בקרוב: הקפאת ביציות לנשים בשנות ה-30 לחייהן
לא כל ביצית שתוקפא תשרוד ולא כל טרום עובר שיוחזר לרחם ישתרש. השיעור הממוצע של לידות חי בישראל כתוצאה מהחזרת "טרום עוברי מבחנה" לרחם הוא כ-25 אחוז למחזור טיפול. דעת מומחה

מעבדה להפרית ביציות צילום: אלי דסה
אישה נולדת עם כל מאגר הביציות שלה. במהלך חייה, היא 'מפסידה' כל הזמן ביציות. התהליך אינו ניתן לעצירה או להאטה. סטטיסטית, מגיל 35 קיימת ירידה באיכות הביציות, המתבטאת בירידה ביכולת הביציות המופרות להשתרש ברחם. בנוסף, קיימת עלייה בשיעור ההפלות ובשיעור הפגמים הכרומוזומליים. לעוסקים בתחום מוכרת העובדה שסיכוייה של אישה הפונה לטיפול מעבר לגיל ,43 להרות מהביציות שלה וללדת ילד בריא, שואף לאפס.
הביצית הינה התא הגדול ביותר בגוף ובמשך שנים רבות לא נמצאו דרכים יעילות להקפאתה ולהפשרתה בלי שיגרמו לה נזקים. בשנים האחרונות התפתחה טכנולוגיית הקפאה הקרויה זיגוג (ויטריפיקציה ,( שהעלתה את שיעור הישרדות הביציות ל-80 - 90 אחוז. בארץ נעשה שימוש בשיטה לשימור פוריות בנשים שעוברות טיפולים כימותרפיים.
בעולם משתמשים בה גם לשימור פוריות בנשים פנויות ותורמות ביציות.
בארצנו, הפריון הינו ערך בעל חשיבות תרבותית עליונה. ישראל היא מהמובילות בתחום המחקר ברפואת הפריון, וטיפולי פריון נגישים במסגרת הסל הבסיסי בחוק ביטוח בריאות ממלכתי, המאפשר טיפולי פוריות והפריה חוץ גופית עד להשגת שני ילדים. תסכול רב נוצר בקרב מטופלות מבוגרות הרוצות היריון מביציותיהן, שלמרות הקדמה, רפואת הפריון עומדת חסרת עונים ומפנה להן עורף או מפנה אותן לתרומת ביציות.
משרד הבריאות, בתמיכת המועצה הלאומית לביואתיקה, צפוי להתיר הקפאת ביציות לכל אישה בשנות ה-30 לחייה, אבל צריך לזכור שהטיפול כרוך בגירוי שחלתי ובשאיבת ביציות בהרדמה כללית. בנוסף, לא כל ביצית שתוקפא תשרוד ולא כל טרום עובר שיוחזר לרחם ישתרש. השיעור הממוצע של לידות חי בישראל כתוצאה מהחזרת "טרום עוברי מבחנה" לרחם הוא כ-25 אחוז למחזור טיפול. לכן, רצוי שנשים המעונינות בהיריון לא ידחו את ההתמודדות עם הנושא מעבר לשנות ה-30 לחייהן.
הכותב, פרופ' איתן לוננפלד, הוא מנהל היחידה להפריה חוץ גופית במרכז הרפואי-אוניברסיטאי סורוקה ויו"ר האגודה הישראלית לחקר הפוריות