קופת המדינה לא ניזוקה: תוכנית המיסוי הירוקה של האוצר
תוכנית המיסוי הירוק, שהאוצר החל בביצועה לפני כשנתיים, מועילה בצמצום צריכת הדלק וזיהום האוויר
אמנם המכונית החשמלית של שי אגסי ובטר פלייס נראתה כמו חלום רחוק באותו הזמן, אבל ההבטחה להטבת מס בוודאי לא הזיקה לבטר פלייס לגייס השקעות על בסיס שווי חברה פוטנציאלי של מיליארדי דולרים. השנה כבר אמורות היו אלפי מכוניות חשמליות לנוע על כבישי ישראל, עניין שמתעכב לפי שעה, לטענת בטר פלייס, גם בגלל הביורוקרטיה הישראלית שלא מאפשרת לה להקים ולהפעיל תחנות להחלפת סוללות. בפועל, ללא מכוניות לא ניתנת הטבת מס, כך שקופת המדינה לכל הפחות לא ניזוקה.
אתמול, אולי בגלל ריח הבחירות באוויר ואולי לא, הכריז שר האוצר על המשך מדיניות התמיכה במכוניות ירוקות, ובכלל זה על הגדלת הסיוע ברכישת מכוניות חשמליות באמצעות הפחתת 2% נוספים ממס הקנייה בגינן. ברור ש-2% לא ממש מעלים או מורידים מהכדאיות הכלכלית של רכישת מכונית חשמלית, בעיקר לנוכח העיכוב
במסירת החשמליות בישראל ומשום שההטבה הנוספת הזאת צפויה להיות מושתת רק עד סוף שנת 2013.
מכאן ואילך, עד לשנת 2019 ימשיך המתווה המקורי שהוחלט עליו בעבר: מס קנייה של 10% בשנת 2014 ושל 30% ב-2019-2015.
גם העלאת המס המוטל בגין מכוניות היברידיות, שתוכננה להיערך השנה, נדחתה, וגם במקרה זה היות שמדובר במכירת מעט מכוניות כאלה אצלנו אין השפעה דרמטית על הכנסות המדינה ממסים או על רווחת הצרכנים.
בינתיים תוכנית המיסוי הירוק, שהאוצר החל בביצועה לפני כשנתיים, הצליחה לשנות במשהו את הרגלי הרכישה של ישראלים, ומועילה בצמצום צריכת הדלק וזיהום האוויר.
ואולם, באוצר לא מתכוונים להישאר אדישים לירידה בהכנסות המדינה ממיסוי על כלי רכב, ובתוך כחודש-חודשיים תוצג טבלת ערכים חדשה למיסוי הירוק, אשר תעלה את נטל המס האפקטיבי בגין כל המכוניות.
העלאת המיסוי מחד והמשך מתן ההטבות בגין מכוניות חשמליות והיברידיות מאידך יגדילו כמובן את פער המיסוי לטובת החשמליות וההיברידיות לפחות עד סוף 2014.