מבלנדרים ועד מחשבים - לצרכנים בארגנטינה יש פחות אפשרויות קנייה

ממשלת ארגנטינה מטילה עוד ועוד חסמים על היבואנים כדי להגן על היצרנים המקומיים; אלא שהמגבלות הובילו למשבר עם ברזיל, לעליית מחירים ולצמצום משמעותי בהיצע לצרכן

אליאנה ראסבסקי, בלומברג | 8/2/2012 18:02 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ארגנטינה. הגמלאית טרסה טפר חיפשה בסניפים של חנות מכשירי החשמל המובילה בארגנטינה אחר מקרר ותנור שראתה בתצוגה לפני פחות מחודשיים. היא ויתרה אחרי שלא מצאה אף אחד מהם. "אין להם מה להציע לי", אמרה הקשישה בת ה-71 בעודה עוזבת את חנות סאקי פאלבלה בקניון אלטו אבלנדה בבואנוס איירס. "יש רק כמה מותגים מוכרים פחות. הממשלה מכריחה אותי לקנות מה שהיא רוצה שאקנה, ואני לא יכולה לקנות מה שאני רוצה".

בעקבות מדיניות חדשה לריסון הייבוא מבית היוצר של נשיאת ארגנטינה כריסטינה פרננדס דה קירשנר, לצרכנים יש פחות אפשרויות קנייה - מבלנדרים ועד מחשבים. המדיניות החדשה גובשה כדי להגן על היצרנים המקומיים, שיכולת התחרות שלהם נפגמת מכך שהמטבע המקומי, הפסו, לא נחלש בקצב מהיר דיו לאזן את האינפלציה. ההגבלות אף כפו על היחידה המקומית של יצרנית הרכב פיאט להשהות את ייצור המכוניות במדינה, ודחפו את שר המסחר הברזילאי פרננדו פימנטל לטעון כי ארגנטינה היא "בעיה מתמדת".

בתגובה להגבלות ההולכות ומתגברות קמעונאים וסיטונאים מצמצמים את היצע המותגים והסחורות במדינה, שכלכלתה השנייה בגודלה בדרום אמריקה. חלקי מחשבים, למשל, הפכו לפריטים קשים להשגה. "כל החלפים שאני משתמש בהם מיובאים", אומר טכנאי המחשבים אוסקר דלפינו, "עכשיו אני צריך לבזבז זמן ולעבור מספק לספק כדי למצוא מה שאני צריך. ואם לא די בכך, הם מנצלים את המחסור כדי להעלות את המחירים".

שרת המסחר של ארגנטינה דבורה גיורגי טענה כי הממשלה מגנה על היצרנים המקומיים, ודחתה את האשמותיו של פימנטל. "המציאות של היחסים הבילטרליים בין ארגנטינה וברזיל מראה כי לא ראוי שהוא יעיר הערות כאלה", אמרה גיורגי, "אנחנו מגנים על התוצרת שלנו מפני תחרות בלתי הוגנת".

ברזיל היא שותפת המסחר העיקרית של ארגנטינה. הייבוא הארגנטיני מברזיל גדל ב-23% ב-2011, ולטענת גיורגי היקפו היה גבוה ב-5.8 מיליארד דולר מהיקף הייבוא הברזילאי מארגנטינה. החיכוך בין השכנות, שהן החברות החשובות ביותר בהסכם המסחר מרקוסור (שתי החברות הראשיות האחרות בו הן אורוגוואי ופרגוואי), עשוי להתעצם בעקבות מגבלה חדשה שנכנסה לתוקפה החודש בארגנטינה, ולפיה על היבואנים לקבל אישור מרשות המס הפדרלית בטרם רוכשים מוצרים מחוץ למדינה.
צילום: אי-אף-פי
כריסטינה פרננדז דה קירשנר. המדיניות החדשה גובשה כדי להגן על היצרנים המקומיים צילום: אי-אף-פי
הפסו יורד, אבל לא מספיק

על-פי מחלקת המחקר של הפדרציה התעשייתית של סאו פאולו, הצעדים ישפיעו על כ-80% מהיצואנים הברזילאים לארגנטינה ועל כ-5,500 יבואנים ארגנטינאים. נשיא הפדרציה פאולו סקאף אמר כי הוא מצפה ליחס מיוחד מצד ארגנטינה בהתחשב במעמדה של ברזיל כחברה במרקוסור. "אם בתעשייה שלנו יש קונטיינרים מעוכבים שאמורים להישלח לארגנטינה, אנחנו לא יכולים להיכנס לוויכוח שיידרשו שנים רבות לפתור אותו", הצהיר סקאף בסוף ינואר.

ב-2011 ירד מדד מרוול של בורסת המניות של בואנוס איירס ב-22.4%, לעומת ירידה של 5.3% במדד בווספה של סאו פאולו. האג"ח הדולריות של ארגנטינה החזירו תשואה של 1.2%, לעומת 14% של מקבילותיהן הברזילאיות.

מאז נחסמה ארגנטינה לשוקי אשראי בינלאומיים בעקבות חדלות הפירעון שאליה הגיעה בשנת 2001, החלה הממשלה להסתמך על עודף סחר כדי לבנות חסכונות של הבנק המרכזי שיכסו על החוב החיצוני ויאטו את ירידת ערכו של הפסו. מאז תחילת השנה נחלש הפסו ב-0.84% כנגד הדולר האמריקאי - הירידה היחידה בקרב המטבעות המרכזיים באמריקה הלטינית. ובכל זאת, הפסו לא נחלש מהר דיו שהיצרנים המקומיים יוכלו

להתחרות עם סחורות זרות.

"הממשלה מנסה להגביל את הייבוא באמצעות מחסומים בירוקרטיים", אמר מקסימילינו קסייו, מנהל לשעבר של מחלקת ניתוח המאקרו-כלכלה של הבנק המרכזי של ארגנטינה, "צעדים אלה לא יבלמו את הירידה בעודף הסחר. חסמים נוספים לא יפתרו את הבעיה".

גבריאל טורס מסוכנות דירוג האשראי מודי'ס טוען כי הדרישות החדשות לקבלת אישור לפני ייבוא סחורות לא יסייעו לעודף הסחר המצטמק של ארגנטינה, כיוון שהאינפלציה המתמשכת הופכת את סחורותיה של המדינה לבלתי תחרותיות.

"משמעותן של ההגבלות החדשות על הייבוא הן כי ל-40 מיליון תושביה של ארגנטינה יש פחות בחירה והמחירים גבוהים יותר", אמר חוסה לילינו, ראש איגוד חנויות מוצרי הבית, המייצג כ-1,400 חנויות קמעונאות. עוד מוסיף לילינו כי הצעדים הובילו לירידה בזמינות הסחורות ועליית מחירים. "מגהץ שעלה 50 פסו (כ-11.5 דולר) בשנה שעברה נמכר היום במחיר כפול", אמר לילינו. "הלקוח משלם את המחיר על גזירות הממשלה". כלכלנים מעריכים כי המחירים לצרכן עלו ב-2011 בכ-25%, לעומת 9.5% בלבד לטענת המכון הלאומי לסטטיסטיקה של ארגנטינה.

בואו להמשיך לדבר על זה ב-
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים