היזמים שרוצים להביא את תל אביב לאום אל פחם
רני צים, הבעלים של רשת מרכזי הקניות צים סנטר, הוא היזם היהודי הראשון שיקים מרכז קניות גדול בעיר ערבית. לשם כך הוא חבר לעו"ד ויסאם אגבאריה להשקת פאוור סנטר חדש באום אל פחם בהשקעה של 50 מיליון שקל. לרשתות הוא ממליץ לרוץ לפרויקט החדש כדי לנצל את היתרונות של הצרכן הערבי
צים הוא היזם היהודי הראשון שייבנה מרכז קניות גדול בעיר ערבית לחלוטין, שאינה מעורבת. "או שנקרא למרכז 'צים סנטר אום אל פחם' או 'צים אגבאריה' בכלל, נראה", תוהה צים ומביט על שותפו הערבי. "זה באמת לא משנה לנו, העיקר שהעסק יצליח".
השניים מביטים במסעדת אלבאבור המיתולוגית הממוקמת מן העבר השני של כביש ואדי ערה, ממש מול הכניסה לעיר. "הם יעברו אלינו לצד השני של הכביש וייפרדו מהבלגן שיש להם בגלל החניות בכל יום שבת", אומר אגבאריה, "אצלנו הכל יהיה מסודר".
לפני כשנה חתמה קבוצת צים אחזקות שבבעלות צים על הסכם קומבינציה עם משפחת אגבאריה בעלת הקרקע, שלפיו תקים עמה במשותף מרכז קניות בן 14 אלף מ"ר. משפחת אגבאריה, בין המשפחות הגדולות והדומיננטיות בעיר, כבר מחזיקה בקרקע שלושה דורות, וזה עשרות שנים ממתינים קברניטיה למצוא את השותף המתאים למימוש פרויקט בה.

"לאורך השנים הציעו לנו קבלנים רבים להקים פרויקטים", מספר אגבאריה. "משום שאין עוד חטיבת קרקע כזו באום אל פחם והיא ממוקמת בכניסה לעיר, כולם יודעים שכל עסק שיקום עליה יצליח. ולמרות זאת, רצינו מישהו חזק בעל ניסיון והעדפנו להשאיר את הקרקע שוממת עד שיימצא השותף המתאים. רני יזם מוכר וכשנפגשנו איתו ידענו שהוא בדיוק מה שחיפשנו. ההורים שלנו מחכים זמן רב לראות את הקרקע פורחת, ואנחנו, הדור השלישי, מיישמים את זה. הרגע שבו הדחפור הראשון יעלה על הקרקע יהיה מרגש מאוד עבור המשפחה שלי".
איך קיבלו בעיר את הסירוב שלכם להצעות של יזמים ערבים ואת הבחירה בשותפות עם יזם יהודי?
"חיפשנו יזם יהודי, כיוון שרצינו בעל ניסיון בעסק מסחרי גדול, שיביא את תל אביב לאום אל פחם. בכל העיר מחכים שייפתח המרכז, גם התושבים וגם הרשתות. יודעים שזה יהיה בניין גדול ומודרני עם חניות מסודרות, כזה שלא היה פה אף פעם".
צים מצדו מסביר כי יזמים ערבים נתקלים בבעיית מימון. "אין שחקנים גדולים במגזר הזה ולכן לא קיימים בו מרכזי קניות גדולים כמו במגזר היהודי. פה ושם קמו מרכזי קניות של 2,000 מ"ר, אך לא יותר".
עוד הוא מסביר כי לא חשש להיות היזם היהודי הראשון שמקים מרכז קניות בסדר גודל שלא קיים במגזר הערבי. "השוק הערבי לא רווי. מדובר במגזר שאוהב מותגים וקונה הרבה. היום כל רשתות המזון והאופנה מבקשות להתפתח בחו"ל, אבל אין סיבה שלא יתרחבו
המרכז יחל להיבנות בסוף השנה בהשקעה של 50 מיליון שקל וצפוי להיפתח שנה לאחר מכן. בשלב הראשון יוקמו 9,000 מ"ר ובהמשך 4,000 מ"ר נוספים. המרכז, שמתכונתו פאוור סנטר, יכלול שני מפלסים: במפלס התחתון יוקם סניף כמעט חינם ובמפלס השני יוקמו חנויות.
"בקניונים סגורים בתל אביב דמי האחזקה הם 70-80 שקל למ"ר ואפילו 90 שקל למ"ר, ושכר הדירה עשוי להגיע ל-300 שקל למ"ר", אומר צים. "אצלנו שכר הדירה יהיה נמוך כי מדובר בקניון פתוח".

צים מביט בתנועה בכביש ואדי ערה ונראה מרוצה. "הקרקע במיקום מושלם, על הכביש, קרוב לצומת. היא גם גבוהה יחסית מבחינה גאוגרפית, וברגע שנציב שילוט רציני המרכז ייראה מרחוק ומכל כיוון. מלבד תושבי העיר והכפרים הסמוכים, כל מי שגר בעפולה ועובד בחדרה או הפוך יעבור כאן ויעשה קניות, וגם מי שנוסע צפונה יעבור כאן. ברור לי שאם הקרקע היתה עמוק בתוך אום אל פחם יהודים לא היו עוצרים לקנות כאן, אבל בגלל הנגישות הרבה כולם יגיעו. יהיה פה דו קיום שלא היה קודם".
אגבאריה מוסיף: "לקופאית מאום אל פחם קשה לנסוע בכל יום כדי לעבוד בגן שמואל. המרכז הזה יספק 2,000 משרות במעגל הראשון של החנויות שייפתחו ו-2,000 משרות נלוות כמו שירותי ניקיון".
צים (37), נשוי ואב לשלושה תושב כפר מעש, מספר שהכל החל בחנות מכולת קטנה בפתח תקווה שנקראה "מיני כמעט חינם" בבעלות עזרא צים, אביו. עוד כילד עבד רני בחנות. "כשהייתי רואה בערבי חמישי שהמכולת מלאה אנשים, היה לי חלום להיות בעלים של סופרמרקט שיש בו יותר מ-30 קופות", הוא מספר.
לימים הקים צים עם אחיו עדי את רשת מחסני כמעט חינם. בשנת 2010 הנפיקו אותה האחים בבורסה תחת החברה הבורסאית צים שיווק ששווייה כיום 300 מיליון שקל. הרשת מונה 34 סניפים פעילים.
בנפרד וללא אחיו מחזיק רני גם בקבוצת צים אחזקות, חברה פרטית שמרכזת את פעילות הנדל"ן, הבונה מרכזי קניות פתוחים, בעיקר בפריפריה. המרכזים כולם משתרעים על פני כ-12-14 אלף מ"ר ונקראים צים סנטר. כיום פועלים מרכזים בנהריה ובנתיבות, ושישה מרכזים מסחריים בערים שונות בפריפריה בתהליך תכנון ובינוי. המרכז במעלות תרשיחא צפוי להיפתח באוגוסט, המרכז בערד בספטמבר, המרכז בבית שאן בינואר 2013 ושני מרכזים נוספים עתידים להיבנות ב-2013: באום אל־פחם ובמושב שתולים. את צים סנטר ייצג בכל העיסקאות עו"ד דניאל הרינג ממשרד שטיינמץ הרינג גורמן.
צים מציין כי החברה בוחנת קרקעות נוספות לרכישה לשם פיתוחן והפיכתן למרכזים מסחריים. בחודש מרס האחרון רכשה חברת הביטוח כלל שני מרכזים של החברה בנהריה ובפתח תקווה תמורת 71 מיליון שקל. "אנחנו מחפשים שווקים מתפתחים", מסביר צים, "לכן בשנים האחרונות פתחנו מרכזים באזור הפריפריה, שהוא נקי יותר מתחרות. אין שם קניבליזם כמו במרכז, שבו קניון אחד אוכל את הקניון הסמוך לו. בראשון לציון ובתל אביב כבר ישנן כל הרשתות, אבל בפריפריה הסיפור אחר".
הוא מודה כי המחירים בפריפריה גבוהים יותר מהמחירים במרכז בגלל התחרות. "נקודת ההנחה שלנו היא שבמקום שמונה יותר מ-40 אלף תושבים יש הצדקה לפתוח מרכז קניות ראוי. הרעיון הוא לא להקים מרכז קניות עשירי באשדוד או בבאר שבע, אלא להתפרס למקומות שבהם צריך לעלות על אוטובוס ולנסוע חצי שעה כדי להגיע למרכז קניות. המרכז בערד ישרת חלק מהמגזר הבדואי, שגם הוא צרכן גדול מאוד, המרכז בנתיבות מגלגל מחזורים יפים ומעסיק 1,200 עובדים, והמרכז במעלות תרשיחא ישרת את המגזר הנוצרי והיהודי. לפחות פעמיים בשבוע אני נוסע לפריפריה לבחון אפשרויות לפתיחת מרכז נוסף".
לדברי צים ואגבאריה, המספרים מדברים בעד עצמם: באום אל פחם וביישובים הסמוכים לה מתגוררים יותר מ-100 אלף תושבים. "המגזר הצרכני הזה אוהב מותגים, ולכן נאלץ לנסוע חצי שעה לחדרה או לעפולה ולקנות במרכזי קניות יהודיים", אומר צים. "כשיהיו מותגים באום אל פחם, לתושבים יהיה כיף לקנות".

אתה לא חושש שהשונות של המגזר תקשה עליך להצליח?
"בפירוש לא", אוצר צים בביטחון. "קודם כל משום שיש לי שותף מכאן ולעולם לא הייתי יוזם פרויקט כזה בלי שותף מקומי. הוא מטפל בנושאים הפנימיים שקשורים גם לעירייה, ואני בנושאי השיווק וההנדסה. השותף שלי גר מעל המגרש והמשפחה שלו כולה תוכל להשקיף על המרכז בכל רגע נתון". גם הסמיכות לתחנת משטרת אום אל פחם ולתחנת כיבוי אש משרה ביטחון על צים.
"שום יזם יהודי לא הצליח לפצח את הראש של המגזר הערבי, את הדרישות שלו", הוא טוען. "רשתות השיווק הישראליות הגדולות ביותר ניסו לפתוח סניפים במגזר והורידו מחירים, אך כמו שנפתחו, כך נסגרו".
הרגלי הצריכה של המגזר הערבי אינם זרים לצים, שכן שניים מסניפי כמעט חינם ממוקמים בכפר טמרה ובנצרת. ואולם, שם מדובר רק בסניפים של רשת שיווק ולא במרכז קניות שלם.
במה שונים הרגלי הצריכה במגזר הערבי?
"החגים, המוצרים, הכל שונה", מסביר צים. "האריזות גדולות יותר. אורז למשל, במגזר היהודי קונים אריזות של 5 ק"ג, ואילו במגזר הערבי אריזות של 25 ק"ג הן סטנדרטיות. ובכלל, יש מוצרים ייחודיים למגזר. צריכת החלב זהה לזו של המגזר היהודי, אבל יוגורט 3 ליטר הוא מוצר חובה בכל בית ערבי, והם קונים אותו פי כמה". אגבאריה ממהר לאשר.
איפה אתה רואה את עצמך בעוד עשור?
"המטרה בשנים הקרובות היא להתמקד בתחום הקמעונאות והנדל"ן", אומר צים, "אני בטוח שבעוד עשר שנים עדיין אהיה איש עשייה ואתרגש עם כל פרויקט או עיסקה מעניינת שאעשה".