החזון של בן גוריון מתגשם ביישוב צוקים שבערבה

גם ראש ממשלת ישראל הראשון היה יזם בנפשו, לכן הוא חלם את יישוב הנגב. באגודה השיתופית צוקים שנוסדה על ידי קבוצת יזמים שמקיימים את חייהם מעסקים קטנים שהם מקימים בעצמם, הופכים את החלום הזה למציאות. "חוות מדברא" היא אחד מהם ובעליה מספרים: "העבודה אמנם קשה אבל המקום מפצה על כך"

דנה כהן | 7/6/2012 8:57 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
רני ואייל שיראי, שני אחים יזמים כל אחד בתחומו, הצטרפו לפני כחצי שנה למיזם התיירותי הייחודי "חוות מדברא", אשר הוקם ביישוב צוקים על ידי ערן גלבוע. למרות שזאת הפעם הראשונה ששני האחים משתפים פעולה בפן המקצועי, מדווח רני כי הכל מתנהל מצויין. "אנחנו פשוט משלימים אחד את השני. את אייל מעניינים יותר הפרוייקטים הגדולים ואני בן אדם של פרטים קטנים, מה שחשוב מאוד בעסק שנשען על תפעול".

- בואו לבקר בעמוד היזמות שלנו בפייסבוק

חוות מדברא.
חוות מדברא. "לכל בקתה מוצמד מקור מים" צילום: גלית דויטש
בשנת 1996 הוקם היישוב צוקים אשר בערבה התיכונה, על ידי גרעין של אנשים ממרכז הארץ, מתוך שאיפה לשינוי באורח החיים ובתחומי עיסוקיהם. היישוב הוקם ככזה האמור להתבסס על מיזמים פרטיים של תושביו בתחומים של תיירות או תומכי תיירות, ולצורך כך הוקמה גם האגודה השיתופית צוקים. אחד האנשים שבלטו בפועלם ביישוב במהלך השנים, היה ערן גלבוע, שהיה אחראי להקמתם של כמה וכמה מיזמים כאלה.

האחרון מביניהם, אותו בנה בכוחות עצמו ב-8 השנים האחרונות, הוא "חוות מדברא", קומפלקס של בקתות ייחודיות ומבודדות , שהחל לפעול מינואר האחרון, וזוכה להצלחה רבה. אל המיזם הצטרפו לפני כחצי שנה גם שני האחים לבית שיראי, רני שיראי, בן 42, נשוי + 3 מהוד השרון ואייל שיראי בן 47, נשוי+3 תושב צוקים. "ערן הקים הכל במו ידיו", מספר רני, "בחור מוכשר בצורה בלתי רגילה. בינואר נכנסנו אייל ואני כשותפים המפעילים ומשווקים את המקום כאשר ערן עדיין מעורב בכל".

אייל שיראי, הוא מפיק סרטים עסוק (משהו טוטאלי", "ההסדר", "ד"ר פומרנץ"), ומפיק פסטיבל הסרטים בחיפה בשנים האחרונות. "אייל הוא מפיק ויזם בנשמה", מספר רני, "הוא החל לאחרונה להפיק גם את תערוכות החקלאות בחצבה בערבה, ומדבר כבר על הפקת פסטיבל קולנוע ומוסיקה באזור". אייל עבר להתגורר בצוקים עם משפחתו לפני כארבע שנים. כתושב חדש נוצרו בינו לבין גלבוע קשרים מצויינים וחברות קרובה והאחרון החליט לגייס אותו להפעלה של מדברא.

גם לרני, האח הצעיר, היסטוריה לא קצרה של יזמות באמתחתו. לאחר שסיים תואר שני באיכות הסביבה והתלבט לגבי המשך דרכו, החליט להתמסר לאהבתו לבישול, והחל לעבוד בחברת קייטרינג כשכיר. תוך זמן קצר הקים עסק עצמאי והתגלגל לתוך עולם הקייטרינג להפקות. במשך 15 השנים האחרונות  ניהל את "פוד קייטרינג פרודקשיין", שהיתה החברה הגדולה בסיפוק קייטרינג להפקות של טלוייזיה וקולנוע. בשנה האחרונה, כך הוא מספר, התחיל להרגיש שמיצה את התחום, ומשהו בו קרא לו להמשיך הלאה. כשהגיע למדברא לבקר את האח הבכור התאהב במקום והבין שמצא את ייעודו.

"המקום הזה פשוט קסום", הוא מספר עם חיוך בקולו, "הבנתי שבשבילו אני מוכן לעזוב את הכל. מכרתי את חלקי בעסק לשותף, ומאז אני מתנהל על הציר בין צוקים לבית בהוד השרון. אין ספק שהמשפחה שלי משלמת על כך מחיר לא פשוט עם כל ההיעדרויות שלי מהבית, אך למזלי אישתי בעצמה אוהבת שינויים ותמיד דחפה אותי לעשות ולהעיז".
צילום: גלית דויטש
רני ואייל שיראי. משלימים אחד את השני - אייל בפרויקטים הגדולים ורני בקטנים צילום: גלית דויטש
השיווק נעשה עד כה ברשתות החברתיות ו'מפה לאוזן'

למרות שפרוייקט תיירותי הוא תחום חדש לשיראים, מספר רני כי הכל זרם די בקלות עוד מהשלבים הראשונים. "ברור שלמדתי את התחום, עשיתי עבודת תחקיר והכנה, נפגשתי עם אנשים שמתעסקים בתיירות, וגייסתי אנשים טובים ומקצועיים להקמה ולכל מה שקשור למיתוג, עיצוב וההקמה של אתר האינטרנט. אבל בסופו של דבר ניהול זה ניהול, ומתן שירות הוא מתן שירות. גם בעסק שניהלתי קודם לכן התעסקתי בבוקינג, קשרי לקוחות ושמירה על איכות ורמה לאורך זמן. ההבדל הוא שבתחום של תיירות ונופש דווקא קל יותר בהתנהלות היום יומית. אנשים באים לחופשה באנרגיות טובות ונעימות, והמקום משרה על כולנו שמחה ושלווה. העבודה היא אמנם קשה אבל המקום מפצה על כך".

חוות מדברא נמצאת בערבה התיכונה כ-10 ק"מ מאילת. בשלב זה נמצאות במקום 9 בקתות מבודדות, חלקן זוגיות וחלקן משפחתיות כאשר לכל אחת מהן מוצמד מקור מים (בריכה, אגן שכשוך או חמאם). "אנחנו מאוד מאמינים בשילוב של המתחם עם הטבע והאיזור ובמינימום פגיעה בנוף מבחינה ויזואלית", אומר רני, "הבקתות

עשויות מחומרים טבעיים, אבן או בוץ, אין כניסה למקום עם רכבים והאורחים נאספים על ידי רכב חשמלי ממתחם חנייה בקרבת המקום, ובנוסף אין טלוויזיות או אטרקציות לילדים". במתחם קיימת גם מעדנייה המציעה לאורחי המקום מוצרים מקומיים כמו גבינות, שמן זית ולחם הנאפה במקום.

את העבודה בינהם מחלקים האחים שווה בשווה. "מבחינת ההימצאות הפיזית במקום אנחנו עושים ביננו רוטציה, כי אייל מתעסק בעוד דברים במקביל", אומר רני, "וגם כשאני במרכז אני ממשיך להתעסק בשיווק ובהזמנות". השיווק של מדברא נעשה עד כה ברשתות החברתיות בלבד ובשיטת ה'מפה לאוזן', ולמרות זאת המקום נמצא בתפוסה מלאה כמעט כל הזמן מראשית הקמתו. "אנחנו המומים מההצלחה ומהמהירות שזה תפס", ממשיך רני, " אני חווה את זה כל הזמן, אנשים שמגיעים עייפים אחרי נסיעה של שעתיים וחצי, במבט מהוסס וחשדני וכשאוספים אותם בסוף הביקור, הם אנשים מחייכים שרואים עליהם שעברו חוויה מיוחדת. הכי כיף זה שאנשים לא עוזבים את המתחם עד שהם נרשמים שוב לביקור הבא".

צילום: גלית דויטש
חוות במדברא. ''בתחום של תיירות ונופש דווקא קל יותר בהתנהלות היום יומית'' צילום: גלית דויטש
"זאת עבודה סזיפית וקשה ואסור לוותר אף פעם"

לדברי רני, כדי להצליח במיזם, בעיקר כשהוא תיירותי ושירותי, חשוב להרגיש שיש לך ביד מוצר טוב מאוד ולהעביר את התחושה הזאת ללקוחות. "חשוב כמובן גם לשמור כל הזמן על רמה גבוהה", הוא מוסיף, "לשים לב לפרטים ולהתחדש מידי פעם. זאת עבודה סזיפית וקשה ואסור לוותר אף פעם. צריך להתייחס לכל יום כיום חדש, כיוון שעבור כל אורח זאת חוויה ראשונית ולא מעניין אותו אם המקום עובד ללא הפסקה. מבחינתו הוא צריך לקבל את התמורה את החוויה המושלמת".

בינתיים, לצד הפעלת המקום, עסוקים האחים בטיפוח השאיפות לעתיד. "אנחנו רוצים לראות את המקום ממשיך לעבוד, ובמקביל לפנות גם לכיוון של תיירות נכנסת ולבנות תכנית שיווקית מתאימה לתחום הזה. אנחנו חושבים אמנם על הרחבה והקמה של בקתות נוספות אך חשוב לנו לעשות את זה לאט ובזהירות מבלי לפגוע בתחושת הפרטיות והבידוד של הבקתות הקיימות", אומר רני, "זה מדהים איך גם כאשר המקום בתפוסה מלאה השקט נשמר ועל זה אנחנו לא מוכנים לווותר. בנוסף יש לנו רעיונות ליוזמות נוספות באיזור, כמו פסטיבל הקולנוע והמוסיקה ועוד".

למרות שהוא מעיד על עצמו כאחד שלא מאמין ברוחניות ובמושגים כמו אנרגיות, טוען רני כי למדברא יש השפעה מיוחדת גם עליו. "אני מרגיש שמדברא היא חוויה חד פעמית מבחינתי. הבקתות שיושבות על סף המדבר, הנוף עוצר הנשימה והשקט, יש פה חוויה מיוחדת שטוענת אותי כל הזמן בכוחות מחודשים. אני מרגיש שהמקום נוצר כאילו בשבילי. שכל מה שעשיתי קודם לכן בחיים והניסיון שרכשתי הובילו אותי לרגע הזה בזמן ובמקום הכי נכונים".

צילום: גלית דויטש
חוות במדברא. ''צריך להתייחס לכל יום כיום חדש, כיוון שעבור כל אורח זאת חוויה ראשונית'' צילום: גלית דויטש
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים