תפריט להריונית
עולם הרפואה לא תמיד אחיד בגישתו כלפי המאכלים והמשקאות שאותם מומלץ, או לא מומלץ, להכניס לגוף במהלך ההיריון. אבל על כמה מהם בכל זאת יש קונצנזוס. כמה דגים מותר לצרוך? כמה פטרוזיליה? כמה חלב? כמה בשר? כמה ביצים? כמה קפה? כמה אלכוהול (אם בכלל)? כמה חריף? מדריך מיוחד

מצד אחד, תקופת ההיריון קשה דיה גם בלי מגבלות תזונה מיותרות. מצד שני, אישה הרה רגישה יותר למחלות ולזיהומים שונים, וזיהום של המזון, שבמצב רגיל לא היה גורם לסימפטומים, עשוי לגרום למחלה קשה ולפגיעה בעובר. בנוסף, אכילת מזונות מסוימים עלולה להסתיים בצירים מוקדמים, מומים ואף הפלות.
כדי לעשות סדר במאכלים שאסור או מותר לנשים הרות לאכול ריכזנו את מיטב המומחים מהתחומים השונים. התוצאות לפניכם:
דגים הם רכיב חשוב בתפריט של אישה הרה, בין היתר, כיוון שהם מכילים כמויות גדולות של אומגה 3, שהוכח כתורם להתפתחות העובר. אך ישנם דגים שעלולים להיות מסוכנים בהיריון.
"דגים שמוגשים נא (רייר), כגון סביצ'ה, הם מקורות לחיידקים וטפילים שעלולים להזיק לכל אדם, ולאישה בהיריון הם יכולים להיות מסוכנים", מסבירה ד"ר רלי אבל, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה של שירותי בריאות כללית במחוז מרכז. "כדאי גם להימנע מאכילת ביצי דגים, כגון איקרה. הן מועדות לפורענות כיוון שהן לא עוברות טיפול ומתקלקלות מהר. ניתן לצרוך ביצי דגים מפוסטרות".
משרד הבריאות ממליץ גם להימנע מדגים מעושנים ומשומרים שלא עברו תהליך בישול, כגון לקס, סלמון מעושן, הרינג, לקרדה, וממרחי דגים בשמנת או מיונית. "יש להימנע מפירות ים שאינם מבושלים דיים, כגון צדפות", מוסיפה אולגה רז, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי תל אביב.
אלא שזיהומים אינם הבעיה היחידה. משרד הבריאות ממליץ לנשים הרות להימנע מאכילת דגים גדולים מסוג מקרל, דג חרב, כריש, סטייק טונה, טונה לבנה וטונה אלבקור. הסכנה היא מצבורי כספית שעלולים להיות בדגים, שמקורם בזיהומים בים.
גם את הדגים הקטנים מומלץ להגביל. "לנשים הרות, הכמות המומלצת של דגים קטנים, ביניהם גם טונה בהירה מקופסאות שימורים, היא מנה של 100-150 גרם שלוש פעמים בשבוע" מסבירה ד"ר אבל.

במהלך ההיריון חשוב להימנע ממוצרי חלב שאינם מפוסטרים. "על חלב או גבינה שפוסטרו אמורה להיות תווית שמאשרת זאת, ולנשים הרות מומלץ להימנע ממוצרי חלב ללא התווית", מסבירה ד"ר אבל.
"החשש במוצרי חלב שלא פוסטרו הוא חיידק הליסטריה, המסוכן לנשים הרות מכיוון שדרך מערכת העיכול הוא נכנס לדם ועלול לגרום לזיהום לעובר, להפלות או ללידות מוקדמות עם פגיעות קשות בעובר", מוסיף פרופ' דוד גרינברג, יו"ר החברה הישראלית לפדיאטריה קלינית ורופא ביחידה למחלות זיהומיות בילדים במרכז הרפואי סורוקה. "הסכנה היא בגבינות רכות כמו ברי, קממבר, פטה, גבינת עזים, גבינה כחולה, גורגונזולה ורוקפור".

אחד המיתוסים הנפוצים הוא שאוכל חריף עלול לגרום לצירים מוקדמים או לנזק לעובר. אין שחר לדבר. "לחריפות אין קשר להתכווצויות וצירים, אבל הוא עלול לגרום לחלק מהנשים לתחושות לא נעימות, כגון צרבת", מסביר ד"ר יוגב.
לצמחי מרפא ותה צמחים יכולות להיות מעלות נהדרות, אבל הדעות על בטיחותם בהיריון חלוקות, מכיוון שעדיין לא נערכו מספיק מחקרים. "יש להימנע מתמציות צמחי מרפא, מאחר שאין מספיק מידע על בטיחות השימוש בהן בהיריון, אבל ניתן לשתות חליטות שמכילות ריכוזים נמוכים יותר מהתמציות", אומרת רז.
ד"ר אבל, מצדה, מזהירה משימוש יתר בעלי מרווה. "בעלים יש חומרים שמכווצים ומגרים את הרחם, ומגבירים זרימת מיצי מרה. בהיריון מומלץ לא לשתות יותר מכוס אחת של חליטת מרווה ביום. יתר עשבי התיבול והצמחים לרוב בטוחים כשהם נצרכים באופן קולינארי כתבלין או תה". המחמירים , אגב, מציעים להמעיט בשתיית סוגים מסוימים של תה צמחים, עד שיתקבל יותר מידע בנושא זה.
הבשר חשוב בהיריון. בעוף יש חלבונים בריאים. בהודו ובקר יש ברזל, Q10 אבץ , חלבון ורכיבים נוספים, שההרכב שלהם נספג היטב בגוף. עם זאת, מוצרי בשר ועוף שאינם מבושלים כראוי עלולים לחשוף את האישה ההרה למחלות כמו ליסטריוזיס וטוקסופלסמוסיס, שהן אומנם נדירות, אך מסוכנות
ועלולות לגרום לפגיעות קשות בעובר. בבשר שאינו מבושל יכולים להיות גם חיידקים כמו סלמונלה.
"מחקרים הראו שעל מנת שעוף יהיה בטוח לנשים הרות יש לחממו בטמפרטורה של 170-180 מעלות", מסבירה ד"ר אבל, "לחימום בטוח של בקר, עגל או כבש נדרשות 145 מעלות. בשר טחון מכיל יותר חיידקים וטפילים, ולכן מומלץ לחמם מאכלים מבשר טחון לפחות ב-160 מעלות. בעת אכילה במסעדה יש לדרוש שהבשר יהיה עשוי היטב".

משרד הבריאות ממליץ לנשים הרות להימנע גם מאכילת נקניקים או בשרים שלא עברו עישון חם, כגון פסטרמה, וגם בנושא הנקניקיות מומלץ להיזהר. "נקניקיות שנמכרות בדוכני רחוב אומנם מורתחות, אבל לאחר מכן בדרך כלל משאירים אותן בטמפרטורה נמוכה, ובזמן הזה חיידקים וטפילים עלולים להתרבות", מסביר ד"ר יוגב, "אם מתחשק לכן לאכול נקניקיות, כדאי להכין אותן בבית".
ממרחי בשר מצוננים, כגון פטה, עלולים להיות מסוכנים אם אינם מבושלים או משומרים. "הממרחים עלולים להכיל חיידקים וטפילים מלכתחילה, וכשהם מוכנים, הם מצע אידיאלי להתרבות המזהמים", אומר פרופ' גרינברג.
"הכבד מספק כמויות גדולות של ויטמין A הנקרא רטינול, אלא שעודף רטינול מסוכן כיוון שהוא יכול להצטבר בכבד ולגרום להרעלת כבד ואף לפגיעה בעובר", מסבירה ד"ר אבל, "לכן, אישה הרה יכולה ליהנות מכבד אחת לשבוע".
בביצים שאינן מבושלות היטב או מפוסטרות עלולה להיות סלמונלה. יש להימנע מביצה רכה, ביצת עין שהחלבון והחלמון בה רכים, ביצים מקושקשות רכות או חביתה נוזלית. הביצים יכולות להסתתר גם ברטבים לסלט, מיונז, טירמיסו, קציפות ומוסים, עוגות קרם שלא נאפו, ליקר ביצים, גלידות ביתיות וכל קרם או קינוח שמכיל קצף ביצים. "כדאי להשתמש במיונז התעשייתי, כיוון שהוא עבר תהליך פסטור. כשאוכלים מיונז במסעדה, כדאי לשאול אם הוא פוסטר" מדגיש פרופ' גרינברג.
"מחקרים מראים שצריכה מוגברת של קפה עלולה להגדיל את הסיכון להפלה עצמונית וללידת תינוק במשקל נמוך, ולכן יש להגביל את צריכת הקפאין, עד ל-300 מ"ג ליום", מסבירה רז, ומפרטת כי קפה נמס/שחור/אספרסו/פילטר מכילים כ-80-180 מ"ג קפאין לכוס, תה מכיל כ-15-110 מ"ג לכוס, משקאות אנרגיה כ-30-39 מ"ג לכוס ומשקאות קולה 10-70 מ"ג לפחית. "מאחר שכמות הקפאין במשקה תלויה בכמות הקפה ששמים בו ובמשך זמן ההכנה, עדיף לשתות קפה 'בוץ' או קפה נמס חלש, שריכוז הקפאין בהם נמוך בהרבה מקפה שנעשה במכונה או שבושל על האש", היא מוסיפה.

גם את כמויות התה הירוק מומלץ להגביל. "יש ששוכחים שתה ירוק מכיל קפאין, ובנוסף הוא יכול להפריע לשימוש הגוף בחומצה הפולית, שהיא קריטית בעיקר בטרימסטר הראשון", מסבירה רכזת תחום הנטורופתיה ב"כללית רפואה משלימה", ד"ר אסתר מנחם.
הפטרוזיליה קיבלה שם רע בהקשר של היריון. "יש בה חומר שנקרא אפיול, שנמצא בריכוז גבוה במיוחד בשורש", מסבירה ד"ר מנחם, "מדובר בחומר שעלול לגרום להתכווצויות רחם. כמה עלי פטרוזיליה לא אמורים להזיק, אבל לא הייתי ממליצה לאכול כמויות גדולות מדי".
מצד שני, מרבית המומחים מאמינים שאין צורך בהגבלות. "לא קיים חומר מדעי בנוגע לסיכונים בשימוש בפטרוזיליה בזמננו, אבל קיים רקע היסטורי שיכול להיות המקור למיתוס", אומרת רז, "ההיסטוריה מספרת שהיפוקרטס המליץ על שמן שהופק מזרעי פטרוזיליה, או מיצוי מרוכז מהשורשים, להפסקת היריון. באופן שבו משתמשים בפטרוזיליה כיום לא מתקרבים לריכוזים כאלה. בצמח יש כ-90 אחוז נוזלים, כך שהחומר מדולל ביותר".
"לא ידוע על מחקרים מבוקרים שמראים כי פטרוזיליה עלולה לגרום לסיכון בהיריון כשצורכים אותה בכמות סבירה, אבל עם זאת אין מידע לגבי צריכה מופרזת שלה, ולכן, כמו בכל מאכל, כדאי להימנע מהגזמה", מוסיף ד"ר יוגב.
אחת הסברות שהייתה קיימת בעבר היא כי הממתיקים המלאכותיים אינם בטוחים לנשים הרות, אבל כיום מקובלת גישה מתירנית יותר. "ממצאי המחקרים מראים שצריכת ממתיקים מלאכותיים בטוחה לשימוש בהיריון במסגרת ההגבלות הרגילות על ממתיקים", אומרת רז, "ההגבלות מתייחסות לכמויות גדולות, שבתזונה רגילה לא מגיעים אליהן. לדוגמה, כדי לעבור את הגבול העליון של הממתיק ספרטיים
שמצוי במוצרי דיאט כמו יוגורטים, גלידות ומשקאות, צריך לצרוך כ-18 פחיות דיאט קולה ביום. עם זאת, ליתר ביטחון אני ממליצה לנשים בהיריון להגביל את המוצרים המכילים ממתיקים מלאכותיים לשניים-שלושה ביום".
במשרד הבריאות מסבירים כי צריכת ממתיקים מסוג סכרין וציקלמאט אסורה בזמן ההיריון, והמידע על ממתיקים אחרים אינו מספיק כדי לאשר או לשלול צריכתם בהיריון. לכן, מומלץ להמעיט.
הרמה הבטוחה לשתיית אלכוהול בזמן היריון טרם נקבעה. לכן משרד הבריאות ממליץ להמעיט באלכוהול במהלך ההיריון. האלכוהול עובר את השליה ומגיע לעובר, כך שהעובר נחשף לכל כמות אלכוהול שבדם האם. גם כמויות קטנות, אפילו משקה ליום, יכולות להגביר את הסיכוי להפלה ולידת תינוק במשקל נמוך. שתיית יתר של אלכוהול עלולה לגרום לתסמונת אלכוהול עוברי, בה הילוד סובל ממומים, פגיעה בגדילה, פגיעה מוחית ועוד.
"מומלץ להימנע לחלוטין מצריכת אלכוהול במהלך ההיריון, מאחר שלא ידוע סף שתחתיו צריכת האלכוהול אינה מסוכנת", אומרת רז. עם זאת, ישנם רופאים שנוקטים גישה מתירנית יותר. "ברוב המחקרים שבהם הוכח נזק מאלכוהול מדובר היה בצריכה קבועה במהלך ההיריון, או שתייה עד שכרות. אם מתחשק בנסיבות חברתיות, ולא באופן קבוע, ניתן לצרוך אלכוהול ברמות נמוכות", אומר ד"ר יוגב.
מיצים טבעיים יכולים להיות מקור טוב לוויטמינים, אבל גם כאן מומלץ להיזהר. "כשקונים מיץ בדוכני רחוב שימו לב שהפרי או הירק טריים, איך הם מאוחסנים ושרוחצים את הכלים המשמשים להכנתם לפני הסחיטה", אומרת ד"ר אבל. "אם מדובר במיץ טרי, מומלץ לשתות אותו במקום ולא לשתות מיץ שעמד זמן מה, אלא אם הוא מפוסטר. כשקונים מיץ שאינו סחוט במקום, ודאו על גבי האריזה שהוא מפוסטר".
"הסויה מכילה פיטואסטרוגנים (אסטרוגנים מן החי), ולכאורה , במינונים גבוהים מאוד, הם יכולים להיות בעלי השפעה מזיקה לעובר המתפתח, ולכן יש נשים שחוששות לאכול סויה", מסביר ד"ר יוגב, "למעשה, רוב הפיטואסטרוגנים מתפרקים באכילה ואינם נספגים, וגם מידת המעבר שלהם לשליה נמוכה. אין מחקרים ברורים שמצביעים על נזק בצריכה מוגברת של סויה בהיריון. עיקר המחקרים שהראו שלסויה יש השפעה על ההתפתחות העוברית נערכו רק על בעלי חיים".
"ליתר ביטחון, כדאי למתן את אכילת הסויה", מוסיפה ד"ר אבל, "מאה גרם של חלב סויה או טופו פעמיים בשבוע אמורים להיות בטוחים. אין צורך להגביל את השימוש בשמן סויה, רוטב סויה, ומוצרים כמו שניצלים צמחוניים".
