיבה קודמת שתועדה בסרטון מציגה את פישמן דוהר באזור חולי ומסולע במהירות, מתהפך ועף מהאופניים. אחרי רגע של התאוששות מהנפילה הכואבת הוא קם, מנער את החול, עולה על האופניים וממשיך באותה המהירות. הסרטון יכול להיות מקבילה להתנהלות העסקית של אביו, שההצלחה אינה מובנת מאליה עבורו.
הסיבוב הראשון של פישמן בשוק ההון הישראלי היה בתחילת שנות ה-80, כאשר הקים קבוצת עסקים גדולה, רכש חברות ונכסים ופיתח קשרים בבנקים. פישמן נחשב אז לכוכב כלכלי שקיבל אשראי כמעט בלתי מוגבל. קרנות הנאמנות היו באותם ימים בידי הבנקים, ופישמן, שהחליט להתחרות בהם, הקים את קרן רונית על שם בתו. רונית הפכה לקרן המעניינת ביותר בבורסה, כיוון שבניגוד לקרנות סולידיות שפיזרו את השקעותיהן בין חברות גדולות, לקח פישמן סיכונים. לאחר כשנתיים שלט פישמן בכ-10% מנכסי קרנות הנאמנות והחזיק במאות אלפי לקוחות, אולם אז, בינואר 1983, נרשמה מפולת שערים בבורסה ואת המכה הגדולה מכולן ספגה קרן רונית ששווייה הצטמק לפחות במחצית.
פישמן התחיל מחדש, החזיר את כל החובות ושב לעולם העסקים. אך בכך לא תמו הרפתקאותיו. גם לפני 5 שנים חטף מכה נוספת, כשהשקיע במטבע הטורקי ועל פי ההערכות הפסיד יותר ממיליארד שקל, זאת לאחר שהלירה הטורקית צנחה בכ-15% בתוך ימים ספורים. גם הפעם כיסה פישמן את ההפסדים ולא הותיר אחריו אדמה חרוכה.
כמי שאביו גאה לומר שתמיד פרע את חובותיו, מה דעתך על ההתנהלות של תשובה ושל בן דב בנושא התספורות?
"צריך לזכור שאין מדינה בעולם שהרוויחה מכספי הפנסיה כמו ישראל. למה? כי בישראל השקיעו באג"ח של פישמן ושל תשובה, שבהיעדר ביטחונות טמון בהם סיכון גדול בצד רווח גדול. יש כאן 3 שיקולים: אם אתה יכול להחזיר, אם אתה רוצה להחזיר ועד כמה השם שלך חשוב לך. אבא שלי החליט בקרן רונית שהוא משלם הכל, ואני בטוח שכשרצה לגייס אג"ח, היה לו קל יותר בהשוואה לאחד שלא החזיר".
האם חוק התספורת, שימנע ממי שלא החזיר חובות לגייס אג"ח, יועיל?
"החוק הזה הוא טעות כי כולם ירצו לגייס עם ביטחונות, ואז הריבית תהיה נמוכה יותר וגם התשואה למשקיעים. החוק מיותר, לא נדרשת ההתערבות הזאת, צריך לתת לכוחות השוק לפעול. הרי אם מישהו לא מחזיר ונותן לחברה שלו ליפול, באופן טבעי האמון בו פוחת וזה מתורגם לעליית התשואה על אג"ח שגייס בחברה אחרת שלו; כשהוא ירצה למחזר את החוב, לא יתאפשר לו. אין ספק שעדיף לשמור על שם טוב ולהתאמץ להחזיר, גם אם כמעט ואין מאיפה. אגב, החוק הזה תקף לגבי אגרקסקו או רק לגבי אנשי עסקים? כי אגרקסקו עשתה בדיוק מה שעשה בן דב ולא נאמר על זה כלום".
אף שהרווח מצוי דווקא בעסקי הנדל"ן שנאמדים לפיו ב-700 מיליון דולר, התמקד פישמן בחודשים האחרונים בטיפול בעסקי הקמעונאות בישראל, האחראים למחזור מכירות של שני מיליארד שקל בשנה, אשר חלקם מניבים הפסדים. אולי היתה זאת רכישת רשת הצעצועים הפיראט האדום, הנחשבת לרשת דיסקאונט, שגרמה לו להבין לטובת מי איבדה טויס אר אס היוקרתית לקוחות בשנים האחרונות. ההבנה הזאת הביאה אותו לבצע טיפול שורש בטויס אר אס, שלדבריו עברה מהפסד לאיזון ובשנה הבאה תרוויח.
"הפיראט הכניס אותי למיקוד. הספקים הבינלאומיים העלו מחירים בטירוף והתרגלו להרוויח כמו חזירים. התחלתי להסתכל על מחירים בחו"ל והבנתי שנוצר כשל במערכת כיוון שאפשרנו להם לגבות כאלה מחירים. הלקוחות עזבו לטובת חנויות זולות ומוצרים זולים מסין, אז התחלתי לייבא עצמאית את הסחורה והמכירות של המוצרים האלה, שעולים אצלי היום מחצית ממחירם הקודם, עלו פי 5.
השיטה השתנתה: המחיר בארה"ב בתוספת 30% - כי העלויות הרבה יותר גבוהות והלוגיסטיקה הרבה יותר יקרה - הוא המחיר בישראל. עד שעשיתי את זה, הפער בינינו לבין ארה"ב היה 300%. נדרשות שנה-שנתיים להחזיר את אמון הלקוחות שאבד, אבל בחנוכה הקרוב כל המוצרים יהיו זולים ב-25%".
משפחת גאון, שמתחרה בך בתחום ה"עשה זאת בעצמך", מצויה בקשיים וניסתה באחרונה למצוא קונה. למה זה קרה להם?
"לדעתי לא היתה שם מספיק מעורבות בעלים. אני משלם שכר דירה נמוך ב-15 מיליון שקל בשנה על הום סנטר ממה שמשלמים באייס בגלל כוח המיקוח שלי. אני טוב יותר במגוון ובשירות ונראה שעשיתי פחות טעויות מהם".
בחנת את האפשרות למזג אותה לתוך הום סנטר?
"ממש לא. אני לא רואה שום צורך בקיומה של אייס בשוק. חוץ מזה, גם אם הייתי קונה את הרשת בשקל אחד, הייתי צריך להתמודד עם חובות של 170 מיליון שקל. אבל בטח יהיה מי שיקנה. פראיירים רק מתחלפים".